Ελλάδα

Κορωνοϊός - Δημοσκόπηση: 3 στους 4 ανησυχούν ότι θα προσβληθούν

κορωνοϊός

Διάχυτη ειναι η ανησυχία των πολιτών για την πανδημία καθώς σύμφωνα με έρευνα 3 στους 4 φοβούνται ότι θα προσβληθούν από τον κορωνοϊό. Απο την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει ότι το 76,2% συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης να άρει το μέτρο για την κυριακάτικη λειτουργία των σούπερ μάρκετ.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας της συμβουλευτικής εταιρείας Netrino και της εταιρείας δημοσκοπήσεων RASS, οργανώθηκε έρευνα με τη μέθοδο της χιονοστιβάδας (snowball sample) που εστιάστηκε κυρίως στην Αττική, από το βράδυ της Παρασκευής 20/3 έως και το μεσημέρι της Κυριακής 22/3.

Το δείγμα της έρευνας (344 πολίτες με γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών και διάθεση να απαντήσουν) δεν είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού, αποτελεί όμως δείγμα καταναλωτών που συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία καθώς απαρτίζεται από πολλούς εργαζόμενους και ανθρώπους των παραγωγικών ηλικιών.

Ο φόβος προσβολής από τον κορωνοϊό

Περισσότεροι από 3 στους 4 (75,9%) ανησυχούν για το ενδεχόμενο να ασθενήσουν από τον κορωνοϊό COVID-19. Μεγαλύτερη ανησυχία έχουν οι μεγαλύτερες ηλικίες και κυρίως εκείνοι που δουλεύουν στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ικανοποιητική εξυπηρέτηση από τα σούπερ μάρκετ

Σχεδόν καθολική ήταν η ικανοποίηση από τη λειτουργία των καταστημάτων αυτή τη δύσκολη περίοδο, αποδεικνύοντας τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται από τους εργαζόμενους και τις διοικήσεις των επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ.

Συχνότητα επίσκεψης

Πριν την επιβολή των περιοριστικών μέτρων για την εβδομαδιαία επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, σχεδόν οι μισοί ερωτώμενοι στην έρευνα απάντησαν ότι αυτή θα ήταν η δική τους συχνότητα επίσκεψης (48,3%).

Όπως δηλώνει ο Στέφανος Κομνηνός, ιδρυτικός εταίρος της Netrino και πρώην ΓΓ Εμπορίου, τόσο η απουσία αυτοκινήτου ή άλλου μεταφορικού μέσου, όσο η οικονομική δυσκολία, οδηγεί έναν στους πέντε να επιθυμεί συχνότερες επισκέψεις με μικρότερο καλάθι: ειδικά οι μεγαλύτερες ηλικίες που συνεχίζουν να βλέπουν τα ψώνια για τα τρόφιμα ως ευκαιρία εξόδου από το σπίτι.

Δεν υπάρχει ανάγκη για διεύρυνση των ωρών λειτουργίας

Ακόμη και το διευρυμένο ωράριο δεν θεωρείται αναγκαίο από το ελαφρώς μεγαλύτερο ποσοστό (56,3% κατά της διεύρυνσης έναντι 42,8% υπέρ). Εκείνοι που περισσότερο επιθυμούν διεύρυνση φαίνεται να είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Επιβεβαιώνοντας την τελική απόφαση της κυβέρνησης για άρση του μέτρου του Κυριακάτικου ανοίγματος, οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα, 3 στους 4 (76,2%), θεωρούν ότι τα σούπερ μάρκετ τις Κυριακές δεν θα πρέπει να ανοίγουν.

Σύμφωνα με τη Μαρία Καρακλιούμη, στατιστικό της RASS, οι περισσότεροι καταναλωτές (56,5%), ερμηνεύουν την άποψη τους, ως ένδειξη αλληλεγγύης απέναντι στους εργαζόμενους που οφείλουν και εκείνοι να ξεκουράζονται.

Ελλάδα

Reuters: Η Ελλάδα ανοιχτή για τους τουρίστες για 20 - 25 χώρες στις 15 Ιουνίου

Τουρίστες

Πράσινο φως για τουρίστες από 20 - 25 χώρες δίνει η Ελλάδα, στις 15 Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Γερμανία, η Κύπρος και το Ισραήλ θα περιλαμβάνονται ανάμεσα στις 20 με 25 χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα επιτρέψει την άφιξη ταξιδιωτών χωρίς την πρόβλεψη καραντίνας.

«Θα υπάρξουν περίπου 20-25 χώρες στους πολίτες των οποίων θα επιτραπεί η είσοδος», ανέφερε στο Reuters κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι στη λίστα θα περιλαμβάνονται και χώρες της κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Ως γνωστό, η πλήρης λίστα θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας.

Δεύτερη κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι οι ειδικοί συζητούν κατά το αν θα πρέπει οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε ελέγχους για Covid-19 προτού επισκεφθούν την Ελλάδα και αν θα γίνεται σύσταση για ασφαλιστική κάλυψη για τέτοιου είδους λοιμώξεις.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Mητσοτάκης συμμετείχε στην τρίτη τηλεδιάσκεψη ηγετών της ομάδας χωρών που διαχειρίστηκαν το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού με επιτυχία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για το σχέδιο της κυβέρνησης να ανοίξει στις 15 Ιουνίου τις πτήσεις προς την Αθήνα για τους επισκέπτες από χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα, ακολουθώντας τη στρατηγική των δειγματοληπτικών τεστ.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, οι Πρωθυπουργοί της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν, της Νορβηγίας Ενρα Σόλμπεργκ, της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπιτς, της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, της Νέας Ζηλανδίας Γιακίντα Αρντερντ και του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.