Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχέδιο έκδοσης προσωρινών επικουρικών συντάξεων

Image
σύνταξη
 clock 09:23 | 02/11/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Σχέδιο απόδοσης προσωρινής επικουρικής σύνταξης, αμέσως μετά την έγκριση της αίτησης για κύρια, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας με στόχο να περιοριστούν ο χρόνος αναμονής και η ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων.

Μιλώντας στην «Κ», ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης περιέγραψε την πρόταση που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες προκειμένου να συμπεριληφθεί σχετική διάταξη στο υπό σύνταξη σχέδιο νόμου. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, στο πλαίσιο των αλλαγών του ασφαλιστικού που δρομολογούνται αυτήν τη στιγμή, εξετάζεται το ενδεχόμενο έκδοσης προσωρινής επικουρικής σύνταξης με βάση το πιθανό ύψος της οριστικής σύνταξης.

Για να ξεπεραστούν μάλιστα τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν εάν τελικά δεν εγκριθεί για οποιονδήποτε λόγο η έκδοση της κύριας σύνταξης (αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη επικουρικής), η πρόταση του υφυπουργού είναι, η προσωρινή σύνταξη να δίνεται αμέσως μετά την έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρόταση για προπληρωμή του 80% του εφάπαξ, την οποία έχει επεξεργαστεί εδώ και μήνες το αρμόδιο ταμείο (ΕΤΕΑΕΠ).
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή, περισσότερες από 310.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ βρίσκονται σε... αναμονή, ενώ οι συνολικές εκκρεμείς υποθέσεις συνταξιοδοτικών θεμάτων εκτιμώνται από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, σε πάνω από 1 εκατομμύριο.

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ στις 31 Αυγούστου 2019 εκτιμώνται σε 313.506, εκ των οποίων οι 189.851 αφορούν κύριες συντάξεις (ΕΦΚΑ) και οι υπόλοιπες 87.591 επικουρικές. Τα εφάπαξ που βρίσκονται σε αναμονή, κατά το ίδιο διάστημα, είναι 36.064.

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια επίσπευσης της διαδικασίας έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων αναμένεται να διαδραματίσει η δημιουργία ενός νέου πληροφοριακού συστήματος στο ΕΤΕΑΕΠ, αυτόνομο από αυτό του ΕΦΚΑ, που θα καλύπτει την περίοδο από το 2014 και μετά, που ισχύει η νοητή κεφαλαιοποίηση αλλά και τις πιθανές αλλαγές για τους ασφαλισμένους από το 2021 και μετά (πλήρης κεφαλαιοποίηση των εισφορών). 

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, το υπουργείο Εργασίας δεν είναι πολύ μακριά από τον στόχο που έχει θέσει για επίσπευση της έκδοσης των συντάξεων. Ηδη, όπως επισημαίνει ο υφυπουργός, η απελευθέρωση που θα προκύψει από το καλοκαίρι του 2020, όταν το 1/3 των συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά, θα δημιουργήσει σημαντική επιτάχυνση στην πορεία ψηφιοποίησης των υπόλοιπων συντάξεων. Επιπλέον, με την επιστροφή υπαλλήλων στις ομάδες έκδοσης των συντάξεων, εκτιμάται πως θα επιταχυνθεί ο ρυθμός ολοκλήρωσης του στόχου κατά 20% με 25%.

Χθες, ο κ. Μηταράκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΝΑΤ Ανδρέα Κομματά και τον διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ Ευάγγελο Κωνσταντίνου, αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις των ναυτικών. Οπως μάλιστα διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΝΑΤ, εντός του 2019 θα έχουν δοθεί όλα τα εκκρεμή εφάπαξ των ναυτικών που ήταν αποκλειστικά ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ και για τους οποίους έχουν εκδοθεί οι οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης έως 31/12/2018. Οσον αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες ναυτικών, οι οποίοι ήταν ασφαλισμένοι και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, η διαδικασία έκδοσης εφάπαξ θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα, με την ολοκλήρωση της μηχανοργάνωσης.
Πηγή: Καθημερινή

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis