Κόσμος

H υπερβολική αφαλάτωση, οδηγεί σε αύξηση της αλατότητας των ωκεανών

desalination1-thumb-large.jpg

Οι περιοχές χωρίς αρκετό πόσιμο νερό συχνά στρέφονται στην αφαλάτωση, δηλαδή τη διαδικασία απομάκρυνσης αλατιού από το θαλασσινό νερό ώστε να καταστεί πόσιμο. Ωστόσο, οι ερευνητές ανησυχούν τώρα ότι τα αλμυρά υποπροϊόντα της διαδικασίας προκαλούν ζημιές στα ευαίσθητα οικοσυστήματα του ωκεανού.
«Η αύξηση της αλατότητας είναι ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα του 21ου αιώνα», δήλωσε σε συνέντευξη σε επιστημονικό περιοδικό η Έιμι Τσίλντρες, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια που μελετά τις επιπτώσεις της αφαλάτωσης.
Μια τεχνική αφαλάτωσης ονομάζεται αντίστροφη όσμωση, κατά την οποία το αλμυρό νερό ρέει σε μια μεμβράνη από όπου το αλάτι δεν μπορεί να περάσει. Στη μία πλευρά της μεμβράνης καταλήγει το πόσιμο νερό, ενώ από την άλλη συσσωρεύεται συμπυκνωμένη άλμη που είναι περίπου δύο φορές πιο αλμυρή από το κανονικό νερό των ωκεανών.
Οι περισσότερες μονάδες αφαλάτωσης ρίχνουν το αλμυρό υποπροϊόν πίσω στον ωκεανό. Αλλά οι ερευνητές, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, ανησυχούν ότι αυτό μπορεί να βλάψει ευαίσθητους στην αλμυρότητα οργανισμούς, όπως φύκια ή οστρακοειδή που αλληλεπιδρούν με ένα ευρύ φάσμα θαλάσσιων ειδών.
Για να αποφευχθούν οι πιθανώς αρνητικές συνέπειες, μια πρόταση είναι οι μονάδες αφαλάτωσης να διαλύουν το αλμυρό υποπροϊόν με καθαρό αλλά μη πόσιμο γλυκό νερό προτού το επιστρέψουν στον ωκεανό. Αυτό βέβαια θα περιέπλεκε τις εγκαταστάσεις αφαλατώσεις αλλά θα μπορούσε να έκανε τη διαφορά στην προστασία των ευαίσθητων ενδιαιτημάτων του ωκεανού.

Κόσμος

«Αντάρτικο» στην ΕΕ για τη στρατηγική εμβολιασμών - Οι έξι χώρες που διαφοροποιούνται

κορωνοϊός εμβολιασμός

Μέτωπα, διαφορετικές σχολές σκέψης και ανταρσίες έχουν δημιουργηθεί στους κόλπους της ΕΕ σε σχέση με τη στρατηγική των εμβολιασμών. Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις και τις εγκρίσεις άνοιξαν εστία παραπόνων καθώς χώρες της Ένωσης έδειξαν την Κομισιόν ως υπέυθυνη για τη δυστοκία όσον αφορά στις συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η ενιαία στρατηγική της ΕΕ στον εμβολιασμό του πληθυσμού φαίνεται, όπως σχολιάζει και η βρετανική Sun, να πέφτει στο κενό. 

Δεν είναι μόνο η Ουγγαρία που διαφοροποίησε τη στάση της από την ευρωπαϊκή «οικογένεια» αναζητώντας σκευάσματα εκτός χωρών της Δύσης για να εμβολιάσει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.
Από το «πλοιάριο» των Βρυξελλών πηδούν, εν μέσω επέλασης του τρίτου κύματος της πανδημίας, και άλλες χώρες. 

Η Γαλλία πριν από ένα 24ωρο αποφάσισε να προχωρήσει στην ανατροπή ως προ το εμβόλιο της AstraZeneca και να το χορηγήσει στους άνω των 65 ετών. 

Στην πολιτική αυτή, αναφορικά με το συγκεκριμένο σκεύασμα, προσανατολίζεται και η Γερμανία.

Επικρίσεις για την πολιτική των Βρυξελλών έρχονται και από την Αυστρία, με τον καγκελάριο της χώρας, Σεμπάστιαν Κουρτς, να κατηγορεί την Κομισιόν για μεγάλη ολιγωρία στο θέμα των εγκρίσεων των εμβολίων. «Δεν θα πρέπει από εδώ και στο εξής να εξαρτόμαστε μόνο από την ΕΕ για την παραγωγή των εμβολίων δεύτερης γενιάς», δήλωσε επίσης.

Πέντε χώρες, Δανία, Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία έχουν σαφώς διαφοροποιήσει τη θέση τους για τους εμβολιασμούς από την ΕΕ. Η Κοπεγχάγη, συγκεκριμένα, αποκάλυψε ότι υπέβαλε προσφορά ώστε να λάβει δόσεις που περίσσεψαν  από το Ισράηλ, παρατηρώντας ελλείψεις στην ΕΕ. Ο Ούγγρος ηγέτης, Βίκτορ Όρμπαν, έχει δηλώσει ότι η χώρα του παρέλαβε δόσεις του κινεζικού εμβολίου της Sinopharm, που δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Η Τσεχία, από τη μεριά της, βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα για αγορά εμβολίων.