Skip to main content
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η ιστορία της κόκκινης κορδέλας που έγινε σύμβολο κατά του Aids

Image
HIV
 clock 12:10 | 01/12/2022
Μάνος Μπανασάκης

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS σήμερα και η διπλωμένη κόκκινη κορδέλα, σύμβολό της, εμφανίζεται στην οθόνη της τηλεόρασης, στα πέτα και στους δρόμους.

H κορδέλα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως σύμβολο ευαισθητοποίησης, στα τέλη τις δεκαετίας του ’70 από μία Αμερικανίδα την Penney Laingen που ο άνδρας της ήταν αιχμάλωτος στο Ιράν.

Η γυναίκα αυτή θέλοντας να δείξει την επιθυμία της να γυρίσει πίσω ο άντρας της κρέμασε στα δέντρα του σπιτιού της κίτρινες κορδέλες, εμπνευσμένη από τους στίχους του τραγουδιού «Tie a Yellow Ribbon Round the Ole Oak Tree». 

Το 1991 μία ομάδα καλλιτεχνών από το Σαν Φρανσίσκο που ευαισθητοποιείται με τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, θέλησε να δημιουργήσει ένα οπτικό σύμβολο για να τους δείξει τη συμπαράστασή της.

Έτσι προέκυψε η κόκκινη κορδέλα, ως σύμβολο για το AIDS, ακολούθησε η ροζ για τον καρκίνο του μαστού και έκτοτε κάθε χρώμα συμβολίζει και ένα διαφορετικό μήνυμα.

Image
HIV1

 

Έτσι λοιπόν, η ομάδα αυτή εμπνεύστηκε από το κίτρινο κορδελάκι που δημιουργήθηκε για να τιμήσει τον αγώνα των Αμερικανών στρατιωτών που υπηρέτησαν στον πόλεμο του Κόλπου και το χρησιμοποίησε σε κόκκινο χρώμα. 

Κι αυτό γιατί συμβολίζει το χρώμα του έρωτα, του πάθους και της αγάπης.

Image
HIV3

 

Τι συμβαίνει σήμερα με την λοίμωξη HIV στην Ελλάδα

Παρόλα αυτά, η πραγματικότητα που αποτυπώνεται στα επιδημιολογικά δεδομένα είναι διαφορετική. Όπως αναφέρει ο παγκόσμιος οργανισμός  AIDS Healthcare Foundation, κατέγραψε 1,5 εκατομμύρια νέες HIV λοιμώξεις πέρυσι - 1 εκατομμύριο περισσότερες από τον παγκόσμιο στόχο των 500.000 - και περίπου 650.000 θανάτους από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS.

Στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου του 2022, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κατέγραψε 430 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης, αριθμός που φαίνεται να κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με εκείνους των 11 προηγούμενων ετών τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα.

Image
HIV2



Παρά τη σταδιακή μείωση των νέων λοιμώξεων HIV, οι αριθμοί αυτοί θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και οι προσπάθειες ενημέρωσης και προαγωγής της πρόληψης θα πρέπει να εντατικοποιηθούν. Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως το 38.8% των νέων λοιμώξεων αφορά άτομα μη ελληνικής καταγωγής, κάτι που αποδεικνύει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, καθώς και τα άτομα που εργάζονται στο σεξ ή τα άτομα που κάνουν χρήση ουσιών.



Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος διαχρονικά διεκδικεί την έμφαση στην πρόληψη και την ενημέρωση, με εντατικοποίηση των πρωτοβουλιών μείωσης βλάβης σε άτομα που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ουσιών, αξιοποίηση σημαντικών επιστημονικών εργαλείων (όπως είναι η PEP - προφύλαξη μετά την έκθεση), άμεση εφαρμογή της διάθεσης της προφυλακτικής αγωγής για τον HIV (PrEP) που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα και στη χώρα μας, ευκολότερη πρόσβαση σε εξέταση μέσω της διάθεσης ταχυδρομικών self-tests, προώθηση του ασφαλέστερου σεξ, ένταξη της σεξουαλικής αγωγής και αγωγής υγείας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και επικαιροποίηση των σχετικών πληροφοριών που αναγράφονται στα σχολικά εγχειρίδια.



Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι  νομοθετικές μεταρρυθμίσεις της τελευταίας χρονιάς:

Η απαγόρευση των διακρίσεων εις βάρος των οροθετικών ατόμων στον εργασιακό χώρο που ψηφίστηκε πρόσφατα από όλα τα κόμματα της Βουλής. (Άρθρο 47 Ν. 4997/2022)

Η παροχή της δυνατότητας για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε οροθετικά άτομα που θέλουν να αποκτήσουν παιδί. (Άρθρο 15 Ν. 4958/2022)

Η νομοθέτηση της διάθεσης προφυλακτικής αγωγής για τον HIV (PrEP) που αποτελούσε πάγια αίτημα της Θετικής Φωνής και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. (Άρθρο 68 Ν. 4975/2022)



Ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV βασισμένο στο τρίπτυχο «Πρόληψη-Φροντίδα-Δικαιώματα» είναι το ζητούμενο απο τους φορείς αλλα και τους ασθενείς .Η ενίσχυση και περαιτέρω στελέχωση των Μονάδων Λοιμώξεων και την κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων για όλες και όλους, η οποία μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο μέσα από συμπεριληπτική ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης του ιού και την εξίσωση U=U. Με αυτό τον τρόπο, θα γίνουν σημαντικά βήματα στην καταπολέμηση του στίγματος και των κοινωνικών παραγόντων που το ενισχύουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

HIV:Στην άυλη συνταγογράφηση τα φάρμακα - Δικαίωμα ανάδοχου γονέα και σε ασθενείς με AIDS

Moderna: Ξεκίνησαν οι δοκιμές του εμβολίου κατά του HIV σε ανθρώπους

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis