Κόσμος

Φινλανδία: Πέθανε ο πρωτεργάτης της ένταξης της χώρας του στην Ε.Ε.

Μάουνο Κοϊβίστο

Ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας Μάουνο Κοϊβίστο, ο οποίος προσέδεσε τη χώρα του στη Δύση εντάσσοντάς την στην ΕΕ μετά την κατάρρευση του ισχυρού σοβιετικού γείτονά της, πέθανε χθες Παρασκευή σε ηλικία 93 ετών, ανακοινώθηκε από την προεδρία της χώρας.

Γεννημένος στις 25 Νοεμβρίου 1923 στο Τούρκου (νοτιοδυτική Φινλανδία), «ο πρόεδρος Μάουνο Κοϊβίστο απεβίωσε στις 12 Μαΐου 2017 στις 21:15 (22:15 ώρα Ελλάδας) σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Ελσίνκι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας.

Πρόεδρος της Φινλανδίας επί 12 χρόνια, από το 1982 έως το 1994, είχε διατελέσει επίσης πρωθυπουργός και διοικητής της κεντρικής τράπεζας.

Αυτός ο σοσιαλδημοκράτης, ο οποίος έπασχε εδώ και χρόνια από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, υπήρξε δύο φορές πρωθυπουργός από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και μέχρι την άνοδό του στην προεδρία το 1981. Διαδέχθηκε τότε τον Ούρχο Κεκόνεν, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος επί ένα τέταρτο του αιώνα.

Η πολιτική σταδιοδρομία του Κοϊβίστο είχε σηματοδοτηθεί από τις ευαίσθητες διπλωματικές σχέσεις που έπρεπε να διατηρεί με τον απρόβλεπτο γείτονά του, τη Σοβιετική Ένωση.

Μετριοπαθής και νηφάλιος, εξελέγη δύο φορές πρόεδρος, το 1982 και το 1988. «Πρέπει να κρατάς αρκετά χαμηλό προφίλ ώστε να μην μπορεί ο εχθρός να σε χτυπήσει», έλεγε αναφερόμενος στη στρατηγική του.

Υπήρξε ένας από τους οπαδούς της «φινλανδοποίησης», μιας πολιτικής που έγκειτο στη μη δέσμευση της χώρας στρατιωτικά και στην επιδίωξη μιας φιλικής σχέσης με την ΕΣΣΔ, παραμένοντας πάντως δυτικά του «σιδηρού παραπετάσματος».

Όταν το σοβιετικό καθεστώς κατέρρευσε το 1991, η απειλή ενός εμφυλίου πολέμου στη Ρωσία τον έκανε, όπως και άλλους φινλανδούς ηγέτες, να απαρνηθεί την ουδετερότητα της χώρας.
Ο Κοϊβίστο χρησιμοποίησε τις προνομίες του στην εξωτερική πολιτική για να αποφασίσει μόνος του, τον Φεβρουάριο 1992, την έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Φινλανδίας στην ΕΕ. Το 1995, η χώρα εντάχθηκε στην τότε Ευρώπη των 15.

Πριν μπει στην πολιτική, είχε δουλέψει ως λιμενεργάτης στο λιμάνι Τούρκου, όπου παρατηρούσε τις εργασιακές σχέσεις για να κάνει διδακτορικό στην κοινωνιολογία.
Πατέρας μιας κόρης, του άρεσε το σκι και το βόλεϊ, ένα παιγνίδι που εξακολουθούσε να παίζει και στα ογδόντα του.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Κόσμος

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας συζήτησε για τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε τη Δευτέρα την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να τηρήσουν την εκεχειρία η οποία θα έπρεπε να έχει τεθεί σε ισχύ την Κυριακή στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασής του, το Συμβούλιο Ασφαλείας με έδρα τη Νέα Υόρκη συζήτησε σχετικά με την κατάσταση σε αυτή την ορεινή περιοχή, όπου οι συγκρούσεις που μαίνονται από τις 27 Σεπτεμβρίου έχουν κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της Γαλλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, τα 15 μέλη του Συμβουλίου συντάχθηκαν με την έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να τηρηθεί η εκεχειρία.

“Όλος ο κόσμος έλεγε το ίδιο: η κατάσταση είναι άσχημη και οι δύο πλευρές πρέπει να σταματήσουν και να λάβουν υπόψη τους τις εκκλήσεις του γενικού γραμματέα για εκεχειρία”, είπαν διπλωμάτες.

Η Ρωσία, η οποία ασκεί αυτή την περίοδο την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου, εργάζεται πάνω σε μια ανακοίνωση προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσαν οι διπλωμάτες.

Το κείμενο, στο περιεχόμενο του οποίου θα πρέπει να συμφωνήσουν αυτή την εβδομάδα τα μέλη του Συμβουλίου, αναμένεται να παροτρύνει επίσης την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Ομάδας του Μινσκ – στην οποία συμπροεδρεύουν Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ. Η ομάδα αυτή, που ιδρύθηκε το 1992, έχει στόχο την επίλυση της κρίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου ζουν κυρίως χριστιανοί Αρμένιοι, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν, όπου ζουν σιίτες τουρκόφωνοι, λίγο πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πόλεμος ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 30.000 ανθρώπους. Εκεχειρία, η οποία διακόπτεται από σποραδικές συγκρούσεις, συμφωνήθηκε και εφαρμόζεται γενικά το 1994.

Η “ανθρωπιστική εκεχειρία” η οποία επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ την Κυριακή παραμένει νεκρό γράμμα και Αρμένιοι και Αζέροι αλληλοκατηγορήθηκαν για νέες επιθέσεις χθες Δευτέρα το πρωί.

Μια πρώτη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία συμφωνήθηκε υπό την αιγίδα της Μόσχας και επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή τη 10η Οκτωβρίου, δεν τηρήθηκε ποτέ.

Ο ΟΗΕ έχει υιοθετήσει 4 αποφάσεις για τη σύγκρουση αυτή από την αρχή της δεκαετίας του 1990. Οι τρέχουσες συγκρούσεις είναι οι σφοδρότερες που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή από το 2016· εισέρχονται στην τέταρτη εβδομάδα τους.