Υγεία

Έρευνα: Για ποιο πράγμα μιλούν συχνότερα οι ευτυχισμένοι άνθρωποι

ευτυχία γυναίκα

Η πανδημία μπορεί να έχει βάλει τα σχέδια για ταξίδια στον πάγο, σύντομα όμως θα έρθει η μέρα που θα ταξιδέψουμε και πάλι ελεύθερα. Προς το παρόν όμως τίποτα δεν μας εμποδιζει να σκεφτόμαστε και να σχεδιάζουμε το επόμενο μας ταξίδι καθώς και να συζητάμε για τα σχέδιά μας με φίλους – μια κίνηση που φαίνεται ότι μας ωφελεί πολλαπλά…

Τα ταξίδια δεν διευρύνουν μόνο τους πνευματικούς ορίζοντες, όπως συνηθίζεται να λέγεται συχνά για τους πολίτες του κόσμου, αλλά ενισχύουν συνολικά το αίσθημα ευημερίας και ικανοποίησης, καταλήγει πρόσφατη έρευνα από της Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Η μελέτη του επίκουρου Καθηγητή Chun-Chu (Bamboo) Chen που δημοσιεύεται στο Tourism Analysis, εξέτασε την επίδραση που ασκούν στην ψυχική υγεία τα συχνά ταξίδια στο διάστημα ενός έτους, προσθέτοντας έτσι νέα επιστημονική γνώση στα παλαιότερα ευρήματα που είχαν συσχετίσει την ανακούφιση από το άγχος, καλύτερη υγεία και ευεξία με μεμονωμένα ωστόσο ταξίδια ή διακοπές.

Οι 500 συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με τη βαρύτητα των ταξιδιών στη ζωή τους, καθώς και τον χρόνο που αφιέρωσαν στη συλλογή πληροφοριών και τα σχέδια μελλοντικών ταξιδιών ή διακοπών αλλά και πόσα πραγματοποίησαν στο χρονικό πλαίσιο ενός έτους. Περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν περισσότερα από τέσσερα ταξίδια αναψυχής το διάστημα ελέγχου, και μόνο το 7% δεν είχε πάει διακοπές.

Οι απαντήσεις έδειξαν ότι άτομα που ασχολούνται εντονότερα με τη συλλογή πληροφοριών για ταξιδιωτικούς προορισμούς και συζητούν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια με φίλους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πραγματοποιήσουν πολλά ταξίδια σε σύγκριση με εκείνους που δεν σκέφτονται συνεχώς για τον επόμενο προορισμό.

Το πλέον εντυπωσιακό εντούτοις, ήταν η μεγαλύτερη ευτυχία σε ποσοστό 7% για όσους ταξίδευαν συχνά λίγο παραπάνω από 120 χλμ μακριά από το σπίτι τους, οι οποίοι εξέφρασαν μεγαλύτερη αίσθηση πληρότητας και ευημερίας εν αντιθέσει με όσους ταξιδεύουν σπάνια ή καθόλου.

Ο Δρ Chen, σχολιάζοντας τα πορίσματα της μελέτης του, επεσήμανε πως, ακόμη και αυτή η ισχνή συμβολή των ταξιδιών στην ψυχική υγεία πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν για το άμεσο μέλλον, με την επιστροφή στην κανονικότητα και για αρχή, τη μερική άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης: Η πιο όμορφη γυναίκα είναι η ευτυχισμένη!

Υγεία

Τζανάκης: Πιθανότητα 3ης δόσης και αλλαγής τύπου του ιού στα εμβόλια

εμβολιο κορωνοϊού

Πιθανότητα χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου, αλλά και αλλαγής τύπου του ιού που περιέχεται στα εμβόλια, άφησε το Σάββατο ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

«Αυτή τη στιγμή δε γνωρίζουμε το χρόνο προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια. Φαίνεται ότι είναι μερικοί μήνες τουλάχιστον, μπορεί και παραπάνω. Το πιθανότερο είναι ο ιός να χρειάζεται, και με τις μεταλλάξεις που έχει, όχι μόνο αναμνηστικές δόσεις ετησίως, θα δούμε κάθε πότε, αλλά ενδεχομένως και αλλαγή του τύπου του ιού ο οποίος περιέχεται στα εμβόλια. Δεν αποκλείεται δηλαδή να γίνεται επικαιροποίηση του εμβολίου ανάλογα με τον τύπο της επιδημίας που υπάρχει στον κόσμο και τη χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Δεν αποκλείω καθόλου, συνέχισε, το ενδεχόμενο τρίτης δόσης, νομίζω το Ισραήλ ήδη καλύπτει τους πολίτες γι’ αυτό, κάνοντας λόγο για «μια τρίτη δόση σε εύλογο χρονικό διάστημα που θα ορίσει η εθνική επιτροπή εμβολιασμού».

«Οι ναοί και οι τελετές συμβάλλουν στα κρούσματα»
Ο κ. Τζανάκης κάλεσε τους ιερείς ανά την Ελλάδα να πειθαρχήσουν στα μέτρα. «Θα πρέπει η εκκλησία να δώσει τη λύση κι όχι να περιμένει από το κράτος και κάτω από πίεση, να πάρει κάποια μέτρα. Η ίδια η εκκλησία που είναι αρωγός της πατρίδας από αιώνες των αιώνων, η ΔΙΣ, να πάρει τις αποφάσεις της και να τις προτείνει στο κράτος υπό το φως ίσως και της βοήθειας κάποιων ειδικών».

«Δυστυχώς από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά πολλών ιχνηλατήσεων έχουμε δει ότι οι ναοί και οι θρησκευτικές τελετές, οι οποίες πρέπει να γίνονται φυσικά, συμβάλλουν σε κρούσματα. Θα πρέπει η εκκλησία να δώσει τη λύση και να προτείνει αυτή τη λειτουργία που θα διαφυλάξει τη θρησκευτικότητα των ημερών, αλλά και θα προφυλάξει το ποίμνιο από τους κινδύνους» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο τέλεσης του Eπιταφίου στον περίγυρο της εκκλησίας ή της Ανάστασης σε ανοιχτούς χώρους απάντησε πως κατά τη γνώμη του οτιδήποτε προκαλεί υπερσυγκέντρωση ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους θα προκαλέσει κάποιο θέμα.

Χρειάζεται αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, μπορεί να βρεθεί αυτό, αρκεί η εκκλησία να μην πιέσει τα πράγματα προς μια κατεύθυνση ανασφάλειας υγειονομικής. Νομίζω ότι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα θα επιτρέψουν και τη θρησκευτικότητα αλλά και την ασφάλεια του ποιμνίου» ανέφερε.

 

Διαβάστε επίσης:

Θάνατος 37χρονης εγκύου: Το πόρισμα του ιατροδικαστή

Κρήτη: Οι άνεμοι έκοψαν στα δύο τον στύλο της ΔΕΗ

Κορωνοϊός: Έκπληξη για τον Δήμο Φαιστού το "βαθύ κόκκινο"