Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δέσμευση Πλεύρη σε Κουρουπάκη: «Όχι δομές μεταναστών στα χωριά»
μετανάστες
 clock 20:34 | 24/09/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση της βουλευτού Αθηνών της ΝΙΚΗΣ Ασπασίας Κουρουπάκη, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Αθ. Πλεύρης απάντησε ότι δεν θα δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας μεταναστών στα χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων, όπως επιτρέπει πρόσφατο προεδρικό διάταγμα, το οποίο προκάλεσε έντονη αναστάτωση και διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα.

Η κ. Κουρουπάκη κατέθεσε την ερώτηση στις 2 Σεπτεμβρίου, με θέμα «Κίνδυνοι δημογραφικής και πολιτισμικής αλλοίωσης ελληνικής υπαίθρου από την εφαρμογή του ΠΔ 11/2025».

Εκεί, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Οι μικροί οικισμοί της χώρας, με πληθυσμό κάτω των 2000 κατοίκων, διατηρούν ζωντανές παραδόσεις, κοινωνικούς δεσμούς και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνθέτουν τον πυρήνα της ελληνικής υπαίθριας ζωής.

Η εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 11/2025, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα εγκατάστασης προσωρινών δομών φιλοξενίας έως 100 μεταναστών σε κάθε τέτοιο οικισμό, προκαλεί έντονο προβληματισμό. Δεδομένου ότι στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν 16.000 τέτοιοι οικισμοί, η δυνητική εφαρμογή της εν λόγω πολιτικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε εγκατάσταση 1,6 εκατομμυρίων μεταναστών στην ύπαιθρο…

Η ελληνική ύπαιθρος δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εργαλείο απορρόφησης μεταναστευτικών ροών, αλλά ως χώρος εθνικής ανασυγκρότησης, πολιτισμικής προστασίας και κοινωνικής ισορροπίας».

Στην απάντησή του ο υπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου δεν προτίθεται να κάνει χρήση της δυνατότητας που παρέχεται με το άρθρο 14 του ΠΔ 11/2025 για τη δημιουργία Δομών Φιλοξενίας. Ήδη… ολοκληρώθηκε η απενεργοποίηση τριών Δομών Φιλοξενίας, συνολικής δυναμικότητας 700 θέσεων, και υπάρχει πρόθεση να υπάρξει συνέχεια προς την ίδια κατεύθυνση, ανάλογα με τις ανάγκες του συστήματος. Επιπλέον, αν και εφόσον κριθεί αναγκαίο, υπάρχει η δυνατότητα αύξησης της δυναμικότητας των υφιστάμενων Δομών Φιλοξενίας για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες υποδοχής.

Συνεπώς, είναι πρόδηλο ότι Δομές Φιλοξενίας των 100 θέσεων, έτσι όπως περιγράφονται στο ως άνω προεδρικό διάταγμα, δεν εξυπηρετούν το Εθνικό Σύστημα Υποδοχής, επομένως η ΥΠΥΤ δεν προτίθεται να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση».

Είναι χαρακτηριστικό της νοοτροπίας της κυβέρνησης, ότι ο υπουργός δεν αναφέρει ότι η ίδρυση των δομών φιλοξενίας δίπλα στους μικρούς οικισμούς ματαιώνεται διότι εγκυμονεί κινδύνους, αλλά ότι «δεν εξυπηρετεί το Εθνικό Σύστημα Υποδοχής».

Η κ. Κουρουπάκη έγραψε: «Η απάντηση αποτελεί επίσημη θέση και αναμένουμε την απόλυτη και αυστηρή τήρησή της. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την ελληνική ύπαιθρο και την εθνική ταυτότητα με κάθε κοινοβουλευτικό μέσο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μητσοτάκης: Εξετάζουμε την απαγόρευση της χρήσης των social media από ανηλίκους κάτω των 16 ετών

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2026 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis