Πολιτική

13 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν για τα πρόστιμα των αυθαιρέτων

αυθαιρετα

Ερώτηση για τα ήδη βεβαιωμένα πρόστιμα των αυθαιρέτων κατέθεσαν στη Βουλή και προς τους αρμόδιους Υπουργούς 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κείμενο της ερώτησης, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Ηρακλείου Νίκο Ηγουμενίδη, οι βουλευτές ρωτούν αν μέχρι την ολοκλήρωση της νέας νομοθετικής ρύθμισης για την τακτοποίηση αυθαιρέτων και κατά τη διάρκεια της παράτασης που έχει δοθεί, θα αντιμετωπιστεί και με ποιο τρόπο το ζήτημα των ήδη βεβαιωμένων προστίμων, με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι χιλιάδες πολίτες, «παγιδευμένοι» στη πολιτική ομηρία των προηγούμενων δεκαετιών.

Οι βουλευτές, απευθυνόμενοι στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισημαίνουν ότι μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου περί αυθαιρέτων μια σημαντική μερίδα ιδιοκτητών αυθαιρέτων κτισμάτων βρίσκεται ήδη καθημερινά αντιμέτωπη με ειδοποιητήρια για ήδη βεβαιωμένα και υπέρογκα πρόστιμα που αποστέλλουν οι Οικονομικές Υπηρεσίες των Δήμων.

Αναφέρουν μάλιστα χαρακτηριστικά το Νομό Ηρακλείου όπου «μόνον στο Δήμο Βιάννου του Νομού Ηρακλείου, που αριθμεί 7.500 κατοίκους, τα βεβαιωμένα πρόστιμα υπολογίζονται σε 5 εκ ευρώ, ενώ στο Δήμο Ηρακλείου φτάνουν τα 100 εκ ευρώ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία ενός μέσου αυθαιρέτου του Νομού Ηρακλείου, με κοινά χαρακτηριστικά στο σύνολο της χώρας, ο μέσος όρος του κόστους τακτοποίησης ανά κτίσμα ανέρχεται στα 50.000 ευρώ.

Η μεγάλη πλειονότητα ιδιοκτητών αυθαιρέτων βρίσκεται σε αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής των προστίμων, αφού αυτά έρχονται να προστεθούν στις ήδη δυσβάστακτες οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Έχει γνωστοποιηθεί ότι το χρονικό διάστημα της νέας παράτασης θα αξιοποιηθεί για τη προετοιμασία του νέου νόμου περί αυθαιρέτων κτισμάτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα νόμο περί αυθαιρέτων στην κατεύθυνση μιας πολιτικής με αριστερό αποτύπωμα, με κοινωνικό πρόσημο και με οικολογική ευαισθησία.

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές Ακριώτης Γεώργιος, Αυλωνίτου Ελένη, Βαρδάκης Σωκράτης, Δημαράς Γεώργιος, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Θελερίτη Μαρία, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μιχελογιαννάκης Ιωάννης, Μουσταφά Μουσταφά, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Μπγιάλας Χρήστος και Παυλίδης Κωνσταντίνος.
 

Πολιτική

ΚΙΝΑΛ - Λοβέρδος: Πάμε για ένα κόμμα του 20%

Ανδρέας Λοβέρδος

«Αν κρίνω από όσα μου λένε στο δρόμο οι πολίτες, θα έχουμε μεγάλη συμμετοχή» δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, σε ό,τι αφορά στην προσέλευση του κόσμου στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Η διαρρύθμιση που έχουμε κάνει έχει εφορευτικές επιτροπές και οι προσερχόμενοι θα έχουν μάσκες, αντισηπτικά, δε θα μπαίνουν όλοι μαζί μέσα. Αναμένουμε συμμετοχή πάνω από 212.000 που είχαμε το 2017».

«Θα μπούμε στο δεύτερο γύρο με πρωτιά»

«Είμαι πολύ έμπειρος για να μην είμαι έτοιμος αν δεν κερδίσω. Η νίκη είναι ο βασικός μου στόχος. Την Κυριακή θα είμαστε νικητές και θα μπούμε στο δεύτερο γύρο με πρωτιά. Δεύτερος γύρος φαίνεται πως θα υπάρχει γιατί είμαστε 6 υποψήφιοι. Σε κάθε ενδεχόμενο, θα είμαι υπάκουος σε αυτά που θα πει η δημοκρατική πλειοψηφία», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος για το ενδεχόμενο να μην κερδίσει.

Αναφερόμενος στους υπόλοιπους υποψήφιους, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι «Ο καθένας έχει τα δικά του πλεονεκτήματα, οι πέντε ανταλλάξαμε και τα επιχειρήματά μας σε ένα ευπρεπέστατο διάλογο τη Δευτέρα. Είμαστε ένα σοβαρό κόμμα. Το ποιος θα υπερισχύσει θα κριθεί την Κυριακή. Αν θέλετε μία πρόβλεψη, πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα το κρίνει η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία».

«Πάμε για ένα κόμμα του 20%»

«Όλα μου τα συνθήματα, έχουν γίνει συνθήματα όλων. Πάμε για ένα κόμμα του 20%, αυτή είναι η βασική επιδίωξη που είχα θέσει από την αρχή και νομίζω ότι θα πραγματοποιηθεί. Ζητάω από τους πολίτες να μου δώσουν την ευκαιρία να το κάνω», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

«Οι πολίτες πρέπει να συμπεριλάβουν στα κριτήριά τους αυτά που λέμε οι υποψήφιοι. Ο πρόεδρός μας πρέπει να είναι βουλευτής ώστε να αναλάβει τις ευθύνες της παράταξης μέσα στη Βουλή», πρόσθεσε κλείνοντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κεγκέρογλου: Αυτοί είναι οι λόγοι που στηρίζω τον Γιώργο Παπανδρέου

ΚΙΝΑΛ Ηρακλείου: Οδηγίες για όσους ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές

ESPA BANNER