Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελλάδα: Δραματική μείωση εμπιστοσύνης των πολιτών σε θεσμούς

Image
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΕ ΘΕΣΜΟΥΣ
 clock 20:33 | 03/04/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Η εμπιστοσύνη των πολιτών σε κρίσιμους θεσμούς για την κοινωνία, έχει επιστρέψει πολλά χρόνια πίσω, όπως αποκαλύπτει η «Έρευνα Εμπιστοσύνης στους Θεσμούς» της Public Issue.

Η Δικαιοσύνη, μάλιστα, βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης. Το 70% των πολιτών δεν την εμπιστεύεται, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από το 2007 που υπάρχουν στοιχεία. Τότε, αυτοί που απαντούσαν ότι «μάλλον δεν την εμπιστεύονται» ήταν μόλις 44%!

Σε δυσχερή θέση και η αστυνομία, με την αποδοχή από τους πολίτες να μειώνεται κατακόρυφα τα τελευταία πέντε χρόνια. Το 2018, το 22% των πολιτών δήλωναν ότι δεν την εμπιστεύονται, ενώ το 2021, το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 55% και σήμερα είναι στο 54%.

Λιγότεροι από ένας στους δέκα πολίτες εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα, ενώ η Βουλή «βαθμολογείται» με το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας εικοσαετίας.

Αναλυτικά τα σχόλια της Public Issue:

* Τα κόμματα, ως πολιτικός και κοινωνικός θεσμός, παραμένουν πλήρως απαξιωμένα. Τα εμπιστεύεται μόλις το 9% των πολιτών. Αντίστοιχο ποσοστό είχε μετρηθεί στην Ελλάδα το 2008, στην έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Image
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΕ ΘΕΣΜΟΥΣ

* Η κρίση των αντιπροσωπευτικών θεσμών είναι εδώ. Η κοινωνική εμπιστοσύνη στη Βουλή συνεχίζει να μειώνεται (18%). Καταγράφει, μάλιστα, το 2ο χειρότερο ποσοστό της τελευταίας 20ετίας, μετά το 2011 (11%).

Image
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΕ ΘΕΣΜΟΥΣ

* Λιγότεροι από 3 στους 10 (27%) εμπιστεύονται σήμερα τη δικαιοσύνη και τους δικαστές. Οι υποθέσεις διαφθοράς, οργανωμένου εγκλήματος, παιδοφιλίας, αστυνομικής βίας, υποκλοπών, που δημοσιοποιούνται, έχουν κλονίσει σε μεγάλο βαθμό το δημόσιο αίσθημα δικαίου.

Image
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΕ ΘΕΣΜΟΥΣ

 

* Η πλειοψηφία των πολιτών (54%) στην Ελλάδα δεν εμπιστεύεται σήμερα την Αστυνομία. Το έλλειμμα κοινωνικής εμπιστοσύνης στον θεσμό, που διογκώθηκε την τελευταία 5ετία, εξακολουθεί να διατηρείται σε πλειοψηφικά επίπεδα.

Image
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΕ ΘΕΣΜΟΥΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΓΝΗ: Προς οριστικό κλείσιμο η παιδοψυχιατρική κλινική

Ηράκλειο: Το τελευταίο αντίο στον 26χρονο Νίκο - Στα μαύρα ο Άγιος Μύρωνας

Κρήτη: Τροχαίο για λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ - Τραυματίστηκε διανομέας σε άλλο περιστατικό

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis