Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Ακμή: Τι μπορείτε να τρώτε για να μειώσετε εξάρσεις και σπυράκια

Image
ακμή
 clock 09:28 | 19/12/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Η ακμή εμφανίζεται όταν οι πόροι του δέρματος φράζουν με νεκρό δέρμα και φυσικά έλαια. Είναι συχνότερη σε μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους, όταν οι ορμόνες προκαλούν τους λιπώδεις αδένες του σώματος να παράγουν περισσότερα έλαια.

Ένα πράγμα που μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας είναι η διατροφή. Ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν το σάκχαρό σας πιο γρήγορα από άλλα. Όταν το σάκχαρό σας αυξάνεται γρήγορα, προκαλεί στο σώμα να απελευθερώσει μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη. Η περίσσεια ινσουλίνης στο αίμα μπορεί να προκαλέσει στους λιπώδεις αδένες να παράγουν περισσότερα έλαια, αυξάνοντας τον κίνδυνο ακμής.

Ορισμένα τρόφιμα που προκαλούν αιχμές στην ινσουλίνη περιλαμβάνουν:

-ζυμαρικά
-άσπρο ρύζι
-άσπρο ψωμί
-ζάχαρη

Πιστεύεται επίσης ότι η σοκολάτα επιδεινώνει την ακμή, αλλά δεν φαίνεται να επηρεάζει όλους τους ανθρώπους το ίδιο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology.

Σύμφωνα με έρευνες αυτά τα είδη τροφίμων διεγείρουν την παραγωγή ορμονών που μπορούν να προκαλέσουν τη δημιουργία και την έκκριση υπερβολικού λιπαρών ουσιών από τους λιπώδεις αδένες.

Ακμή: Ποιες τροφές πιστεύεται ότι βοηθούν το δέρμα

Η κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο από σύνθετους υδατάνθρακες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ακμής. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες βρίσκονται στις ακόλουθες τροφές:

-σπόροι ολικής αλέσεως
-όσπρια
-μη επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά

Ορισμένες επιλογές τροφίμων φιλικές προς το δέρμα περιλαμβάνουν:

-κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά όπως καρότα, βερίκοκα και γλυκοπατάτες
-σπανάκι και άλλα σκούρα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά
-τομάτες
-βατόμουρα
-ψωμί ολικής αλέσεως
-καστανό ρύζι
-κινόα
-γαλοπούλα
-σπόροι κολοκύθας
-φασόλια, μπιζέλια και φακές
-σολομός, σκουμπρί και άλλα είδη λιπαρών ψαριών
-ξηροί καρποί

Ψευδάργυρος

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ψευδάργυρο μπορεί να είναι χρήσιμη για την πρόληψη και τη θεραπεία της ακμής. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ψευδάργυρο περιλαμβάνουν:

-σπόροι κολοκύθας
-κάσιους
-βοδινό κρέας
-γαλοπούλα
-κινόα
-φακές
-θαλασσινά όπως στρείδια και καβούρια

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BioMed Research International Journal, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των επιπέδων ψευδαργύρου στο αίμα και της σοβαρότητας της ακμής. Ο ψευδάργυρος είναι ένα διαιτητικό μέταλλο σημαντικό για την ανάπτυξη του δέρματος καθώς και για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και των ορμονικών επιπέδων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου συνδέονται με πιο σοβαρές περιπτώσεις ακμής. Προτείνουν την αύξηση της ποσότητας ψευδαργύρου στη διατροφή σε 40mg ψευδαργύρου την ημέρα για τη θεραπεία ατόμων με σοβαρές περιπτώσεις ακμής. Μελέτες δείχνουν ότι η ίδια ποσότητα ψευδαργύρου ακόμη και για άτομα χωρίς ακμή.

Βιταμίνες Α και Ε

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Cutaneous and Ocular Toxicology, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμινών Α και Ε φαίνεται επίσης ότι συνδέονται με σοβαρές περιπτώσεις ακμής.

Προτείνουν ότι τα άτομα με ακμή μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν τη σοβαρότητα της ακμής τους αυξάνοντας την πρόσληψη τροφών που περιέχουν αυτές τις βιταμίνες.

Αντιοξειδωτικά και ω-3 λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα-3 είναι ένας τύπος λιπαρών που βρίσκονται σε ορισμένα φυτά και ζωικές πρωτεϊνικές πηγές, όπως τα ψάρια και τα αυγά. Τα αντιοξειδωτικά είναι χημικές ουσίες που εξουδετερώνουν τις βλαβερές τοξίνες στο σώμα. Μαζί, τα ω-3 και τα αντιοξειδωτικά πιστεύεται ότι μειώνουν την φλεγμονή.

Μελέτες υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τη σύνδεση μεταξύ της αύξησης της κατανάλωσης ωμέγα-3 λιαπρών οξέων και αντιοξειδωτικών και της μείωσης της ακμής.Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lipids in Health and Disease διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπαιρναν καθημερινά συμπλήρωμα ωμέγα-3 και αντιοξειδωτικών ήταν σε θέση να μειώσουν την ακμή τους και να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία.

Δεδομένου ότι η ακμή προκαλεί συχνά συναισθηματική δυσφορία, η κατανάλωση ωμέγα-3 και αντιοξειδωτικών μπορεί να είναι πολύ ευεργετική για τα άτομα με την πάθηση.

Πηγή: healthline.com

 

Διαβάστε επίσης 

Φάρμακα κατά της παχυσαρκίας: Πόσο διαρκεί η απώλεια βάρους; - «Το βάρος ουσιαστικά επανέρχεται»

Γρίπη και κρυολόγημα: Από τι εξαρτάται πόσο βαριά θα τα περάσω

Η πολύωρη μετακίνηση προς τη δουλειά σας κάνει κακό στην ψυχική σας υγεία

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis