Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα ΠΟΥ: Αναπνέουμε καθαρό αέρα μόνο σε επτά χώρες του πλανήτη - Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα

Image
μολυσμένος αέρας
 clock 20:06 | 19/03/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Τραγικά είναι τα στοιχεία που αποκαλύπτει για την μόλυνση της ατμόσφαιρας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οπως αναφέρει ο Guardian, μόνο επτά χώρες σε όλο τον πλανήτη πληρούν το διεθνές πρότυπο ποιότητας του αέρα. Την ίδια στιγμή, η θανατηφόρα ατμοσφαιρική ρύπανση επιδεινώνεται κατά τόπους, λόγω της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και των τοξικών επιπτώσεων του καπνού των δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε.

Η έρευνα αφορά 134 χώρες του πλανήτη και όχι όλες. Οι επτά που δεν διαθέτουν κίνδυνο, είναι οι εξής:

  • Αυστραλία
  • Εσθονία
  • Φινλανδία
  • Γρενάδα
  • Ισλανδία
  • Μαυρίκιος 
  • Νέα Ζηλανδία

Πού βρίσκεται η Ελλάδα, ποια η πιο μολυσμένη πόλη
Σύμφωνα με την έκθεση, από τις 134 χώρες και περιοχές που συμμετείχαν στην έρευνα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 51η θέση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεια, την τελευταία 5ετια (2018-23) η Ελλάδα συνολικά είναι στην 57η θέση, ενώ για το 2023, τα στοιχεία δείχνουν πως η πιο μολυσμένη πόλη είναι το Ιλιον Αττικής, ενώ ο πιο καθαρός αέρας βρίσκεται στον Αγιο Μάρκο Κέρκυρας.

Οπως αναφέρει η έκθεση, η συντριπτική πλειονότητα των χωρών δεν πληρούν το πρότυπο για τα PM2.5, ένα είδος μικροσκοπικής κουκίδας αιθάλης μικρότερης από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας που όταν εισπνέεται μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, ακόμη και θανάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση της IQAir, ενός ελβετικού οργανισμού ποιότητας του αέρα που αντλεί δεδομένα από περισσότερους από 30.000 σταθμούς παρακολούθησης σε όλο τον κόσμο.

Οι πιο μολυσμένες περιοχές
Η πιο μολυσμένη χώρα είναι το Πακιστάν, που έχει επίπεδα PM2,5 πάνω από 14 φορές υψηλότερα από τα πρότυπα του ΠΟΥ. Οι χώρες που ακολουθούν σύμφωνα με την έκθεση, είναι η Ινδία, το Τατζικιστάν και η Μπουρκίνα Φάσο.

Ανησυχητικά είναι τα επίπεδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως ο Καναδάς για παράδειγμα, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία, λόγω των πυρκαγιών πέρυσι, εκτοξεύτηκαν τοξικές ακτίνες σε όλη τη χώρα και στις ΗΠΑ, μολύνοντας την ατμόσφαιρα.

Για την Κίνα, η έκθεση δείχνει αύξηση 6,5% στα επίπεδα PM2,5.

«Δυστυχώς τα πράγματα έχουν πάει προς τα πίσω. Η επιστήμη είναι αρκετά ξεκάθαρη σχετικά με τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και όμως είμαστε τόσο συνηθισμένοι να έχουμε ένα επίπεδο ρύπανσης που είναι πολύ υψηλό για να είμαστε υγιείς. Δεν κάνουμε προσαρμογές αρκετά γρήγορα», δήλωσε η Γκλόρι Ντόλφιν Χάμες, διευθύνων σύμβουλος της IQAir στη Βόρεια Αμερική.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση υπολογίζεται ότι σκοτώνει περίπου 7 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως παγκοσμίως – περισσότερους από το AIDS και την ελονοσία μαζί.

Η πιο μολυσμένη αστική περιοχή στον κόσμο πέρυσι ήταν το Μπεγκουσαράι στην Ινδία, χώρα που φιλοξενεί τις τέσσερις πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δυο νεκροί από φωτιά σε Ροδόπη και Σπάρτη

Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Ηρακλείου: Στις 20 Μαρτίου η Ετήσια Γενική Συνέλευση

Αίτημα Καρυστιανού – Ασλανίδη στον πρόεδρο της Βουλής για άρση ασυλίας Καραμανλή και Σπίρτζη

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis