Κόσμος

Αφρική: Παραμένει στο "περιθώριο" της εκστρατείας εμβολιασμού

αφρική κορωνοϊός

Η Αφρική παραμένει "στο περιθώριο" της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της covid-19, με μόλις το "2% των χορηγουμένων εμβολίων παγκοσμίως", δήλωσε σήμερα η διευθύντρια για την Αφρική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ματσχιντίσο Μοέτι κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης του Τύπου.

Η ήπειρος αυτή είναι ωστόσο η λιγότερο πληγείσα από την πανδημία του κορονοϊού, με 4,3 εκατομμύρια κρούσματα από τα οποία 114.000 θάνατοι σε έναν πληθυσμό 1,2 δισεκατομμυρίου κατοίκων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ-Αφρική, έναντι 2,9 εκατομμυρίων θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

Η βραδύτητα του εμβολιασμού στην Αφρική εξηγείται από "προβλήματα έλλειψης, χρηματοδότησης, μια έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού", καθώς και επιμελητειακά προβλήματα, σύμφωνα με την Μοέτι.

Η αξιωματούχος υπογράμμισε τις συνέπειες της επιβράδυνσης των εξαγωγών εμβολίων από την Ινδία στο πλαίσιο του μηχανισμού Covax, στόχος του οποίου είναι η πρόσβαση στα φάρμακα και τα εμβόλια για τις φτωχές χώρες.

"Η προώθηση των εμβολίων και η παράδοσή τους στους πληθυσμούς προσκρούει σε "προβλήματα μεταφοράς και ψυκτικής αλυσίδας" και μερικές φορές σε "σπατάλη" των δόσεων, δήλωσε από την πλευρά του ο Μοχάμεντ Μαλίκ Φαλ, διευθυντής της Unicef (Ταμείου του ΟΗΕ για τα παιδιά) για την ανατολική και τη νότια Αφρική.

"Ο εμβολιασμός μέσω του προγράμματος Covax είναι καθ' οδόν προς όλες τις αφρικανικές χώρες", δήλωσε ωστόσο ο Φαλ ζητώντας παράλληλα την "ενίσχυση των δυνατοτήτων διανομής" και "καλύτερη αποτελεσματικότητα".

Αναγνωρίζοντας τις "επιφυλάξεις" και τις "ανησυχίες" στην Αφρική για το εμβόλιο της AstraZeneca, το περισσότερο διανεμημένο μέσω του προγράμματος Covax, αλλά το οποίο αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης για τις ανεπιθύμητες παρενέργειές του, η Μοέτι και ο Φαλ υπογράμμισαν τη σημασία καταπολέμησης "των φημών και της παραπληροφόρησης".

Υπενθύμισαν ότι οι επιφυλάξεις για το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας κατά το παρελθόν σε ορισμένες χώρες όπως η Νιγηρία, τελικά ξεπεράστηκαν.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Κρήτη - Δασικοί Χάρτες: Οι Ενώσεις θα διεκδικήσουν το έργο της διόρθωσης των λαθών

Σημαντικές επαφές του Γιάννη Πλακιωτάκη στην επίσκεψη του στο Ηράκλειο

Κορωνοϊός - Παχιά Άμμος: Rapid test από τον ΕΟΔΥ

Gossip - LifeStyle

Γιώργος Χρανιώτης: Θετικοί στον κορωνοϊό η σύζυγος και ο γιος του

Xρανιώτης

Θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν η σύζυγος του Γιώργου Χρανιώτη, Γεωργία Αβασκαντήρα, και ο 1.5 ετών γιος του.

Την είδηση ανακοίνωσε εκείνη καθώς πόσταρε μια φωτογραφία που απεικονίζει το χέρι το δικό της και του γιου της.

«Η άνοιξη έρχεται όπου και να είσαι για να σου δώσει δύναμη να ονειρευτείς ξανά ακόμη και αν τη βλέπεις από το παράθυρο σου...στέλνουμε δύναμη σε όλους που νοσούν από Covid και ευχόμαστε ήπια συμπτώματα όπως έχουμε και εμείς(μαμά και γιός) και ελπίζουμε να συνεχίσει έτσι και να ξαναρχίσουμε τα φιλιά και τις αγκαλιές. μείνετε ασφαλείς και υγιείς όσο μπορείτε παιδιά και αν πιστεύετε ότι προσέχετε ήδη πολύ μπορείτε και περισσότερο», έγραψε στην ανάρτησή της.

Διαβάστε επίσης Σκορδά: Δεν φαντάζεστε το σχόλιο που της έκανε ο γιος της για την εξωτερική της εμφάνιση