Κόσμος

Μέρκελ για κορωνοϊό: Η μεγαλύτερη πρόκληση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Άνγκελα Μέρκελ

Στο πρώτο της τηλεοπτικό διάγγελμά τα 14 χρόνια που είναι καγκελάριος της Γερμανίας προχώρησε η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες που στόχο έχουν να μειώσουν την άμεση κοινωνική επαφή και την αποφυγή όσο περισσότερων νέων μολύνσεων από τον κορωνοϊό είναι δυνατό.

"Είναι σοβαρό, πάρτε το σοβαρά" είπε η Άνγκελα Μέρκελ στο τηλεοπτικό της διάγγελμα, το πρώτο εδώ και 14 χρόνια στην εξουσία. "Από την επανένωση της Γερμανίας, για την ακρίβεια, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν υπήρξε ποτέ τόσο μεγάλη πρόκληση για την χώρας μας στην οποία η ενεργή αλληλεγγύη να είναι τόσο σημαντική" είπε.

Η Άνγκελα Μέρκελ απευθύνθηκε στους Γερμανούς για τα ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα λέγοντας: "Ως κυβέρνηση θα επανεξετάσουμε ότι μπορεί να διορθώσει, αλλά και ότι επιπλέον μπορεί να είναι απαραίτητο".

"Η Γερμανία διαθέτει βέβαια ένα εξαιρετικό σύστημα υγείας, ίσως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, γι' αυτό και μπορεί κανείς να το εμπιστεύεται, αλλά τα νοσοκομεία μας θα ήταν υπερπλήρη εάν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μεταφέρονταν σε αυτά πάρα πολλοί ασθενείς, οι οποίοι θα υποφέρουν από μια σοβαρή μορφή της λοίμωξης με κορονοϊό", πρόσθεσε η καγκελάριος λόγω του ταχέως αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων.

Ενόψει της συζήτησης για πιθανές απαγορεύσεις κυκλοφορίας και στη Γερμανία, όπως σε άλλες χώρες της ΕΕ, κυβερνητικοί κύκλοι είχαν ήδη δηλώσει πριν από το διάγγελμα ότι η καγκελάριος δεν θα ανακοινώσει νέα μέτρα, αλλά ότι θα επεξηγήσει τους λόγους των περιορισμών στη δημόσια ζωή.

Η κυβέρνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου έχει συστήσει στα 16 κρατίδια της χώρας να κλείσουν τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς ως τις διακοπές του Πάσχα. Επίσης τα καταστήματα –με εξαίρεση αυτά που πωλούν τρόφιμα, τα αρτοπωλεία, τα φαρμακεία, τις τράπεζες και άλλα που προσφέρουν απαραίτητες υπηρεσίες—πρόκειται να κλείσουν σταδιακά.

Κόσμος

Χάος και νεκροί στις ΗΠΑ για τον άδικο χαμό του Αφροαμερικάνου

Επεισόδια - ΗΠΑ

Συνεχίζονται για 6η μέρα οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ, για τον άδικο χαμό του Αφροαμερικάνου, Τζ. Φλόιντ.

Βίαιες είναι οι συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς, γίνονται βανδαλισμοί καταστημάτων και στις φλόγες έχουν τυλιχθεί πολλά ΙΧ.

4 νεκροί και 4.100 συλλήψεις είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων.