Οικονομία

Ποιες επιχειρήσεις κάνουν αιτήσεις για 800 ευρώ

800 ευρώ

Στην εφαρμογή MyBusinessSupport της ΑΑΔΕ, η οποία ανοίγει εκ νέου και μέχρι 17.6.2020, θα μπορούν να εισέλθουν, σύμφωνα με την ΚΥΑ 57856/10.6.2020, οι εξής:

1. Οι συμπλοιοκτησίες, οι κοινωνίες αστικού ή κληρονομικού δικαίου κερδοσκοπικού χαρακτήρα με εξαίρεση τις κοινωνίες κληρονόμων εταίρων Ε.Π.Ε.

2. Επιχειρήσεις οι οποίες πραγματοποιούν απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ πράξεις (εκροές) χωρίς δικαίωμα έκπτωσης και απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ πράξεις (εκροές) με δικαίωμα έκπτωσης και υπέβαλαν αίτηση για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού, η οποία απερρίφθη λόγω υποβολής μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Αν κατά την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 29η Φεβρουαρίου 2020, και από 1η Απριλίου 2019 και μετά, έχουν πραγματοποιήσει απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ πράξεις (εκροές) χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ή απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ με δικαίωμα έκπτωσης, οι οποίες περιλαμβάνονται στη δήλωση ΦΠΑ στον κωδικό 310 και 349 αντίστοιχα, δύνανται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση μέχρι και την 17η Ιουνίου, για τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, εφόσον, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, έχουν τροποποιήσει τις δηλώσεις ΦΠΑ περιόδων από 1η Απριλίου 2019 και μετά, περιλαμβάνοντας σε αυτές, στους κωδικούς 310,311,312 και 349, ποσά που αφορούν τις ως άνω απαλλασσόμενες και χωρίς δικαίωμα ή με δικαίωμα έκπτωσης πράξεις (εκροές), υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις.

3. Τέλος, οι επιχειρήσεις που στις 20.03.2020 εντάσσονταν σε μία από τις τέσσερις γενικές κατηγορίες πληττόμενων δραστηριοτήτων:

·  Καταστήματα λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, εξαιρουμένων των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές

·   Επιχειρήσεις έκδοσης πρωτογενούς (branded) ψηφιακού περιεχομένου, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης (Μητρώο Online Media) που τηρείται στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης κατά την έκδοση της παρούσας ή υποβάλουν σχετική αίτηση εγγραφής και ενταχθούν σε αυτό κατόπιν έγκρισης της αρμόδιας επιτροπής της ΓΓΕΕ

· Καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, όπως και εντός των αερολιμένων της επικράτειας.

·   Καταστήματα λιανικής πώλησης τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της ανανέωσης προπληρωμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και της επισκευής και αντικατάστασης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού χρηστών.

Προϋποθέσεις αποζημίωσης

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού καταβάλλεται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να πληρούνται σωρευτικά:

·  έχετε υποβάλει μέχρι και τις 20.3.2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018, με ποσό ακαθαρίστων εσόδων (κωδ. 047 της δήλωσης Ε3) μεγαλύτερο του μηδενός. (εξαίρεση όσοι έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1.10.2018).

·   δεν είστε σε αδράνεια από 1.4.2019 έως τις 29.2.2020, σύμφωνα με τους όρους της ΚΥΑ 39162/16-4-2020 και της Ε.2052/2020.

