Απόψεις

Κορωνοϊός και ευθύνες. Του Χρήστου Εμμ. Στρατάκη

χρήστος στρατάκης

Η περίοδος που διανύει η χώρα είναι αναμφισβήτητα μια από τις κρισιμότερες των τελευταίων δεκαετιών. 

Αυτή η πολύπτυχη κρίση, όμως, όσο τραγική κι αν είναι, θα μπορούσε να γίνει εφαλτήριο για να γίνουμε καλύτεροι ως χώρα ειδικά στον νευραλγικό τομέα της Υγείας, του οποίου το αξιόμαχο δοκιμάζεται τούτη την περίοδο. 

Είναι γεγονός ότι, ιδιαίτερα τώρα, απαιτείται εθνική ομοψυχία και ενότητα, απέναντι στον κοινό, αόρατο εχθρό. Σωστά και είναι κάτι που η ελληνική κοινωνία κατακτά καθημερινά.

Όμως, δεν μπορούμε να σιωπούμε μέσα στα σπίτια μας όταν: 

- Υπάρχουν από τη μια εργαζόμενοι που θα αποζημιωθούν με 800 ευρώ και από την άλλη κάποιοι άλλοι που θα αποζημιωθούν με 600 ευρώ (έστω και με τη μορφή δήθεν κατάρτισης). Και δεν είναι το θέμα της αποζημίωσης, αυτό καθεαυτό, το μείζον αλλά ο διαχωρισμός των εργαζομένων. Αλήθεια, δεν έχουν όλοι οι εργαζόμενοι την ίδια αξία για την πολιτεία; 

- Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι λογιστές αλλά και οι επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι ερευνητές που δουλεύουν κατά κύριο λόγο στους τομείς των ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών) σε τι ακριβώς θα καταρτιστούν;  Σ’ αυτό που ήδη γνωρίζουν, εξελίσσονται καθημερινά αλλά και έχουν επενδύσει χρήματα και χρόνο για να εκπαιδευτούν; 

- Αποδεικνύεται περίτρανα για μια ακόμη φορά ότι "λεφτά υπάρχουν", καθώς βρέθηκαν μέσα σε μια μέρα 11.000.000 ευρώ για "υπηρεσίες επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών για την υλοποίηση εκστρατείας για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού COVID- 19" στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (απόφαση 968Ζ46ΜΓΨ7-ΑΣΟ στη Διαύγεια).

- Την ίδια ώρα δεν έχουμε ακόμα(!) εξοπλιστεί ως χώρα με τα απαιτούμενα τεστ και αντιδραστήρια ώστε να μειωθεί η απαράδεκτη αισχροκέρδεια εις βάρος των πολιτών, από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία, τα οποία υπερκοστολογούν την εξέταση για τον κορωνοϊό, τα δείγματα της οποίας μάλιστα τα στέλνουν εκεί που τα στέλνουν και τα δημόσια νοσοκομεία (Ινστιτούτο Παστέρ και Ιατρική Σχολή)! 

- Είναι χαρακτηριστικές οι καθημερινές καταγγελίες πολιτών που αγωνιούν για τα, έστω και ήπια, συμπτώματα που παρουσιάζουν και αφήνονται στο έλεος του Θεού, καθώς μόνο με προχωρημένα και σοβαρά συμπτώματα θα οδηγηθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. 

- Είναι κοινωνικά άδικο να έχουν μόνο οι έχοντες τη δυνατότητα πρόσβασης στις εξετάσεις για τον ιό και πολιτικά ανήθικο για μια πολιτεία να μην εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες ίσες ευκαιρίες.

Συμπέρασμα: Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να άρει αυτές τις αδικίες και να σταματήσει ο εμπαιγμός σε πολίτες και εργαζόμενους. Το ΕΣΥ απαιτεί περισσότερες δομές και επιστήμονες και όχι σπατάλη πόρων για ενημερωτικές καμπάνιες και μάλιστα αδιακρίτως και χωρίς διαφάνεια (πόσα χρήματα πάνε σε ποιά μέσα).

ΥΓ: όταν θα περάσει αυτή η μπόρα, ελπίζουμε σύντομα, θα αξιολογηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις ανάλογα με τις ευθύνες που ανέλαβαν και τις επιλογές που έκαναν. Όχι όμως τώρα. Τώρα «μένουμε σπίτι» υπεύθυνα, σεβόμενοι τους κανόνες της πολιτείας και με εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ και τους λειτουργούς του. 

Ο Χρήστος Εμμ. Στρατάκης είναι γεωπόνος-πληροφορικός  και μέλος του Κινήματος Αλλαγής.

Ελλάδα

Πώς απελευθερώνονται οι πτήσεις από 15 Ιουνίου

Αεροδρόμιο Βενιζέλος

Σε καραντίνα 14 ημερών θα εξακολουθούν να μπαίνουν οι ταξιδιώτες που θα έρχονται στην Ελλάδα κι έχουν διαβατήρια εκτός των 29 χωρών, για τις οποίες «ανοίγουν» οι πτήσεις από τις 15 Ιουνίου στα δύο αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, μάλιστα, πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω εξειδίκευση, με βάση τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, για τη διαδικασία με την οποία θα εισέρχονται στη χώρα οι επισκέπτες από τις 29 χώρες που έλαβαν σήμερα το πράσινο φως, τόσο για τις εντός όσο και για τις εκτός Σένγκεν αγορές.

Αντίστοιχα, αναμένονται και οι σχετικές αεροπορικές οδηγίες (ΝΟΤΑΜ) από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τις πτήσεις εξωτερικού προς τη χώρα μας, δεδομένου ότι οι προηγούμενες ΝΟΤΑΜ λήγουν στις 31 Μαΐου.

Σύμφωνα πάντως με πηγές του υπουργείου Τουρισμού, θα πρέπει να υπάρχει ένας αξιόπιστος τρόπος ελέγχου της χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών που εισέρχονται στη χώρα κι αυτός έχει να κάνει με το αποδεικτικό ταυτοποίησης του ταξιδιώτη και δεν μπορεί να είναι μία απλή δήλωση του τόπου κατοικίας του επισκέπτη, η οποία δεν μπορεί να ελεγχθεί και να είναι αξιόπιστη, «γιατί σε αυτή την περίπτωση η όλη κατάσταση θα εξελισσόταν σε φιάσκο».

«Δεν θα είχε νόημα αλλιώς η λίστα αυτών που πληρούν τα επιδημιολογικά κριτήρια γιατί, σε κάθε άλλη περίπτωση, oι ταξιδιώτες από τρίτες χώρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μεγάλα αεροδρόμια από αυτές τις 29 χώρες, ως ενδιάμεσα, για να εισέλθουν στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα» διευκρινίζουν από το υπουργείο Τουρισμού.  Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, το ζητούμενο είναι «ο ελληνικός τουρισμός να ξανανοίξει τις πύλες του, σταδιακά, με υγειονομική ασφάλεια και προσοχή, για να υποδεχθεί τους επισκέπτες».

Την εξειδίκευση, σε συνέχεια των σημερινών ανακοινώσεων από πλευράς του υπουργείου Τουρισμού, αναμένουν και τα δύο αεροδρόμια, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το «Μακεδονία», όπου απελευθερώνονται πρώτα οι πτήσεις και δέχονται σταθερά πλήθος ερωτημάτων από ενδιαφερομένους ταξιδιώτες.

Στους επισκέπτες από τις 29 πρώτες χώρες (Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο,  Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία) θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος, ενώ για όλες τις υπόλοιπες θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες, με υποχρεωτικά τεστ μέσα στον Ιούνιο σε επιβάτες από επιδημιολογικά επιβαρυμένες χώρες προέλευσης.

Την 1η Ιουλίου αναμένεται το δεύτερο στάδιο απελευθέρωσης, με το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων στους νησιωτικούς και λοιπούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα κάθε χώρας η «πράσινη» λίστα θα είναι δυναμική και θα προστίθενται νέες χώρες όπου θα βελτιώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ από την 1η Ιουλίου, με την περαιτέρω απελευθέρωση των πτήσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια, θα υπάρξει και η «κόκκινη» λίστα για τις χώρες, οι οποίες δεν θα έχουν ακόμη καλή επιδημιολογική εικόνα.