Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Φλόριντα: «Δεν έχουμε άλλο χρόνο» – Τα τελευταία λόγια των πιλότων πριν από τη συντριβή του τζετ με εννέα νεκρούς

Αεροπορική τραγωδία στη Φλόριντα
 clock 20:06 | 05/11/2026
writer icon newsroom ekriti.gr
Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

«Δεν έχουμε άλλο χρόνο». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια που μεταδόθηκαν από το πιλοτήριο του Learjet 60, λίγο πριν το αεροσκάφος συντριβεί στη Φλόριντα, παρασύροντας στον θάνατο και τους εννέα επιβαίνοντες. Η τραγωδία της 1ης Νοεμβρίου έχει προκαλέσει συγκίνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι ομοσπονδιακοί ερευνητές προσπαθούν να εξακριβώσουν τι συνέβη στα τελευταία λεπτά μιας πτήσης που είχε ξεκινήσει από το Τέξας με προορισμό τις Μπαχάμες.

Σύμφωνα με το USA Today, η έρευνα εισήλθε στην τέταρτη ημέρα της, με τις Αρχές να έχουν ήδη εντοπίσει ένα «πολύ σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο», το οποίο υποδηλώνει ότι το αεροσκάφος είχε αρχίσει να διαλύεται πριν από την πρόσκρουσή του στο έδαφος. Η διαπίστωση δημιουργεί νέα ερωτήματα για τις συνθήκες του δυστυχήματος, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιοριστεί η αιτία του.

Το Learjet 60 συνετρίβη στην κομητεία Παλμ Μπιτς, στη νότια Φλόριντα, την ώρα που ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες επηρέαζαν την περιοχή, σύμφωνα με την AccuWeather. Η πρόσκρουση δημιούργησε έναν μεγάλο κρατήρα, ο οποίος γέμισε με νερό, δυσκολεύοντας την πρόσβαση των ερευνητών στα συντρίμμια.

Ο Τόμας Τσάπμαν, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ (NTSB), δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ερευνητές είχαν ξεκινήσει την άντληση των υδάτων, με την προσδοκία να αποκτήσουν πρόσβαση στον κρατήρα στις 4 Νοεμβρίου. «Περιμένουμε να βρούμε κρίσιμα εξαρτήματα του αεροσκάφους μέσα στον κρατήρα», ανέφερε.

Παρά την πρόοδο των ερευνών, η εξακρίβωση των αιτίων αναμένεται να απαιτήσει χρόνο. Το NTSB επιδιώκει συνήθως να ολοκληρώνει τις έρευνές του μέσα σε ένα έως δύο χρόνια, αν και το χρονοδιάγραμμα μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες.

Η τελευταία πτήση: Από τα 35.000 πόδια στην ανεξέλεγκτη κάθοδο

Το Learjet 60 είχε απογειωθεί από το διεθνές αεροδρόμιο Όστιν-Μπέργκστρομ του Τέξας στις 10.37 το πρωί, ώρα ανατολικών ΗΠΑ, με προορισμό το αεροδρόμιο Νορθ Ελευθέρα στις Μπαχάμες. Περίπου δύο ώρες αργότερα, η πτήση εξελίχθηκε σε εφιάλτη.

Στις 12.47, ενώ το αεροσκάφος πετούσε σε ύψος περίπου 35.000 ποδών, το πλήρωμα ανέφερε την παρουσία ελαφρού διαφανούς πάγου, τον οποίο χαρακτήρισε διαχειρίσιμο, καθώς και μέτριες αναταράξεις. Η εξωτερική θερμοκρασία ήταν -47 βαθμοί Κελσίου.

Ένα λεπτό αργότερα, στις 12.48, οι πιλότοι ενημέρωσαν ότι το αεροσκάφος συναντούσε ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα και ζήτησαν άδεια να ανέβουν στα 37.000 πόδια. Ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας του Μαϊάμι ενέκρινε την άνοδο.

Όμως, περίπου 30 δευτερόλεπτα αργότερα, η κατάσταση άλλαξε δραματικά. Στις 12.48.28, το πλήρωμα εξέπεμψε σήμα κινδύνου Mayday, αναφέροντας ότι το αεροσκάφος έχανε ύψος με ρυθμό 10.000 ποδιών το λεπτό.

Μόλις πέντε δευτερόλεπτα αργότερα, στις 12.48.33, οι πιλότοι ανέφεραν ότι είχαν εισέλθει σε κατάσταση υπέρβασης της μέγιστης επιτρεπόμενης ταχύτητας, γνωστή ως overspeed. Ο ρυθμός καθόδου είχε πλέον φτάσει τα 20.000 πόδια το λεπτό.

Στις 12.48.53 ακούστηκε η φράση: «Θα συντριβούμε στο έδαφος».

Στις 12.49.08, το πλήρωμα ενημέρωσε ότι κατέβαινε με ρυθμό 22.000 ποδιών το λεπτό και ότι το αεροσκάφος είχε πάρει κλίση 60 μοιρών προς τη μία πλευρά. Επρόκειτο για μια ιδιαίτερα απότομη πλευρική κλίση, την ώρα που η κάθοδος συνεχιζόταν με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα.

Στις 12.49.22 ήρθε η τελευταία μετάδοση από το πιλοτήριο: «Δεν έχουμε άλλο χρόνο». Περίπου στις 12.50, το Learjet συνετρίβη.

Οι χρόνοι είναι κατά προσέγγιση. Τα στοιχεία για τη θέση και την πορεία του αεροσκάφους προέρχονται από το Flightradar24, ενώ οι επικοινωνίες βασίζονται σε ηχητικό υλικό του κέντρου ελέγχου του Μαϊάμι, το οποίο έχει αρχειοθετηθεί από το LiveATC.net.

Η προσευχή στο πιλοτήριο και ο τρόμος στο έδαφος

Ιδιαίτερη συγκίνηση έχει προκαλέσει ένα ηχητικό ντοκουμέντο από τα τελευταία δευτερόλεπτα της πτήσης. Στην ηχογράφηση ακούγεται ένα άτομο στο πιλοτήριο να εκπέμπει απελπισμένο σήμα κινδύνου, ενώ ένα άλλο απαγγέλλει το «Πάτερ Ημών».

Την ίδια στιγμή, στο έδαφος, οι κάτοικοι μιας γειτονικής κοινότητας με προκατασκευασμένες κατοικίες βρέθηκαν αντιμέτωποι με σκηνές πανικού. Η πύρινη συντριβή προκάλεσε ισχυρό κρότο που συγκλόνισε τα σπίτια, ενώ για λίγο σημειώθηκε και διακοπή ηλεκτροδότησης.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν έναν εκκωφαντικό θόρυβο που έκανε τις κατοικίες να τρέμουν. Κάτοικοι έσπευσαν έξω από τα σπίτια τους και ορισμένοι αναρωτήθηκαν ακόμη και αν η περιοχή δεχόταν επίθεση.

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους διασκορπίστηκαν σε μεγάλη έκταση, ενώ οι κάτοικοι προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από την περιοχή της πρόσκρουσης.

Ποιοι ήταν οι εννέα άνθρωποι που σκοτώθηκαν

Στο αεροσκάφος επέβαιναν επτά επιβάτες και δύο πιλότοι. Τις ημέρες που ακολούθησαν, οι οικογένειές τους ανακοίνωσαν τις ταυτότητες των θυμάτων.

Μεταξύ των νεκρών ήταν ο 45χρονος Άνταμ Ρόμπινσον, η 40χρονη σύζυγός του Έλεν Σαρπ και τα δύο μικρά παιδιά τους, ο τετράχρονος Τσάρλι και η δίχρονη Έμα. Μαζί τους ταξίδευε η νταντά των παιδιών, Ανίτα Μαρία Σετίνα.

