Πολιτική

Ερώτηση για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημοσίου από 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Η ελληνική Βουλή

Με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη, 48 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και οι Βουλευτές Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης ζητούν ενημέρωση για την πορεία αξιοποίησης του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης «ΗΛΕΚΤΡΑ».

Πρόκειται για το πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο τη χρηματοδότηση σχετικών έργων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τη δυνατότητα ωρίμανσης μελετών και κυρίως την υλοποίηση του με κοινή μέθοδο και με οργανωμένο, αποτελεσματικό τρόπο από το κράτος. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, είχε οριστεί πιλοτική φάση υλοποίησης του προγράμματος, όπου επρόκειτο να ενταχθούν ήδη ώριμα προς δημοπράτηση έργα 12 φορέων (σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων, κολυμβητηρίων, κ.α.) από διάφορες περιοχές της χώρας.

Παρά όμως το σχεδιασμό που παραδόθηκε στη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΝ. και τις έκτοτε εξαγγελίες της κυβέρνησης ΝΔ, έως σήμερα το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» δεν έχει ξεκινήσει στην πιλοτική του φάση και δεν αξιοποιείται το βασικό χρηματοδοτικό και επενδυτικό εργαλείο που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία.

«Στην χώρα μας υπάρχουν πολλά ενεργοβόρα δημόσια κτήρια. Τα προηγούμενα χρόνια ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια σταδιακής αναβάθμισής τους και βελτίωσης του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης τονίζοντας: «Το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» σχεδιάστηκε καταρχάς για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος που ανήκει στην ιδιοκτησία των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης με παρεμβάσεις που αφορούν ενδεικτικά στο κέλυφος, στα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα και γενικότερα σε εργασίες που αποδεδειγμένα συμβάλουν στη συνολική αναβάθμιση των κτηρίων. Είναι ένα πρόγραμμα που μπορεί να προσφέρει λύσεις και πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί και από την Κυβέρνηση της ΝΔ».

Οι Βουλευτές ζητούν ενημέρωση από τον Υπουργό, ζητώντας να πληροφορηθούν:

1.     Ποιος ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την άμεση εκκίνηση του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ» και με ποιες ενδεχόμενες τροποποιήσεις;

2.     Θα αξιοποιήσει και εμπλουτίσει τους πίνακες με τα προτεινόμενα έργα ;

3.     Θα ενεργοποιήσει το ρόλο του ενεργειακού υπεύθυνου δημοσίων κτηρίων καθώς και την διαδικτυακή πλατφόρμα καταγραφής ενεργειακής αποτύπωσης των δημοσίων κτιρίων που ήδη έχει αναπτύξει ΥΠΕΝ και λειτούργησε πιλοτικά (οδηγία 2012/27/E.U);

4.     Θα αξιοποιήσει το δάνειο της ΕΤΕΠ για την ωρίμανση μελετών και την συνολική αναβάθμιση των δημοσίων κτηρίων;

5.     Ποια επιπλέον χρηματοδοτικά εργαλεία και μέτρα προτίθεται να ενεργοποιήσει η Κυβέρνηση ΝΔ, με δεδομένο και το ευρύτερο πεδίο εφαρμογής που ορίζει η Οδηγία 2018/844/ΕΕ για την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των δημοσίων κτηρίων (και όχι μόνο αυτών δημόσιας ιδιοκτησίας), αλλά και τους ενδεχομένως πιο φιλόδοξους στόχους;

Πολιτική

Στη Λιβύη αύριο ο Νίκος Δένδιας

Νίκος Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο, Δευτέρα 12 Απριλίου, στη Βεγγάζη της Λιβύης, όπου αναμένεται να συναντηθεί διαδοχικά με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι (Atiya Abdul Hafeez Al Qatrani), τον δήμαρχο της Βεγγάζης Σακρ Μπουζουάρι (Saqr Bujwari) και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα (Aguila Saleh Issa).

Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές εξελίξεις, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, θα εξεταστούν ζητήματα που αφορούν την προσεχή έναρξη λειτουργίας του Γενικού Προξενείου Βεγγάζης.

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό (12.00 ώρα Ελλάδας) και ύστερα από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων (15.30 ώρα Ελλάδας) αναμένεται να γίνουν κοινές δηλώσεις.

Ειδήσεις σήμερα 

Δολοφονία Καραϊβάζ: Βίντεο - ντοκουμέντο με τους εκτελεστές εξετάζει η αστυνομία

Κηδεία πρίγκιπα Φίλιππου: «Τελευταίο αντίο» με 30 άτομα

Lockdown - Παπαθανάσης: Μετά το Πάσχα σε ανοικτούς χώρους θα ανοίξει η εστίαση