Κόσμος

Συναγερμός στην Ιαπωνία: «Μείνετε σπίτι», αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα

κορωνοϊός Ιαπωνία

Συναγερμός στο Τόκιο με τον κορωνοϊό: Αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα Covid-19, με τις αρχές να ζητούν από τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι.

Να «μείνετε σπίτι» καθώς τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στο Τόκιο αυξήθηκαν, καλούν τους πολίτες οι αρχές της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Η κυβέρνηση του Τόκιο προειδοποίησε την Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 τους πολίτες να μένουν στο σπίτι μετά την καταγραφή 34 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού -το υψηλότερο ποσοστό ημερήσιων κρουσμάτων από τις αρχές Μαΐου.

Οι πολίτες μπορούν να βγαίνουν αν έχουν να κάνουν κάτι επείγον που να δικαιολογεί τη μετακίνησή τους. Ωστόσο, πρέπει να τηρούν την κοινωνική αποστασιοποίηση και τους κανόνες υγιεινής. Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την πρωτεύουσα στις 25 Μαΐου 2020.

H προειδοποίηση των αρχών έγινε λίγες ώρες μετά την έγκριση διαγνωστικού τεστ για κορωνοϊό που βασίζεται σε δείγμα σάλιου, καθώς προσφέρει έναν πιο ασφαλή και πιο απλό τρόπο διάγνωσης της λοίμωξης σε σχέση με τα ρινικά επιχρίσματα, όπως ανέφεραν οι αρχές.

Τα ρινικά επιχρίσματα αποτελούν επί του παρόντος την κύρια διαγνωστική εξέταση για κορωνοϊό στην Ιαπωνία, αλλά αυτά μπορεί να εκθέτουν το υγειονομικό προσωπικό σε βήχα και φτέρνισμα την ώρα που λαμβάνεται το δείγμα, καθιστώντας υποχρεωτικό για το προσωπικό να φορά πλήρη προστατευτική στολή.

Τα νέα τεστ μπορούν να χορηγούνται σε όσους έχουν συμπτώματα για έως και 9 ημέρες, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας.

Κόσμος

Η Τουρκία ξεκίνησε προετοιμασίες για το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί

Αγία Σοφία - Τούρκοι

Οι τουρκικές αρχές άρχισαν επιθεωρήσεις στην Αγία Σοφία σήμερα στο πλαίσιο προετοιμασιών, προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για μουσουλμανική προσευχή, μία ημέρα μετά την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να ανοίξει τον δρόμο για την μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί.

Χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για μουσουλμανική λατρεία την 24η Ιουλίου, για πρώτη φορά από το 1934 και το διάταγμα της κυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ, με το οποίο το βυζαντινό μνημείο είχε μετατραπεί σε μουσείο.

Το κτίριο έκλεισε για τους επισκέπτες σήμερα, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, περιγράφοντας πως ομάδες από το υπουργείο Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών.

Η Αγία Σοφία τέθηκε υπό την εποπτεία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής της οποίας Αλί Ερμπάς δήλωσε σήμερα ότι η υπηρεσία του έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα έως την 24η Ιουλίου.