Skip to main content
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι εκλογές στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο - Ο Μαυρογιαλούρος, ο Γκόρτσος κι οι υπόλοιποι

Image
Οι εκλογές στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο - Ο Μαυρογιαλούρος, ο Γκόρτσος κι οι υπόλοιποι
 clock 23:04 | 23/01/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Καθώς οι κάλπες ετοιμάζονται οι ελληνικές ταινίες με θέμα τις εκλογές είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Κάνοντας ένα ταξίδι στο παρελθόν, στην "χρυσή εποχή" του ελληνικού κινηματογράφου, βλέπουμε ότι οι εκλογές υπήρξαν ένα από τα αγαπημένα θέματα. Διαχρονικές ατάκες, αξέχαστες ερμηνείες, τραγελαφικές καταστάσεις και προεκλογικές δεσμεύσεις "ντυμένες" με σάτιρα σχολιάζουν με τον πιο εύστοχο τρόπο την πολιτική πραγματικότητα.

Ας κάνουμε λοιπόν, μία διαδρομή σχεδόν μισό αιώνα πίσω και να θυμηθούμε τις ταινίες που σχολιάζουν την πολιτική πραγματικότητα:

Θανασάκης ο πολιτευόμενος μία ταινία που βγήκε στη μεγάλη οθόνη το 1953 και έχει μείνει στην ιστορία ως η καλύτερη ηθογραφία των προσβεβλημένων από το μικρόβιο του πολιτικού και των κατ' επάγγελμα πολιτευτών.Ο Θανασάκης λοιπόν είναι ένας νεαρός πολιτικός που τον στηρίζει οικονομικά ο συγγενής του, Μελέτης (Ντίνος Ηλιόπουλος).

Όταν ανακοινώνει στο Ντίνο Ηλιόπουλο ότι δεν βγήκε στις εκλογές ακολουθεί ένας αξέχαστος διάλογος με τους 3.960 ψηφοφόρους που κρατάει στη χούφτα του και τον πρώτο να ... τους ψάχνει στο χέρι του.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Επόμενη στάση στο 1959 και ο λόγος για την ταινία "Στουρνάρα 288" ή αλλιώς "Φτώχεια και Αριστοκρατία". Οι υποσχέσεις του πολιτικού Καλοχαιρετά τον βρίσκουν αντιμέτωπο με την υπόθεση ... Μπαρουτέα που ανυπομονεί να υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του υπουργού ο οποίος όμως ... δεν έχει καιρό για αυτό. 

Στο σχετικό απόσπασμα οι υποσχέσεις δίνουν και παίρνουν όπως και τα ρουσφέτια.

Το 1960 η Γεωργία Βασιλειάδου είναι η αντίπαλος του Βασίλη Αυλωνίτη στην ταινία η "Κυρία Δήμαρχος". Μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του τηλεοπτικού Ανάργυρου Προκόπη είναι ότι θα διορίσει 4 άτομα να διώχνουν τα χελιδόνια με τα καλάμια από τα σίδερα για να μην μας ... κουτσουλάνε. Ενώ η Ασπασία Ζορμπαλά​ με πιο ... προχωρημένες ιδέες έλεγε στη νεαρή Αλέκα Στρατηγού: ««θα σε εκθέσω και σένα. Εγώ θα μιλάω και εσύ θα δείχνεις»​.

Στο παρακάτω βίντεο είναι η χαρακτηριστική ομιλία του Βασίλη Αυλωνίτη με τις υποσχέσεις που δίνει στους ψηφοφόρους του:

Το ίδιο έτος σε ένα επαρχιακό χωριό επίκεντρο είναι "οι 900 της Μαρίνας". Οι πολιτικοί αντίπαλοι των εκλογών είναι ο Ντίνος Δενδράκης και ο Δαμάλας τα νήματα όμως φέρεται να τα κινεί ο Σπύρος Δαλέγγος που ως πρόεδρος του χωριού επηρεάζει άμεσα τους ψηφοφόρους. Με φόντο μία ερωτική ιστορία, της Μαρίνας και του Ντίνου οι 900 ψηφόφοροι γίνονται... η προίκα της νεαρής κοπέλας.

Χαρακτηριστικός διάλογος από την ταινία:

Πήγατε βρε να τον ακούσετε πώς τα λέει; Σαν τον Ιησού Χριστό βρε!
Μονιάστε χωριανοί! Μην κοιτάτε πώς θα βγάλετε ο ένας το μάτι του άλλου!
Μη μου ζητάτε προσωπικά ρουσφέτια! Το σύνολον! Κοιτάξτε πώς θα καλυτερέψει το σύνολον! Όμορφα λόγια! 
- Βρε να το βράσω εγώ το σύνολον! Να το στίψω και με το ζουμί του να θρέψω τη γυναίκα μου, τα παιδιά μου και να μου πουν όλοι μπράβο!
- Βρε που αστραπή να σε κάψει, πού τη βρήκες τη γυναίκα;
- Το λέω γι'αύριο που θά'χω, κύριε φαρμακοποιέ...
- Βρε όρνιο, αντίς να ψηφίσω τον Δαμαλά που σου τάζει εσένα να σε διορίσει κλητήρα και τον Θανάση αγροφύλακα, γιατί να μην ψηφίσω τον Ντίνο, που σου λέει ο άνθρωπος θα κοιτάξω για όλους κι όχι για πέντε-δέκα πρωτοπαλήκαρα του κόμματος;
- Εγώ τον θέλω τον πολιτικό να μου βρεθεί σε μια ώρα ανάγκης. Να τρέξει για τη δουλειά μου, να μου δώσει κουράγιο, να μου πει ένα ψέμμα, ψέμμα κομμάτια να γίνει, να με καλοκαρδίσει... Κι έπειτα βρε άνθρωποι είμαστε, για ένα αίσθημα ζούμε! Κι όχι όποιος βάλει τα πιο πολλά...
- Όποιος βάλει τα πιο πολλά;
- Ναι!
- Ε τώρα θα δεις!
- Εμένα; Χα!
(Ο καφετζής φέρνει το τεφτέρι με τα βερεσέδια)
- Κύριος Παρτσακλής! Τριακοσίας είκοσι δραχμάς!
(Ο Παρτσακλής κατεβάζει την τραγιάσκα του και την κάνει με τα χέρια στις τσέπες)
- Βρήκες την ώρα μπάρμπα-Σταύρο να διαλέξεις για τα βερεσέδια!
- Θανάσης! Διακοσίας δεκαπέντε δραχμάς!
(Ο Θανάσης την κάνει...)
- Μα δε σου είπε Σταύρο ο γιατρός, το πρωί που πέρασε από δω, να βάλεις σφουγγάρι στα βερεσέδια;
(Ο Παρτσακλής και ο Θανάσης γυρίζουν...)
- Είπε ο γιατρός να μπει σφουγγάρι στα βερεσέδια;
- Βεβαίως!
- Αχαχα! Ζήτω του Δενδράκη! Ναι! Ζήτω του Δενδράκη!

Ένας επαγγελματίας ψεύτης (Ντίνος Ηλιόπουλος) κάνει καριέρα δίπλα στον βουλευτή Θεόφιλο Φερέκη (Παντελής Ζερβός) στην ταινία "Ζητείται Ψεύτης" (1961). Ο Θεόδωρος Πάρλας ή αλλιώς Ψευτο - Θόδωρος προσλαμβάνεται για γραμματέας του υπουργού εξαιτίας του ταλέντου του να λέει ... ψέμματα.  Ο Ψευτο - Θόδωρος λοιπόν τάζει λαγούς και πετραχήλια στους ψηφοφόρους και τα προβλήματα δεν αργούν να εμφανιστούν. 

Η ταινία επανήλθε στη μεγάλη οθόνη και το 2010 με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη σε μία πιο σύγχρονη μορφή του Ψευτοθόδωρου.

Το 1965 προβλήθηκε για πρώτη φορά η πιο κλασσική ταινία που σχετίζεται με τις εκλογές: "Υπάρχει και φιλότιμο". Ο υπουργός Ανδρέας Μαυρογιαλούρος (Λάμπρος Κωνσταντάρας) επισκέπτεται ένα μικρό χωριό της εκλογικής του περιφέρειας και αφού αντιληφθεί με λύπη του τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων του καταλήγει σε ... χειρονομίες που στοχεύουν τον εαυτό του.

Μία χαρακτηριστική σκηνή του έργου είναι όταν ο ίδιος προβάρει το λόγο του. Παρακολουθήστε το απόσπασμα:

Επόμενος σταθμός η "Βουλευτίνα" (1966) η Ρένα Βαρλάμου (Ρένα Βλαχοπούλου) έχει αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία του αρραβωνιαστικού της Περικλή Αράπη (Σταύρος Ξενίδης). Ενώ λοιπόν προσπαθούσε να πετύχει την εκλογή του αρραβωνιαστικού της καταλήγει να γίνεται η ίδια η πρώτη γυναίκα βουλευτής. 

Παρακολουθήστε το βίντεο με την ομιλία του Περικλή Βαρλάμη ο οποίος στην ομιλία του υπόσχεται φορολόγηση στους βιομηχάνους σε θαμώνες ενός καφενείου κάνοντας λόγο για πραγματική λαοθάλασσα.

"Τζένη Τζένη" είναι η επόμενη ταινία που σχετίζεται άμεσα με τις εκλογές στο φόντο όμως είναι και πάλι μία ερωτική ιστορία: της Τζένης (Τζένη Καρέζη) και του Νίκου Μαντά (Ανδρέας Μπάρκουλης). Αντίπαλος του Νίκου Μαντά στις επικείμενες εκλογές είναι ο πολιτικός Γκόρτσος και ο πατέρας της Τζένης επηρεάζει το νησί να υποστηρίξουν το δεύτερο.

Ο γάμος της κόρης του όμως θα τον αναγκάσει να πάρει πίσω τα λόγια του αφού ο Γκόρτσος «μου έλεγε και σας έλεγα». Δείτε το απόσπασμα:

Επιμέλεια: Μερόπη Μπομποδάκη
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis