Skip to main content
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση από τον Ι. Μηλιό

Image
Έντονη κριτική στην κυβέρνηση από τον Ι. Μηλιό
 clock 18:37 | 16/01/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος, η δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας κι ενός ειδικού οργανισμού για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», είναι το τρίπτυχο θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το τραπεζικό σύστημα, όπως το περιγράφει ο Γιάννης Μηλιός, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής του κόμματος, σε συνέντευξή του στο Left.gr.

Με αφορμή την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και την έντονη κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική πολιτική, σχετικά με τη συζήτηση για επιστροφή των τραπεζών στους ιδιώτες, ο κ. Μηλιός τονίζει ότι οι προτάσεις του κόμματός του βασίζονται σε τρεις πυλώνες:

«Πρώτον, ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος. Ο δημόσιος χαρακτήρας, όχι γιατί είμαστε λάτρεις του δημοσίου "έτσι και αλλιώς", αλλά γιατί είναι προϋπόθεση για να ασκηθούν διαφορετικές πολιτικές. Δεύτερον, η δημιουργία ενός παράλληλου χρηματοδοτικού τομέα, ο οποίος να είναι έξω και πέραν από τις συστημικές τράπεζες. Μιλάω για αναπτυξιακή τράπεζα ειδικού σκοπού, για ταμεία κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης πρωτοβουλιών οι οποίες θα στηρίζουν, θα αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική κρίση. Τρίτον, ίσως σημαντικότερο από όλα, η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων, των "κόκκινων δανείων". Πρέπει να υπάρξει ένας ειδικός οργανισμός δημόσιου συμφέροντος, που να έχει περίπου τα χαρακτηριστικά ενός οργανισμού πρώτης κατοικίας. Να εξετάζει όλες τις περιπτώσεις μικρών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει η περίπτωση δανείων, που είναι σχετικά μικρή, που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν καθόλου και να παγώσει την εξυπηρέτησή τους μέχρις ότου μπορέσουν να υπάρξουν πληρωμές. Και δεύτερον, να αναδιαρθρώσει τα "κόκκινα δάνεια", έτσι ώστε να καθαρίσουν μέσω αυτού του οργανισμού οι τράπεζες και να μπορέσει ξανά το τραπεζικό σύστημα να χρηματοδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».

Ο Γιάννης Μηλιός σημειώνει ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έσπασε σε «κακή» τράπεζα, που πήρε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και σε «καλή», που πήρε το κερδοφόρο κομμάτι. Η όλη διαδικασία κόστισε 4,5-4,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο και μετά η «καθαρή» τράπεζα δόθηκε ως δώρο στη Eurobank.

Σύμφωνα με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι υπαρκτό το «αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής», το σύμπλεγμα τράπεζες - κόμματα εξουσίας - επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα». Επισημαίνει: «Συμπτωματικά όλες οι συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Eurobank) δίνουν εκατομμύρια ευρώ στον ΔΟΛ του Ψυχάρη και στον «Πήγασο» του Μπόμπολα - μεγαλομετόχους του Mega και οι δύο, επιχειρήσεις ζημιογόνες και υπερδανεισμένες. Είκοσι δύο εκατομμύρια ευρώ ζημιές για το 2013 είχε ο ΔΟΛ και χρέη, που φτάνουν στα 216 εκατομμύρια. Είκοσι δύο εκατομμύρια ζημιές και ο Πήγασος και χρέη 223 εκατομμύρια. Επιχειρήσεις που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπαιρναν ούτε ευρώ σε δάνεια».

Ο κ. Μηλιός υπογραμίζει ότι προκαλεί απορία «με τα σημερινά οικονομικά στοιχεία μεγάλων δημοσιογραφικών οργανισμών και ομίλων, πώς συνεχίζουν να δανειοδοτούνται; Πώς ανανεώνονται ομολογιακά δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων, πώς δόθηκαν αυτά τα δάνεια και υπό ποίους όρους;» και εκτιμά ότι «το πολιτικό σύστημα ευνοεί τη χρηματοδότηση από τις τράπεζες, στηρίζοντας ταυτόχρονα τις τράπεζες. Και τα μέσα ενημέρωσης στηρίζουν το παλιό, το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και τις πολιτικές που ευνοούν τις τράπεζες».

Όσον αφορά το θέμα της επανιδιωτικοποίσης των τραπεζών, ο κ. Μηλιός επισημαίνει ότι «το ελληνικό κράτος έχει δώσει γύρω στα 205 δισεκατομμύρια ευρώ σε εγγυήσεις και δάνεια, ποσό μεγαλύτερο από το σημερινό ΑΕΠ της Ελλάδας. Συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό ποσό το δάνειο των 50 δισεκατομμυρίων προς τις τράπεζες, με το οποίο επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας και η Ελληνίδα φορολογούμενη».

Ωστόσο, προσθέτει, η κυβέρνηση έχει βάλει εμπρος μια διαδικασία για να μπορέσουν οι ιδιώτες να ξαναποκτήσουν τις συστημικές τράπεζες, με αγορά μετοχών. Χρησιμοποίησε τη μέθοδο των warrants (δικαιώματα προαγοράς), δηλαδή της δυνατότητας που θα έχουν, όσοι ιδιώτες συμμετέχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, να αποκτήσουν επιπλέον μετοχές σε προκαθορισμένη τιμή. Για μια περίοδο από 2 (Eurobank) μέχρι 4,5 ετών (Εθνική, Alpha, Πειραιώς) δόθηκε στους παλιούς μετόχους το δικαίωμα να αγοράσουν ένα αριθμό μετοχών σε συγκεκριμένη τιμή».

Όμως, σημειώνει, οι σημερινές τιμές των μετοχών είναι πάρα πολύ χαμηλές. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ και οι τέσσερις τράπεζες θα περάσουν σε χέρια ιδιωτών, παίρνοντας τις μετοχές από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (δηλαδή το κράτος), έναντι τιμήματος 15-18 δισεκατομμυρίων. Ενώ θα έπρεπε να δώσουν μεταξύ 40-50 δισεκατομμύρια». Αυτό σημαίνει ότι «το κράτος, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι, που κατά συντριπτική πλειοψηφία είναι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, θα πληρώσουν χασούρα ύψους τουλάχιστον 20-30 δισεκατομμύρια ευρώ».

Το διαφαινόμενο σκάνδαλο, καταλήγει ο κ. Μηλιός, «είναι τόσο μεγάλο ώστε τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ζήτησαν στα πλαίσια του (μελλούμενου) νόμου να υπάρχει και μια διάταξη που να τους απαλλάσσει από τυχόν ποινικές συνέπειες γι αυτή τη ρύθμιση».

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis