Κρήτη

Ηράκλειο

Με επιτυχία η ημερίδα για τα παιδιά στο 1ο  Δημοτικό Σχολείο Αγ. Μαρίνας

παιδιά

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των εκπαιδευτικών με τους γονείς στην κατεύθυνση της εξεύρεσης καλών πρακτικών για την επικοινωνία με τα παιδιά και την δημιουργία κλίματος προστασίας τους, το 1ο  Δημοτικό Σχολείο της Αγ. Μαρίνας εκπροσωπούμενο από τις εκπαιδευτικούς  κα Τζορμπατζάκη Αγγελική πληροφορικής καθώς και την ψυχολόγο Σκουτέλη Δέσποινα του κοινωφελούς προγράμματος ΟΑΕΔ για τα σχολεία , σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υγείας & Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΙ-Κρήτης, πραγματοποίησαν Ημερίδα με θέμα «Το παιδί μέσα στην οικογένεια –μυστικά για μια σχέση εμπιστοσύνης» το απόγευμα της Παρασκευής 26 Φεβρουαρίου.

Τα στελέχη του Εργαστηρίου Μαρία Παπαδακάκη (καθ. Εφαρμογών), Σταυρούλα Λιόλιου (ψυχολόγος, επιστημονικός συνεργάτης)  και  Ιωάννης Χλιαουτάκης (καθηγητής), στήριξαν αυτή την προσπάθεια του Δημοτικού σχολείου, με την μεταφορά των εκπαιδευτικών τους εργαλείων και της τεχνογνωσίας τους προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους γονείς στο κτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους και τους εκπαιδευτικούς.

Τα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα των παρευρισκομένων , από τις παρουσιάσεις και τη βιωματική προσέγγιση που έγιναν, κατέδειξαν τη σημαντικότητα  αυτών των συναντήσεων για όλο το σύστημα της οικογένειας και του σχολείου . Η ανατροφοδότηση μέσα από τις επαφές αυτές των γονέων με επιστήμονες και εξειδικευμένους λειτουργούς υποστηρίζουν με ουσιαστικό τρόπο την υγιή ,διαμόρφωση της  προσωπικότητας των μαθητών .

Η Δ/ντρια , ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων ευχαριστούν θερμά την επιστημονική ομάδα του Τ.Ε.Ι και τον κο Χλιαουτάκη.
 

Κρήτη

Νεκρός βρέθηκε ο Κρητικός πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης -Αγνοούνταν με το φουσκωτό σκάφος

φωτο αρχείου

Νεκρός βρέθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής, ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης.

Ο Σήφης Βαλυράκης είχε βγει ανοιχτά με το σκάφος του το μεσημέρι της Κυριακής στα νερά του Ευβοϊκού κόλπου . Αργότερα και καθώς τα ίχνη του χάθηκαν, η σύζυγός του, η ζωγράφος Μίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη, ενημέρωσε τις λιμενικές αρχές.

Το σκάφος εντοπίστηκε νωρίτερα από τις λιμενικές Αρχές, αλλά δεν βρέθηκε σε αυτό ο άτυχος 77χρονος. Στις έρευνες του εντοπισμού συμμετείχε η αστυνομία, το λιμενικό και ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος.

 

 

 

 

 

Ποιος ήταν ο Σήφης Βαλυράκης

Γεννήθηκε το 1943 στα Χανιά. Ο πατέρας του, Γιάννης Βαλυράκης, ήταν αξιωματικός του Στρατού Ξηράς και βουλευτής της Ένωσης Κέντρου. Σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στη Γερμανία και τη Σουηδία, με ειδίκευση στους βιομηχανικούς αυτοματισμούς. Μιλά αγγλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Κορυφαίο στέλεχος της αντι-χουντικής αντίστασης και του ένοπλου κλάδου του ΠΑΚ), ο Βαλυράκης ήταν καταζητούμενος από το καθεστώς της 21ης Απριλίου επί τρία χρόνια για βομβιστικές επιθέσεις και συνελήφθη τελικά το 1971, όπου βασανίστηκε και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Η απόδραση και η προσπάθεια διαφυγής στη Γιουγκοσλαβία

Απέδρασε όμως καθώς κατάφερε να κόψει τα κάγκελα του κελιού του και μετά προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό δίκτυο των φυλακών. Στη συνέχεια ανέβηκε στην στέγη ενός τραίνου που πήγαινε στη Γιουγκοσλαβία. Για κακή του τύχη το τραίνο σταμάτησε για ανεφοδιασμό στα σύνορα, οι προβολείς των φυλακίων έπεσαν πάνω του, τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν. Αυτή τη φορά οδηγήθηκε στις φυλακές Κέρκυρας.

Τελικά κατάφερε πάλι να αποδράσει, αυτή τη φορά κολυμπώντας έως την Αλβανία. Αλλά το εκεί καθεστώς του Ενβέρ Χότζα νόμιζε πως ήταν Έλληνας κατάσκοπος της χούντας, και αρχικά του επέβαλε ποινή τριών ετών σε καταναγκαστικά έργα στο στρατόπεδο του Φίερι.

Όμως αυτή τη φορά στάθηκε τυχερός καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου κινητοποίησε τις επαφές του με το διεθνές Μαοϊκό και φιλοκινεζικό κίνημα (εκείνη την εποχή η Αλβανία ήταν δορυφόρος της Κίνας του Μάο) για να τον σώσει. Τελικά ο πρίγκιπας της Καμπότζης Σιχανούκ, στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, επενέβη στους Κινέζους, οι οποίοι επικοινώνησαν με τους Αλβανούς, και έτσι ο Σήφης Βαλυράκης αφέθηκε ελεύθερος.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ το 1977. Διετέλεσε Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1981 - Νοέμβριος 1984), Υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό (Ιούλιος 1985 - Ιούνιος 1988), Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης (Ιούνιος 1988 - Ιούλιος 1989 και Ιούλιος 1994 - Μάρτιος 1995) και Υπουργός Δημόσιας Τάξης (Μάρτιος 1995 - Ιανουάριος 1996).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Εντοπίστηκαν 8 κρούσματα της Βρετανικής μετάλλαξης του ιού στο νησί

Ηράκλειο: Μυστήριο με ανθρώπινο σκελετό - Βρέθηκε θαμμένος σε χωράφι

Κρήτη: Οριστικό λουκέτο σε επιχειρήσεις εστίασης