Ελλάδα

Απατεώνες εκβιάζουν τα θύματά τους με δήθεν καταγεγραμμένες προσωπικές στιγμές

ιντερνετ

Με την πρόφαση ότι έχουν χακάρει τους λογαριασμούς των θυμάτων τους και έχουν καταγράψει προσωπικές στιγμές τους, απατεώνες εκβιάζουν μέσω διαδικτύου και ζητούν χρήματα από όσους... πέσουν στην παγίδα.

Η απάτη όμως είναι γνωστή πλέον στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που ενημερώνει αναλυτικά τους χρήστες του διαδικτύου, ώστε να είναι υποψιασμένοι και να μην υποκύπτουν. 

Οι απατεώνες χτυπούν μέσω email, «ενημερώνοντας» τα υποψήφια θύματά τους ότι έχουν χακάρει τους λογαριασμούς τους και πως μέσω της κάμερας των ηλεκτρονικών συσκευών που όλοι χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, έχουν καταγράψει πολύ προσωπικές στιγμές.

Προκείμενου να μην δημοσιοποιήσουν αυτές τις δήθεν καταγεγραμμένες προσωπικές στιγμές, οι απατεώνες ζητούν χρήματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αστυνομίας: 

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια νέα μορφή απάτης, διεθνώς γνωστή ως απάτη μέσω σεξουαλικής εκβίασης “sextortion scam”, που εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, με σκοπό την εξαπάτησή τους.

Ειδικότερα άγνωστοι δράστες με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα σε αποδέκτες και τους ενημερώνουν ότι διαθέτουν πρόσβαση στη συσκευή τους και το μήνυμα έχει αποσταλεί από τον προσωπικό τους λογαριασμό.

Παράλληλα τους γνωστοποιούν ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μετά από την επίσκεψή τους σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δράστες απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δεν λάβουν bitcoins.

Η προσπάθεια εκβίασης των θυμάτων με την απειλή δημοσιοποίησης αρχείων ερωτικού περιεχομένου αναφέρεται διεθνώς ως σεξουαλική εκβίαση “sextortion”.

Σημειώνεται ότι τα εκβιαστικά αυτά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν κυρίως τις παρακάτω μορφές και περιεχόμενο, ενώ η αναφορά σε πραγματικούς κωδικούς γίνεται ώστε οι χρήστες να πεισθούν για το αληθινό της απειλής.

Κρήτη

Κρήτη: Η "μαϊμού" φίλη, τα 600 ευρώ και η "μεγάλη ανάγκη"

τηλεφωνική απάτη

Θύμα της νέας ηλεκτρονικής απάτης που κυκλοφορεί τελευταία, έπεσε το πρωί της Δευτέρας μια  Χανιώτισσα, η οποία είδε μέσα σε λίγα λεπτά, να εξαφανίζονται από τον τραπεζικό της λογαριασμό 600 ευρώ.

Η γυναίκα, που προσπάθησε να βοηθήσει τη φίλη της σε μια δύσκολη στιγμή, δεν είχε ενημερωθεί για τους επιτήδειους που χακάροντας προφίλ χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στέλνουν μέσω του messenger το παρακάτω μήνυμα: «Καλησπέρα. Τι κάνεις;!! Εγώ είμαι στο τρέξιμο. Έχασα το πορτοφόλι μου. Να σε ρωτήσω κάτι.. Έχει μήπως λογαριασμό στην τράπεζα Πειραιώς; Θέλω μια μεγάλη χάρη. Έχασα και την κάρτα τραπέζης ☹.»

Σε περίπτωση που απαντήσετε, ο αποστολέας, που εμφανίζεται με το προφίλ κάποιου φίλου σας στο Facebook, θα σας ζητήσει να του στείλετε χρήματα με την αποστολή ενός κωδικού και στη συνέχεια με τον κωδικό αυτό να «σηκώσει» τα χρήματα από το ΑΤΜ της τράπεζας.
 
Έτσι λοιπόν όταν έλαβε το μήνυμα στο κινητό της από τη φίλη της, έσπευσε να της βάλει τα χρήματα που της ζήτησε στο λογαριασμό της. Τελικά κατάλαβε πως είχε πέσει θύμα απάτης, όταν μπαίνοντας στο προφίλ της φίλης αντιλήφθηκε, ότι πρόκειται για ιό. Αφού ξεπέρασε το αρχικό σοκ, στη συνέχεια η γυναίκα προχώρησε στην παρακάτω ανάρτηση, προκειμένου να ενημερώσει τους φίλους της για την απάτη, ενώ προχώρησε και σε καταγγελία στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Επειδή σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr το μήνυμα-απάτη έχει φτάσει και σε άλλους Χανιώτες, εάν λάβετε τέτοιου είδους μηνύματα από δήθεν «φίλους» που ζητούν χρήματα χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Μιλήστε αμέσως με τον αποστολέα του μηνύματος και σε καμία περίπτωση μην δώσετε τα στοιχεία του λογαριασμού ή προχωρήσετε σε καμία ενέργεια που μπορεί να σας ζητηθεί.