Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Παρεμβάσεις για σειρά θεμάτων από τους Ενεργούς Πολίτες

ηλίας λυγερός
 clock 10:30 | 02/12/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Σειρά παρεμβάσεων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έκανε η παράταξη "Ενεργοί Πολίτες", με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό. Αναλυτικά:

Η Δημοτική Αρχή συνεχίζει και «ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ» τη χωματερή στη μάντρα
 
Κατά τη συζήτηση της ερώτησης μας (ένα μήνα μετά την κατάθεση της) η δημοτική αρχή παραδέχθηκε ότι όχι μόνο υπάρχει η χωματερή που είχαμε καταγγείλει αλλά και στο διάστημα αυτό έχουν τοποθετηθεί και άλλα απορρίμματα.
Το ότι την βρήκε εκεί, σε μικρότερο μέγεθος, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν άλλοθι τόσο για την διατήρηση της όσο και για αύξηση του μεγέθους της.
Η αδυναμία αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος (χρονικό διάστημα της θητείας της νέας δημοτικής αρχής είναι 15 μήνες) δείχνει πολλά τόσο για την αποτελεσματικότητα της όσο και για τις επιλογές της.
 
Λειτουργία εργοστασίου ανακύκλωσης - απεργία εργαζομένων με στόχο την επαναπρόσληψή τους
 
Τέθηκε εκ νέου το θέμα της πιο αποφασιστικής και αποτελεσματικής συμπαράστασης στους εργαζομένους στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης. Η Δημοτική μας κίνηση επανέλαβε ότι ο Δήμος πρέπει να έχει αποτελεσματική παρέμβαση στα θέματα λειτουργίας, στην στελέχωση με κατάλληλο προσωπικό του εργοστασίου.
Οι υπεργολάβοι στις δημοτικές δράσεις θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι δεν μπορούν να μετατρέπουν την υπεργολαβία τους σε δράση με καταπάτηση των εργασιακών σχέσεων.
Σήμερα ο Δήμος Ηρακλείου πρέπει να δει με ένα άλλο μάτι το θέμα ανακύκλωση
Δεν γνωρίζουμε αν ετοιμάζεται και τι θα περιέχει το τοπικό σχέδιο Διαχείρισης απορριμμάτων.
Η εικόνα για το 2014 και 2015 με ποσοστό ανακυκλώσιμων υλικών στην τάξη του 10% θεωρούμε ότι δεν είναι εικόνα πόλης σύγχρονης και έξυπνης.
Χρειάζεται να παρθούν μέτρα ριζικά τώρα σε όλες τις κατευθύνσεις και μέσα από αυτά να εξετάσει:
σε διαδημοτικό επίπεδο και
σε επίπεδο Περιφερειακής Ένωσης Δήμων
την λύση της συλλογής, επεξεργασίας και διαχείρισης της ανακύκλωσης από τους ίδιους τους Δήμους ( υπάρχει και ελληνική εμπειρία με θετικό αποτέλεσμα )
 
3. τι γίνεται με τα σχολικά κτίρια
ζητάμε να κατατεθούν επίσημα στο Δημοτικό συμβούλιου τα παρακάτω
 κατάλογος με νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια στον οποίο να εμφανίζεται αναλυτικά
δημόσιο ή ενοικιαζόμενο ακίνητο
διαθέτει ή όχι άδεια οικοδομής με χρήση εκπαιδευτικού κέντρου
o   έχει πιστοποιητικό πυρασφάλειας και αν λειτουργού ν και ελέγχονται τα μέσα
o   έχει πιστοποιητικό καταλληλότητας
*        εάν έχει και σε τι κατάσταση είναι οι αύλειοι χώροι
*        στατική επάρκεια
 
4. Αναποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής κα υποβάθμιση του Δημοτικού
Συμβουλίου
Σε πολλές και συνεχόμενες συνεδριάσεις, σαν δημοτική κίνηση έχομε επισημάνει την υποβάθμιση τόσο του δημοτικού συμβουλίου όσο και των συμβούλων ξεχωριστά.
Και αυτό γίνεται με πολλούς τρόπους
Σοβαρά θέματα της πόλης τα οποία δεν έρχονται για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Οι 15 μήνες της νέας δημοτικής αρχής δεν είναι φαίνεται αρκετός χρόνος για να συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο για θέματα ΔΕΥΑΗ, ΑΑΗ ΟΤΑ κλπ
Πολλές συζητήσεις γίνονται επί προαποφασισμένων αποφάσεων και δράσεων της Δημοτικής αρχής και απλώς το συμβούλιο καλείται να εγκρίνει τα αποφασισμένα και πολλές φορές και πραγματοποιηθέντα. ( μελέτες, τροποποιήσεις, συμμετοχή σε προγράμματα κλπ)
Δίνονται εισηγήσεις με μεγάλες ελλείψεις και κυρίως χωρίς σοβαρή προετοιμασία με αποτέλεσμα καθυστερήσεις, συνεχείς αλλαγές και αναποτελεσματικότητα. ( έργα, αποζημιώσεις, δανεισμοί κλπ)
Η εικόνα αυτή πρέπει άμεσα να αλλάξει
 
5. ποιότητα ζωής στην πόλη μας
Για μια ακόμα φορά επανήλθαμε και ζητήσαμε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των δημοτών στην ποιότητα ζωής.
Κυκλοφοριακά προβλήματα, ανεξέλεγκτη στάθμευση, κανένας σεβασμός στους κοινόχρηστους χώρους, σε πεζόδρομους συναντάς περισσότερα αυτοκίνητα από πεζούς, η ηχορύπανση συνεχίζει να κτυπά κόκκινο σε πολλά τμήματα του κέντρου, η καθαριότητα αναζητεί διέξοδο και οι κίτρινες ή λευκές γραμμές των ορίων στα καταστήματα έχουν χαθεί……… από καθίσματα και καρέκλες.
 
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis