Υγεία

Καύσωνας: Πόσα ποτήρια νερό πρέπει να πίνετε καθημερινά

καύσωνας

Κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα μας και οι εκτιμήσεις για τη διάρκειά του δεν είναι αισιόδοξες. 

Έτσι, ο κίνδυνος αφυδάτωσης σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες είναι μεγάλος. Προκειμένου να αποφύγετε κάτι τέτοιο χρειάζεται να πίνετε άφθονα υγρά και κυρίως νερό.

Πόσο νερό πρέπει να πίνω σε περιόδους καύσωνα

Με φυσική δραστηριότητα σε κανονικά επίπεδα, οι ειδικοί προτείνουν να πίνουμε 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα. Κανονικά η απώλεια υγρών από τον οργανισμό μας κυμαίνεται μεταξύ 2-2.5 λίτρων ημερησίως και οι ειδικοί προτείνουν για την αναπλήρωσή τους ως ιδανική ποσότητα τα 6-8 ποτήρια νερό, κάποια από τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν από τσάι, καφέ, ποτά χωρίς ζάχαρη, χυμούς φρούτων, smoothies κ.ά. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάστε ότι τα ροφήματα με καφεΐνη έχουν διουρητική δράση οπότε καλό θα είναι να καταναλώνονται με φειδώ, ειδικά σε περιόδους που επικρατούν υψηλότερες θερμοκρασίες.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο νερό πρέπει να πίνουμε σε συνθήκες καύσωνα, όπου αφυδατωνόμαστε πιο εύκολα, με αποτέλεσμα να χάνουμε περισσότερα υγρά.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), σε περιόδους μέτριας περιβαλλοντικής θερμοκρασίας η πρόσληψη 2 και 2,5 λίτρων υγρών για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα (9 - 10 ποτήρια νερό περίπου των 240 ml), με μέτρια επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, θεωρείται επαρκής. Το καλοκαίρι, ωστόσο, με τις υψηλές θερμοκρασίες οι συστάσεις τροποποιούνται και επιβάλλεται ακόμα μεγαλύτερη πρόσληψη υγρών (περίπου 1 λίτρο περισσότερο, ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία ή τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας).

Επομένως, όταν υπάρχει έντονη φυσική δραστηριότητα, εκτός από τα 12 -14 ποτήρια που συνίστανται, ιδανικά είναι και τα ποτά για αθλητές τα οποία έχουν διαμορφωθεί ώστε να είναι πιο ενυδατικά από το κλασικό νερό. Αν όμως υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα υγείας καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να μην κάνετε υπερβολές. Θυμηθείτε ότι «μέτρον άριστον».

Πως θα ελέγξω αν πίνω επαρκείς ποσότητες νερού

Αν δεν είσαι σίγουρος αν καταναλώνεις αρκετό νερό, δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Υπάρχεις τρόπος να το ελέγξεις. Μπορεί να είναι ένας ευχάριστος τρόπος αλλά είναι αποτελεσματικός. Ειδικότερα, πρέπει να κοιτάξεις το χρώμα των ούρων σου.

Αν έχει χλωμό και καθαρό χρώμα, αυτό είναι καλό. Εάν είναι σκούρο πορτοκαλί και μυρίζει, πρέπει να πιείτε περισσότερο.

Ας σημειωθεί ότι η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κόπωση, πονοκεφάλους και ναυτία και μπορεί να έχει σοβαρότερες επιπτώσεις στην υγεία για τους πολύ νέους και τους ηλικιωμένους. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι τόσο σωματικές, με αποτέλεσμα το λήθαργο, όσο και πνευματικές προκαλώντας έλλειψη συγκέντρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θερμική Εξάντληση: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Κορωνοϊός: Το φάρμακο που μειώνει κατά 99% το ιικό φορτίο

 

Υγεία

Υπέρταση: Το υπερτρόφιμο που ρίχνει την πίεση

υπερταση

Δεν είναι φύλακας μόνο του εντέρου, χάρη στα πολύτιμα προβιοτικά του, αλλά και της καρδιάς ασθενών με υπέρταση, ισχυρίζεται για το γιαούρτι πρόσφατη μελέτη από τα Πανεπιστήμια της Πολιτείας του Μέιν και της Νότιας Αυστραλίας.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης Maine-Syracuse Longitudinal Study (MSLS) και δημοσιεύεται στο International Dairy Journal, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση του γαλακτοκομικού σχετίζεται με μειωμένες τιμές της αρτηριακής πίεσης και, συνεπώς, αποτελεί μια δυνητικά ισχυρή παρέμβαση στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, παράγοντα αυξημένου κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο, πρώτη αιτία θανάτων παγκοσμίως, καθώς και για το έμφραγμα και τον διαβήτη.

Η ερευνητική ομάδα ανέτρεξε σε συγχρονικά δεδομένα 915 ενηλίκων με διάμεση ηλικία τα 62,1 έτη από τη μελέτη MSLS, 62% εκ των οποίων υπερτασικοί με τιμές αρτηριακής πίεσης 140/90 mmHg.

Τα συμπεράσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού συνδέθηκε με μέτρια αλλά στατιστικά σημαντική μείωση στις τιμές της συστολικής αρτηριακής πίεσης στους υπερτασικούς ασθενείς, επίδραση που δεν παρατηρήθηκε ωστόσο στους συμμετέχοντες με φυσιολογικές τιμές. Σημειώνεται ότι τα ευρήματα προέκυψαν κατόπιν συνεκτίμησης παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα όπως η ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, ο διαβήτης, ο δείκτης μάζας σώματος, τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα, η άσκηση και άλλες μεταβλητές αναφορικά με τη διατροφή.

Παλαιότερες μελέτες της ομάδας που συμμετέχει στην MSLS έχουν διαπιστώσει θετικές επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής από τη νοητική λειτουργία και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα σε άτομα χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου και νεφροπάθειας.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα - γαλακτοκομικά: Δεν αυξάνουν αλλά μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Αλκοολισμός: Ο απρόσμενος παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο

Θρήνος για την 22χρονη Σεβαστή - Είχε χάσει και τη μητέρα της

ESPA BANNER