Στο αεροσκάφος βρίσκονταν επίσης η Ρέιτσελ Ριντ και η Τσάρμι Φερ, ένα ζευγάρι που οι οικείοι του περιέγραψαν ως ανθρώπους «γεμάτους χαρά και διάθεση για περιπέτεια».

Κυβερνήτης του Learjet ήταν ο Τζεφ Γκρέγκορι. Η Έιπριλ Χόνεν, εργαζόμενη της εταιρείας East Coast Jets, επιβεβαίωσε την ταυτότητά του και ανέφερε ότι είχε εργαστεί στην εταιρεία το 2016 και το 2017, προτού αναζητήσει άλλες επαγγελματικές ευκαιρίες.

Συγκυβερνήτης ήταν η 20χρονη Νατάλια Φιλγκέιρας. Η αδελφή της, Τζούλια Φιλγκέιρας, δήλωσε στην Palm Beach Post ότι η Νατάλια ονειρευόταν να γίνει πιλότος από την ηλικία των 12 ετών και ότι είχε αποδείξει πως κάθε κορίτσι μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτού του επαγγέλματος.

Στις 2 Νοεμβρίου, οι οικογένειες των επιβατών εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, ευχαριστώντας τους διασώστες, τους ερευνητές, την κοινότητα της κομητείας Παλμ Μπιτς και όλους όσοι τους συμπαραστάθηκαν.

«Είμαστε βαθιά ευγνώμονες στους διασώστες, στους ερευνητές και στην κοινότητα της κομητείας Παλμ Μπιτς για τη φροντίδα τους, καθώς και σε όλους όσοι επικοινώνησαν μαζί μας εκφράζοντας την αγάπη τους», ανέφεραν.

«Η σκέψη μας βρίσκεται επίσης στις οικογένειες των πιλότων, που πενθούν μαζί μας», πρόσθεσαν.

Το κρίσιμο στοιχείο που εντόπισαν οι ερευνητές

Αμέσως μετά το δυστύχημα, το NTSB ξεκίνησε την καταγραφή του σημείου της συντριβής και τη λεπτομερή εξέταση των συντριμμιών. Σύμφωνα με τον Τόμας Τσάπμαν, η έρευνα έχει ήδη αποκαλύψει ένα «πολύ σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο», το οποίο υποδηλώνει ότι το Learjet άρχισε να διαλύεται πριν από την τελική πρόσκρουση.

Η πληροφορία αυτή προστίθεται στα δεδομένα της δραματικής καθόδου, χωρίς όμως να δίνει ακόμη οριστική απάντηση για το τι προκάλεσε την απώλεια ελέγχου.

Το δυστύχημα έχει ήδη προκαλέσει επικρίσεις για τους χειρισμούς των πιλότων, ωστόσο μέλη της αεροπορικής κοινότητας προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε απόδοση ευθυνών πριν από την ολοκλήρωση της έρευνας θα ήταν πρόωρη.

Ανάμεσά τους και ο διοικητής της NASA, Τζάρεντ Άιζακμαν, ο οποίος παρενέβη μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας σεβασμό προς τα θύματα και τις οικογένειές τους.

«Αφήστε τους ανθρώπους να ερευνήσουν, να μάθουν και να παρουσιάσουν τα γεγονότα. Δείξτε σεβασμό σε εκείνους που χάθηκαν και στις οικογένειες που διατηρούν ζωντανή τη μνήμη τους», έγραψε.

Προς το παρόν, οι ερευνητές έχουν μπροστά τους τα δεδομένα μιας ανεξέλεγκτης καθόδου, τις τελευταίες επικοινωνίες του πληρώματος και τα ευρήματα από τα συντρίμμια. Αυτό που παραμένει αναπάντητο είναι πώς ένα επαγγελματικό τζετ, το οποίο λίγα λεπτά νωρίτερα πετούσε σε ύψος 35.000 ποδών, κατέληξε να συντριβεί σε κατοικημένη περιοχή της Φλόριντα.

Πηγή: USA TODAY

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis