Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη - ελαιόλαδο: Τα παιχνίδια να πέσει η τιμή του και η Ζάκρος που πούλησε για 8,59 ευρώ

ελαιουργείο (φωτογραφία από create.vista.com)
 clock 11:31 | 18/11/2024
Γιώργος Ι. Παπαδάκης Γιώργος Ι. Παπαδάκης

Ενώ βρισκόμαστε στο τέλος Νοεμβρίου με ένα σημαντικό ποσοστό αγροτών να έχει ξεκινήσει τη ελαιοσυλλογή, δεν έχει εδραιωθεί ακόμα μία τιμή για την πώληση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου που παράγεται στην Κρήτη.

Κι όλα αυτά την ώρα που από τη μία πλευρά οι έμποροι έχοντας υπόψιν τους την προσπάθεια των παραγωγών να πουλήσουν αυτή την περίοδο ελαιόλαδο προκειμένου να καλύψουν το κόστος παραγωγής, να πληρώσουν το εργατικό προσωπικό κλπ, προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές και από την άλλη οι παραγωγοί, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, προσπαθούν να κρατήσουν το ελαιόλαδο, να μην το πουλήσουν, προκειμένου να ανέβει η τιμή του και να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.

Πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο δημιουργείται και από το γεγονός ότι μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου διακινούνται χύμα και όχι τυποποιημένες, κάτι που θα μπορούσε να κρατήσει την υπεραξία του προϊόντος. 

Την ίδια ώρα, αισιοδοξία γεννά η είδηση ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου, πούλησε την περασμένη εβδομάδα μετά από διαγωνισμό, 20 τόνους ελαιολάδου στην τιμή των 8,59 ευρώ το κιλό.

Μάλιστα οι ποσότητες αυτές αφορούν σε εσοδεία της προηγούμενης χρονιάς.

Image
ελιές και ελαιόλαδο (φωτογραφία από create.vista.com)

Όπως είπε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη ο Πρόεδρος του Αγεοτικού Συνεταιρισμού, Κώστας Κεκερίδης, «το ελαιόλαδο πουλήθηκε σε έμπορα στην τιμή των 8,591 ευρώ το κιλό. Θα πάει στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας. Είχαμε στείλει δείγματα του ελαιολάδου και έδειξαν ενδιαφέρον και έστειλαν προσφορά για τον διαγωνισμό".

Ο ίδιος ανέφερε ότι φέτος η χρόνια δεν είναι καλή καθώς μόλις χθες έβρεξε στην περιοχή μετά από 8-9 μήνες ανομβρίας και προχώρησε στην εκτίμηση ότι φέτος στην περιοχή θα παραχθούν περίπου 300 τόνοι ελαιολάδου όταν υπό κανονικές συνθήκες, παράγονται πάνω από 1.000.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο που κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η τιμή του ελαιολάδου και είναι εμφανές ότι υπάρχει αγωνία και αναστάτωση αλλά και ένας έντονος προβληματισμός για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη - λιομάζωμα: Αγωνία για την ποιότητα του λαδιού, "σκοτάδι" με την τιμή του

Κρήτη: Μαζεύουν τις ελιές λίγες μόλις μέρες μετά τον ψεκασμό του δάκου

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis