Πολιτική

Τζανακόπουλος: «Το σκάνδαλο της τηλεκατάρτισης ακουμπά το ίδιο το Μαξίμου»

tzanakopoulos-650_0.jpg

Κύρια σημεία συνέντευξης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή A΄ Αθήνας Δημήτρη Τζανακόπουλου στο Real FM 97,8 στoυς δημοσιογράφους Γ. Παγάνη και A. Γιάμαλη

«Το σκάνδαλο της τηλεκατάρτισης ακουμπά το ίδιο το Μαξίμου»

Ο κ. Τζανακόπουλος, ως προς το ζήτημα με τα προγράμματα κατάρτισης, επεσήμανε ότι «το θέμα δεν είναι μόνο η ακύρωση μιας πρωτοβουλίας που στην πραγματικότητα ήταν μια μεγάλη αρπαχτή για να εξυπηρετηθούν φίλοι της κυβέρνησης. Το θέμα είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον κ. Μητσοτάκη στην οποία επεσήμανε ζητήματα που χρήζουν διερεύνησης και ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να δραπετεύσει από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδεικνύοντας ότι έχει πολλά να κρύψει σε σχέση με το συγκεκριμένο». Τόνισε στη συνέχεια ότι «το σκάνδαλο ακουμπάει πια το ίδιο το Μαξίμου».

Συνέχισε λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν φαίνεται να έχει απαντήσει και επέλεξε να ακυρώσει το πρόγραμμα όταν ήρθαν στο φως συγκεκριμένα στοιχεία ότι υπάρχει σύνδεση συνεργάτη της ΓΓ του κ. Βρούτση με ΚΕΚ που πήραν τη μερίδα του λέοντος από αυτό το σκανδαλώδες πρόγραμμα».

Ο κ. Τζανακόπουλος αναρωτήθηκε στη συνέχεια «για ποιο λόγο αυτή η επιμονή της κυβέρνησης η ενίσχυση να δοθεί μέσω των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης ενώ οι πόροι του ΕΣΠΑ 2014-2020 είχαν απελευθερωθεί και μπορούσαν να δοθούν απευθείας στους επιστήμονες; Για να πάρουν τα ΚΕΚ 470 ευρώ το κεφάλι και για να αποσπάσουν τη μερίδα του λέοντος τα ΚΕΚ που δημιούργησαν τις πλατφόρμες εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων μέσα σε τρεις μέρες.».

Διευκρίνισε ότι η ενίσχυση θα μπορούσε να είχε δοθεί απευθείας στους επιστήμονες εφόσον «υπάρχει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διευκρινίζει ότι οι πόροι που προορίζονται για κατάρτιση εξαιτίας του κορονοϊού μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προγράμματα απευθείας ενίσχυσης επιστημόνων όπως υπάρχει επίσης και προσωπική επιστολή στον ίδιο τον κ. Βρούτση εκ μέρους της Κομισιόν που του εξηγεί ακριβώς αυτό το πράγμα». Επομένως, κατέληξε, «ο κ. Βρούτσης λέει ψέματα».

Εξήγησε αναλυτικά, ως προς τα ΚΕΚ ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 προσπάθησε να βάλει τάξη, με ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, στο χάος που είχε δημιουργήσει ο κ. Αρβανιτόπουλος και η κυβέρνηση της ΝΔ 2012-2014, ένα νομοσχέδιο το οποίο η ΝΔ καταψήφισε».

Στη συνέχει ο κ. Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας εξήγησε ότι « είχε συμφωνηθεί να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος προστασίας της πρώτης κατοικίας έτσι ώστε να ετοιμαστούν οι ελληνικές αρχές να καταθέσουν ένα νέο αναλυτικό πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας». Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «η ΝΔ αντ’ αυτού έδωσε μια παράταση τριών μηνών και στη συνέχεια αφήνει την πρώτη κατοικία χωρίς καμία απολύτως προστασία». Τόνισε ότι «η κυβέρνηση εκκινεί τα μέτρα αποκατάστασης της οικονομικής και κοινωνική λειτουργίας από τη λειτουργία δικαστηρίων και τα υποθηκοφυλακείων και μάλιστα για υποθέσεις που σχετίζονται με προσημειώσεις, περιπτώσεις αναγκαστικής εκτέλεσης, και διαταγών πληρωμής». Ο κ. Τζανακόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι «η στρατηγική της ΝΔ είναι να μην υπάρξει καμία απολύτως προστασία».

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «σαφείς, καταστατικές διαφωνίες με τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται την οικονομική κρίση» και πως η κυβέρνηση «ακολουθεί μια πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας». Τόνισε ακόμη ότι «η ύφεση δεν είναι μια νομοτέλεια» αλλά σχετίζεται και με το «ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη στρατηγική της μικρότερης δημοσιονομικής επίπτωσης, τη στιγμή που οι δημοσιονομικοί περιορισμοί του Συμφώνου Σταθερότητας έχουν αρθεί από την ΕΕ». Επομένως, συνέχισε, «η ύφεση που έρχεται, είναι ύφεση με το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε την κατάσταση στα εργασιακά λέγοντας ότι «η ΝΔ βλέπει την κρίση σαν ευκαιρία για να αποδιαρθρώσει και απορρυθμίσει την αγορά εργασίας σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΣΕΒ»

Κλείνοντας, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «για τα 10 από τα 14 δις που ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι έχει δαπανήσει η κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία εξήγηση» και σημείωσε ότι «έχουμε μια καραμπινάτη περίπτωση κυβερνητικής αδιαφάνειας».

Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη-Αναστασιάδη: Σκληρή απάντηση στον Ερντογάν για τις μεθοδεύσεις στα Βαρώσια

μητσοτάκης αναστασιάδης

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η οποία –όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο «δυστυχώς έρχεται στον απόηχο της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στο βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και των προκλητικών εξαγγελιών που έγιναν για τα Βαρώσια».

«Οι νέες παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο είναι απόλυτα καταδικαστέες. Επί της ουσίας υπονομεύουν και τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στον Κυπριακό, ναρκοθετούν τις προοπτικές επίλυσης στο Κυπριακό» τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας: «Η καταδίκη υπήρξε παγκόσμια: Από το θεματοφύλακα της διεθνούς νομιμότητας, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σύσσωμη υπήρξε επίσης και η καταδίκη από την ΕΕ συνολικά αλλά και από τα κράτη μέλη με εθνικές δηλώσεις. Και πώς αντέδρασε η Τουρκία; Όχι μόνο απέρριψε τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά απέδωσε την παγκόσμια καταδίκη στη δήθεν προπαγάνδα της Ελλάδος και της Κύπρου. Ισχυρίζεται ότι Αθήνα και Λευκωσία παρασύραμε όλη την υφήλιο».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, ανέφερε πως με τον Κύπριο Πρόεδρο συζήτησαν τα επόμενα βήματα και το συντονισμό και σημείωσε:

«Πορευόμαστε πάντα μαζί και στηρίζουμε της προσπάθειες Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναστροφή των τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια όπως προβλέπεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων εθνών και πάντα σύμφωνη με τον Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Οι τουρκικές αξιώσεις για αναγνώριση ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και κυριαρχικής ισότητας της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και η λύση δύο χωριστών κρατών είναι απαράδεκτες, αντίθετες στο διεθνές δίκαιο, αντίθετες στις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και απορρίπτονται επί της αρχής.

Κράτος μέλος της ΕΕ είναι η Κυπριακή Δημοκρατία όπως εκπροσωπείται από τη νόμιμη κυβέρνησή της. Η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί την αποσχιστική οντότητα ως μέλος της αν η Τουρκία και η σημερινή τουρκοκυπριακή ηγεσία επιμείνουν στα διχοτομικά σχέδιά τους».

 Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της άμυνας

«Είναι προφανές ότι η Τουρκία κλιμακώνει σταθερά την ένταση. Με τη δημιουργία νέων βάσεων στα κατεχόμενα επιβεβαιώνει τις ευρύτερες βλέψεις της στη λογική του δόγματος της γαλάζιας πατρίδας. Ενός δόγματος επιθετικού» τόνισε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε πως στη λογική αυτού του δόγματος η Τουρκία εγκαλεί την Ελλάδα για την αμυντική προστασία των νησιών μας, επισημαίνοντας πως «η σχετική επιστολή έχει ήδη απαντηθεί» και προσέθεσε:

«Η χώρα η οποία διατηρεί απέναντι από τα νησιά μας τη στρατιά του Αιγαίου διατείνεται ότι απειλείται από την Ελλάδα. Επιτέλους χρειάζεται λίγη σοβαρότητα. Κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους, ηπειρωτικού ή νησιωτικού, και κάθε Έλληνας πολίτης έχει το ίδιο δικαίωμα στην ασφάλεια και την άμυνα. Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της άμυνας».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης πως συνεχάρη τον Πρόεδρο της Κύπρου και για την πρόοδο των εμβολιασμών. «Νομίζω ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε πια είναι κοινή για το πώς θα χτίσουμε το τείχος ανοσίας, με πειθώ, με επιχειρήματα. Σήμερα οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν πραγματικά» σημείωσε και κατέληξε:

«Και στα ζητήματα αυτά όπως και στο συντονισμό του ανοίγματος για την τουριστική περίοδο είμαστε σε συντονισμό με την Κύπρο.

Οι δύο χώρες πορεύονται με στόχο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και με διάθεση για συνεργασία με όλους. Και πάνω από όλα με τους γείτονές μας. Πάντα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, τις ειρηνικές προθέσεις και τη συνέπεια λόγων και πράξεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα σε OHE: Απορρίπτονται οι τουρκικές αξιώσεις για αποστρατικοποίηση στο Αιγαίου

Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Η Τουρκία έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από την διεθνή νομιμότητα