Κρήτη

Στην Κρήτη οι Ρομά γιορτάζουν την "παγκόσμια ημέρα Ρομά"

img_5319.jpg

Μήνυμα κατά του ρατσισμού, αναδεικνύοντας τις αρχές της αλληλεγγύης, συνεργασίας και της κοινωνικής ένταξης, εξέπεμψαν από την Περιφέρεια Κρήτης όλες οι οργανώσεις των Ρομά με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας Ρομά. Παράλληλα, ευχαρίστησαν την Περιφέρεια για την στήριξη στο έργο τους αλλά και στις εκδηλώσεις του εορτασμού καθώς η Περιφέρεια και Δήμος Ηρακλείου είναι συνδιοργανωτές των δράσεων που πραγματοποιούν οι οργανώσεις των Ρομά στο Ηράκλειο.  
Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και των τοπικών σωματείων σε ενωτικό πνεύμα για την προώθηση των αιτημάτων τους, είχαν συνάντηση στην Περιφέρεια με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη και την αρμόδια για τον Πολιτισμό Αντιδήμαρχο Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη. Επίσης, οι εκπρόσωποι των Σωματείων ανακοίνωσαν τις ανοικτές εκδηλώσεις που πραγματοποιούν για το κοινό της Κρήτης στις 14 και 15 Απριλίου, στις οποίες συμμετέχουν ως διοργανωτές η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Ηρακλείου. 
Στις 14 Απριλίου και ώρα 7 το απόγευμα η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομ και οι τοπικοί Σύλλογοι «Άγιος Γεώργιος» και «δύο Αοράκια» συνδιοργανώνουν με την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ηρακλείου μουσική εκδήλωση και προβολή ταινίας, στην πλατεία Ελευθερίας. Συντελεστές: μουσική: Sam Roma Γιάννης Βασιλόπουλος. Προβολή ντοκιμαντέρ «ότι βαρεκεσα μανγκε» διάρκειας 19 λεπτά.   
Την Κυριακή 15 Απριλίου και ώρα 9 το βράδυ ο Παγκρήτιος Σύλλογος Ελλήνων Ρομ «η Ελπίδα» συνδιοργανώνει με τη Περιφέρεια Κρήτης μουσική εκδήλωση με τους μεγαλύτερους σολίστ της τσιγγάνικης μουσικής στο κέντρο «Αναδρομές».  

Πρόεδρος Παγκρητίου Συλλόγου Ρομ, Αθανάσιος Κατσαρής 

Ο Πρόεδρος Παγκρητίου Συλλόγου Ρομ «Η Ελπίδα», Αθανάσιος Κατσαρής στη δήλωσή του αναφέρθηκε στα ζητήματα που απασχολούν τους Ρομά, στη καταπολέμηση του ρατσισμού, καλώντας ταυτόχρονα τους πολίτες σε συμμετοχή του εορτασμού των Ρομά, δίνοντας έμφαση ιδιαίτερα στην εκδήλωση που πραγματοποιεί ο Παγκρήτιος Σύλλογος στις «Αναδρομές» την Κυριακή 15 Απριλίου στις 9 το βράδυ. Συγκεκριμένα στη δήλωσή του ανέφερε: «Στην εκδήλωση μας θα ερμηνεύσουν οι κορυφαίοι σολίστ στην Ελλάδα στο κλαρίνο, στο βιολί και στο τραγούδι. Καλούμε τους  Ηρακλειώτες, Ηρακλειώτισσες να παρευρεθούν σ αυτήν τη σημαντική ημέρα για εμάς, να δουν τα ήθη και τα έθιμα μας, να δουν την πολιτισμική μας ταυτότητα και κουλτούρα και να περάσουμε ένα μήνυμα προς την κοινωνία, κυρίως προς την τοπική κοινωνία της Κρήτης ότι οι Έλληνες τσιγγάνοι και θέλουν και μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο. Γιορτάζουμε αυτή την πολύ σημαντική μέρα για εμάς. Ο Παγκρήτιος Σύλλογος είναι αρωγός και μπροστάρης σ αυτήν τη σημαντική προσπάθεια ένταξης των ανθρώπων. Μέσα από τον Παγκρήτιο Σύλλογο έχουμε ιδρύσει αθλητικό σωματείο που συμμετέχει ενεργά εδώ και είκοσι χρόνια στα τοπικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα Ηρακλείου».  

Πρόεδρος Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» (ελάτε κοντά) Βασίλης Πάντζος 

Ο Πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» (ελάτε κοντά) Βασίλης Πάντζος, στη δήλωσή του αναφέρει: «Γιορτάζουμε και τιμούμε στο Ηράκλειο την παγκόσμια ημέρα των Ρομά που είναι θεσμοθετημένη και αναγνωρισμένη παγκοσμίως. Στελνουμε μηνύματα αισιοδοξίας, ενότητας, περηφάνιας, αξιοπρέπειας, δικαιωμάτων, ισοπολιτείας και σύνεσης, με τους εμπλεκόμενους φορείς και με τις κοινότητες σε θέματα αυτονόητα. Αναφέρομαι στη στέγαση, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην υγεία, στέλνοντας κι ένα μήνυμα καταπολέμησης του ρατσισμού. Ευχαριστούμε την Περιφέρεια και τους συνδιοργανωτές».    

Εντεταλμένος Σύμβουλος πολιτισμού Περιφέρειας Κώστας Φασουλάκης

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης δήλωσε: «Η Περιφέρεια Κρήτης με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Ρομά στηρίζει τις εκδηλώσεις αυτές σε συνεργασία με την Πανελλήνια Συνομοσπονδία και τους Τοπικούς Συλλόγους της Κρήτης. Παράλληλα στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης και συνεργασίας, γιατί δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι οι Ρομ είναι κάτι διαφορετικό. Είμαστε όλοι άνθρωποι το ίδιο και σε αυτό το πλαίσιο πιστεύουμε ότι οι μέρες αυτές έχουν ιδιαίτερη αξία και το βασικό μήνυμα είναι πως έχουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα».  

Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη 

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη, δήλωσε: «Στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής που ασκεί ο Δήμος Ηρακλείου περιλαμβάνεται και η στήριξη κάθε ευπαθούς ομάδας. Έχουμε συναντηθεί πάρα πολλές φορές, ως δημοτική αρχή με τους Ρομά, κατανοούμε τα προβλήματα τους, επιθυμούμε διακαώς την λύση τους για αυτό και δηλώνουμε παρόντες σε κάθε εκδήλωση που κάνουν και τη στηρίζουμε. Έτσι χαιρετίζουμε και την αυριανή εκδήλωση στην πλατεία Ελευθερίας, που γίνεται με την ευκαιρία της καθιέρωσης της Παγκόσμιας ημέρας Ρομά και δηλώνουμε ότι είμαστε δίπλα τους, όπως είμαστε δίπλα σε κάθε ομάδα αποκλεισμένη για να τους στηρίξουμε και να ικανοποιήσουμε κάθε δίκαιο αίτημα τους.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Αγίου Γεωργίου» Νικόλαος Μυλωνάς αναφερόμενος στο μήνυμα του εορτασμού τόνισε πως είναι η συσπείρωση, η κοινή γραμμή που πρέπει να έχουμε οι έλληνες Ρομά εδώ στο Ηράκλειο και η συμμετοχή στην τοπική αυτοδιοίκηση με διάλογο αξιοκρατίας, δικαιοσύνης και προοπτικής.
Ο Πρόεδρος του καταυλισμού ελλήνων Ρομά «δύο αοράκια» Συμεών Σεραφειμόπουλος είπε πως το μήνυμα είναι «ελάτε κοντά» (Ελλαν Πασσε). «Είναι πολύ δύσκολο να είσαι Ρομ γιατί υπάρχουν προτιμήσεις και περιθωριοποίηση και καλούμε όλο τον κόσμο να μας δώσει δύναμη, να συμπαρασταθεί σε αυτή την εκδήλωση που κάνουμε. Θέλουμε να στείλουμε μήνυμα ειρήνης και ελπίδας για το αύριο και τα παιδιά μας», δήλωσε.    

Κρήτη

Χανιά

Λοβέρδος από τα Χανιά: Η χώρα χρειάζεται ενεργή, πατριωτική, προοδευτική αντιπολίτευση

Ανδρέας Λοβέρδος

Στα Χανιά βρίσκεται από σήμερα Τετάρτη ο ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος, στο πλαίσιο της προεκλογικής του περιοδείας για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Λοβέρδος παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, την οποία ξεκίνησε λέγοντας ότι από τα Χανιά είχε ξεκινήσει τις πρώτες επαφές τον Δεκέμβριο του 2020 για το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα

“Η χώρα χρειάζεται ενεργή, πατριωτική, προοδευτική αντιπολίτευση”, δήλωσε τονίζοντας ότι αν εκλεγεί, θα είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε έναν κατανοητό συμβολισμό.

"Ήρθα να στείλω μήνυμα ότι το ΠΑΣΟΚ που εκφράζει τη δημοκρατική παράταξη θα μεγαλώσει και θα ειναι στα μεγάλα κόμματα της Ελλάδας. Προς το παρόν θα αντιπολιτεύεται και στο μάλλον θα κυβερνήσει", είπε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση του zarpanews.gr, αν ο δρόμος για να κυβερνήσει περνάει από μια συγκυβέρνηση με την ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Λοβέρδος απάντησε ότι εντός του 2022 ή το 2023 θα υπάρξουν σίγουρα δυο εκλογικές αναμετρήσεις, με την πρώτη να αποβαίνει άγονη λόγω απλής αναλογικής. “Στη δεύτερη ο Τσιπρας θα πέφτει κι εμείς θα ανεβαίνουμε και στόχος ειναι να είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση“, συμπλήρωσε. Το ΚΙΝΑΛ απέτυχε, τέλος τα βαφτίσια, είπε επίσης ο Ανδρέας Λοβέρδος για τον νυν πολιτικό σχηματισμό όπου ανήκει.

Για τον Γιώργο Παπανδρέου και την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του, ο κ. Λοβέρδος είπε χαρακτηριστικά: “Δεν θέλω να σχολιάσω, τα έχω πει και σε άλλες ομιλίες μου. Ας κάνει ο,τι θέλει. Δεν έχω κάτι με τον άνθρωπο, αλλά εγώ έχω τη δική μου πρόταση, την οποία θέτω στους δημοκρατικούς ψηφοφόρους”.

Πηγή: zarpanews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιώργος Παπανδρέου: Επίσημα υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής

Βασίλης Κεγκέρογλου: Κατέθεσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Γερουλάνος - ΚΙΝΑΛ: Θα είμαι εκεί για να παλέψω - Τί είπε για τον Γιώργο Παπανδρέου

ESPA BANNER