Υγεία

Κορωνοϊός: Το φάρμακο που μειώνει κατά 99% το ιικό φορτίο

κορωνοϊός

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Chicago υποδεικνύει ότι η δραστική ουσία masitinib (μασιτινίμπη) μπορεί να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της COVID-19. Τα σχετικά ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Science.

Το φάρμακο, το οποίο έχει υποβληθεί σε διάφορες κλινικές δοκιμές για κάποιες ασθένειες αλλά δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση για θεραπεία σε ανθρώπους, ανέστειλε την αντιγραφή του SARS-CoV-2 στις ανθρώπινες κυτταρικές καλλιέργειες και σε ζωικά μοντέλα, οδηγώντας σε πολύ χαμηλότερα ιικά φορτία.

Οι ερευνητές από τη Σχολή Μοριακής Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Pritzker (PME) βρήκαν, επίσης, ότι το φάρμακο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό ενάντια σε διάφορους τύπους κορωνοϊών και πικορναϊών. Ακόμη, λόγω του τρόπου με τον οποίο αναστέλλει την αντιγραφή, το φάρμακο έχει αποδειχθεί ότι παραμένει αποτελεσματικό και κατά των μεταλλάξεων της COVID-19.

«Οι αναστολείς της κύριας πρωτεάσης του SARS-CoV-2, όπως η μασιτινίμπη, θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν νέο πιθανό τρόπο θεραπείας των πασχόντων από COVID-19, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της νόσου. Η COVID-19 θα είναι μαζί μας μάλλον για πολλά χρόνια, ενώ μπορεί να εμφανιστούν και νέοι κορωνοϊοί. Το να βρούμε υπάρχοντα φάρμακα που έχουν αντιϊκές ιδιότητες μπορεί να είναι σημαντικό κομμάτι της θεραπείας αυτών των ασθενειών», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Savas Tay.

Αποτελεσματικό έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών και άλλων ιών
Ακολούθως, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο του Louisville για να εξετάσουν το φάρμακο σε ένα ζωικό μοντέλο. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι μείωνε το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 κατά περισσότερο από 99%, καθώς και τα επίπεδα της φλεγμονώδους κυτοκίνης στα ποντίκια.

Παράλληλα, οι ερευνητές άρχισαν να δοκιμάζουν το φάρμακο και σε κυτταρικές καλλιέργειες έναντι άλλων ιών και βρήκαν ότι ήταν εξίσου αποτελεσματικό κατά των πικορναϊών, όπως η ηπατίτιδα Α, η πολιομυελίτιδα και οι ρινοϊοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.

Το δοκίμασαν, επίσης, και σε κυτταρικές καλλιέργειες έναντι των μεταλλάξεων Άλφα, Βήτα και Γάμμα του κορωνοϊού και βρήκαν ότι λειτουργούσε εξίσου αποτελεσματικά, καθώς δεσμεύεται στην πρωτεάση και όχι στην επιφάνεια του ιού.

Τώρα, η επιστημονική ομάδα συνεργάζεται με τη φαρμακευτική εταιρεία που ανέπτυξε το φάρμακο, ώστε να το τροποποιήσει σε ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό αντιϊκό σκεύασμα. Στο μεταξύ, η ίδια η μασιτινίμπη θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για να εξεταστεί ως θεραπεία για την COVID-19.

«Η μασιτινίμπη έχει τώρα τις προοπτικές να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό αντιϊκό φάρμακο, ειδικά όταν κάποιος μολύνεται πρώτη φορά και οι αντιϊκές ιδιότητες του φαρμάκου έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση. Η πανδημία που ζούμε δεν είναι το πρώτο ξέσπασμα ενός κορωνοϊού και δεν πρόκειται να είναι το τελευταίο. Πέρα από τα εμβόλια, λοιπόν, θα χρειαστούμε νέες θεραπείες, διαθέσιμες για όσους έχουν μολυνθεί», καταλήγουν οι επιστήμονες.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Νίσυρος: Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών Ρίχτερ

Προ των πυλών προκήρυξη για 12 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Εντοπίστηκε σακούλα με δύο πιστόλια στον βυθό

 

Κόσμος

Bρετανία: Πάνω από 100 χιλιάδες μαθητές απουσίασαν από το σχολείο σε μία ημέρα

Κορωνοϊός

Κατακόρυφη είναι η αύξηση στα βρετανικά σχολεία των κρουσμάτων της νόσου Covid-19 καθώς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, μόνο σε μία ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα, πάνω από 100.000 παιδιά απουσίασαν από τις τάξεις τους λόγω Covid: είτε είχαν βρεθεί θετικά στον κορωνοϊό είτε είχαν εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Guardian», τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας δείχνουν ότι λιγότερο από το 92% των μαθητών ήταν παρόντες στις αίθουσες διδασκαλίας στις 16 Σεπτεμβρίου.

Περίπου 59 χιλιάδες μαθητές απουσίαζαν από τις τάξεις τους καθώς είχαν βρεθεί θετικοί στη νόσο Covid -19 και άλλοι 45 χιλιάδες έμειναν στο σπίτι εμφανίζοντας ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού.

Επιπλέον, άλλοι δύο χιλιάδες μαθητές δεν πήγαν στο σχολείο «λόγω των περιοριστικών μέτρων για τη διαχείριση της πανδημίας».

Ο συνολικός αριθμός των μαθητών που έμειναν εκτός σχολείο μέσα σε μία ημέρα (103.000 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα) είναι υψηλότερος από τον αντίστοιχο (αριθμό) λίγο πριν την εκπνοή του προηγούμενου σχολικού έτους.

Χαρακτηριστικά, στα μέσα Ιουλίου, 82.000 παιδιά απουσίαζαν από το σχολείο ως επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα της νόσου Covid.

Aπό την πλευρά του, ο Τζεφ Μπάρτον, γενικός γραμματέας της βρετανικής Ένωσης Σχολείων και Κολεγίων, έσπευσε να σχολιάσει στην βρετανική εφημερίδα «Guardian»: «Το γεγονός ότι πάνω από 100.000 μαθητές απουσίαζαν από τις τάξις τους σε μία μόνο ημέρα ως επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού, δείχνει μία εκπαιδευτική "αναταραχή". Ακούμε ότι σε πολλά σχολεία απουσιάζει ένας σημαντικός αριθμός μαθητών.. Είμαστε αισιόδοξοι ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού παιδιών, ηλικίας 12 έως 15 ετών, θα βοηθήσει να μειωθούν τα κρούσματα Covid. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση πρέπει επίσης να λάβει περισσότερα μέτρα για να υποστηρίξει σχολεία και κολέγια».

Ειδήσεις σήμερα:

"ΑΕΣ Κρητών Ένωσις": Ιστορική ημέρα για το ελαιόλαδο της Κρήτης

Ηράκλειο: Διαψεύδει ο Π. Σταμπουλίδης την παραχώρηση του "Νίκος Καζαντζάκης" στο ΤΑΙΠΕΔ

Ηράκλειο: Διαψεύδει ο Π. Σταμπουλίδης την παραχώρηση του "Νίκος Καζαντζάκης" στο ΤΑΙΠΕΔ

ESPA BANNER