Πολιτική

Κεγκέρογλου: Ζητά μέτρα για τις αυθαίρετες και υπερβολικές χρεώσεις των τραπεζών

βασίλης κεγκέρογλου

Με επίκαιρη ερώτηση του προς τo Υπουργείο Οικονομικών, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα για τις αυθαίρετες και υπερβολικές χρεώσεις των τραπεζών στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
 
 Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:
 
«Ολοένα και αυξάνουν οι διαμαρτυρίες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων για τις νέες αυθαίρετες, μη προβλεπόμενες και επιπλέον υπερβολικές χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες σε κάθε συναλλαγή ακόμη και στους πελάτες τους.
Από 30 Οκτωβρίου 2019 και έως τέλους του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η αναμόρφωση της πολιτικής των χρεώσεων των ελληνικών τραπεζών, με την οποία επιβάλλεται χρέωση ακόμη και για την έκδοση νέου PIN κάρτας.
Συγκεκριμένα για εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας, κλοπής, φθοράς, μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης το κόστος είναι 6 ευρώ, για ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης: 0,20 ευρώ, για ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης: 0,30 ευρώ, για αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ: 0,15 ευρώ, για επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του: 3 ευρώ, ενώ από τον περασμένο Ιούλιο, ισχύουν νέες χρεώσεις (2 έως 3 ευρώ) για αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας - μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ, διευρύνοντας τη συγκεκριμένη χρέωση όχι μόνο για τους κατόχους καρτών ξένων τραπεζών, αλλά και για τους Έλληνες.
Την ίδια ώρα, αυτοδιαψεύδονται ότι έτσι επιδιώκουν την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αφού και γι΄ αυτές προβλέπονται υψηλότατες χρεώσεις όπως π.χ  για συναλλαγές μεταξύ πελατών διαφορετικών τραπεζών.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις επιχειρήσεις, αφού δημιουργείται σημαντικό κόστος  από την επιβάρυνση για:
-Συντήρηση των τραπεζικών τους λογ/σμών
-Εκτύπωση κινήσεων λογαριασμών
-Συντηρήσεις μηχανημάτων πληρωμής πιστωτικών καρτών (pos)
Επειδή η μονομερής ενέργεια των χρεώσεων για κάθε συναλλαγή αποτελεί καταχρηστική πρακτική με μοναδικό στόχο την αύξηση της κερδοφορίας των πιστωτικών ιδρυμάτων,
 
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
 
-           Ποια άμεσα μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για τον περιορισμό της επιβάρυνσης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από τις αυθαίρετες και υπερβολικές χρεώσεις των τραπεζών;
-           Προτίθεστε να εισηγηθείτε τη θέσπιση κανόνων, ανώτερων χρεώσεων αλλά και να καθορίσετε δέσμη συγκεκριμενών υπηρεσιών που οφείλουν να παρέχουν δωρεάν οι τράπεζες στους πελάτες τους;».
 
Η επίκαιρη ερώτηση γίνεται ύστερα από τη συζήτηση που οργανώθηκε το Σάββατο από φορείς του επιχειρηματικού κόσμου, όπου μεταξύ άλλων, τέθηκε και το θέμα για τις αυθαίρετες και υπερβολικές χρεώσεις των τραπεζών στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
 
 
 

Πολιτική

Ρίχνεται και ο στρατός στην μάχη με τις φλόγες– Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό

Φωτιά

Η περαιτέρω ενεργός συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη και διαχείριση των πυρκαγιών αποφασίστηκε το πρωί της Πέμπτης σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερες ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν στις 12.00 από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Θόδωρου Λιβάνιου, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικό κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει στις 11:30 σύσκεψη στα γραφεία της περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να δρομολογηθούν τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των πληγέντων από την πυρκαγιά σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο θα αποτελείται από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα, τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Θόδωρο Λιβάνιο, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον γγ Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον γγ Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Θα συμμετέχουν, επίσης, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, καθώς και οι δήμαρχοι Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος καιΔιονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης. Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

Στο μεταξύ στις πληγείσες περιοχές της Ηλείας, μετά την καταστροφική φωτιά, θα μεταβεί εκτάκτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Τεράστια η καταστροφή στη Βαρυμπόμπη: Εικόνες "αποκάλυψης" από το drone

Θλίψη: 1 με 4 Αυγούστου κάηκε άνω του 50% της έκτασης που καίγεται σε μια αντιπυρική περίοδο

Λέκκας: Στους 600 βαθμούς η θερμοκρασία στην φωτιά στη Βαρυμπόμπη- βίντεο