·  Αν είστε επιχείρηση που έχει δηλώσει έναρξη εργασιών μέχρι την 31.03.2019, δεν έχετε υποβάλει, μέχρι και τις 16.4.2020, πιστωτικές δηλώσεις ΦΠΑ με μηδενικές εκροές για όλες τις φορολογικές περιόδους, που είχατε την υποχρέωση υποβολής, από την 1.4.2019 μέχρι και τις 29.2.2020

·  δεν έχει ανασταλεί η χρήση του ΑΦΜ για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών

Κρήτη

Χανιά

ΕΒΕΧ: Οι Χανιώτες να στηρίξουν τις επιχειρήσεις της Δημοτικής Αγοράς

img_7572_1.jpg

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, συνοδευόμενος από τον Υπεύθυνο Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων, κ. Δημήτρη Μουντάκη και την Πρόεδρο του Εμπορικού τμήματος, κ. Δώρα Κυριακάκη, επισκέφτηκαν τη Δημοτική Αγορά των Χανίων αμέσως μετά τη φωτιά που έπληξε τρεις επιχειρήσεις της. Μετά τη συζήτηση με τους πληγέντες που βρίσκονταν στο κτήριο ακολούθησε ενημέρωση και από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς, κ. Παναγιώτη Κλειδαρά.

Ο Προέδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης, δήλωσε συμπερασματικά:

«Η Δημοτική Αγορά των Χανίων, ο εμβληματικός ιστορικός χώρος της εμπορικής κοινότητας του τόπου μας δέχτηκε, μετά την απρόβλεπτη και καταστροφική πανδημία, και ένα ακόμα πλήγμα από την πρωινή φωτιά που έπληξε τρία καταστήματα της. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πυροσβεστική υπηρεσία για την άμεση επέμβασή της και την έγκαιρη αποτροπή επέκτασης των ζημιών στο υπόλοιπο κτήριο.

Συζητήσαμε διεξοδικά με τους ίδιους τους πληγέντες και τον πρόεδρο της Δημοτικής Αγοράς τις εναλλακτικές λύσεις για την έμπρακτη στήριξή τους με στόχο την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων τους. Προτεραιότητα αποτελεί η άμεση επισκευή των ζημιών και επαναλειτουργία των επιχειρήσεων στον ίδιο χώρο με την υποστήριξη της Δημοτικής Αρχής. Εναλλακτικά, θα επιδιωχθεί ακόμα και η προσωρινή μετεγκατάσταση στα μέχρι σήμερα κενά καταστήματα της Δημοτικής Αγοράς.

Στρατηγική προτεραιότητα όλων των φορέων οφείλει να αποτελεί η συνεπής τήρηση του χρονοδιαγράμματος για έναρξη των εργασιών αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του κτηρίου της Δημοτικής Αγοράς πριν το τέλος του έτους, ώστε να ανακτήσει την αυθεντική του αίγλη και αναπτυξιακή του δυναμική.

Για τη μεταβατική αυτή χρονική περίοδο, επιβεβαιώσαμε προς τη Διοίκηση του «Συλλόγου Καταστηματαρχών της Δημοτικής Αγοράς» τη συνεπή στήριξη του Επιμελητηρίου Χανίων στην ιδιαίτερα δημιουργική τους προσέγγιση με στόχο την κατασκευή Ανοιχτής Αγοράς (open market) στην παρακείμενη πλατεία Μαρκοπούλου για την ανάδειξη και προώθηση των τοπικών μας προϊόντων σε συνεργασία και με τον Δήμο Χανίων. Εκτός από το γεγονός ότι διασφαλίζει τις συνθήκες οικονομικής επιβίωσης των ήδη δοκιμαζόμενων καταστηματαρχών, παράλληλα προσθέτει στο εμπορικό και τουριστικό προϊόν των Χανίων μια πραγματική καινοτομία, την οποία άλλωστε ήδη προσφέρουν από καιρό πολλοί καταξιωμένοι Ευρωπαϊκοί τουριστικοί προορισμοί.

Μέχρι τότε, καλούμε τους Χανιώτες καταναλωτές να στηρίξουν ακόμα περισσότερο με τις αγορές τους τα δοκιμαζόμενα τοπικά καταστήματα της Δημοτικής μας Αγοράς, η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά».      

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 95 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός - Θεοδωρίδου για AstraZeneca: Η β΄ δόση πρέπει να είναι από το ίδιο εμβόλιο

ΛΕΦΕΔ Ηρακλείου: Οι έφεδροι συμμετέχουν ενεργά στην αντιπυρική προστασία (Φωτογραφίες)