Κρήτη

Κρήτη: Ανησυχία μήπως το νησί μείνει ακάλυπτο ενεργειακά

καλωδιο.jpg

 Μπορεί να υπαρχουν διαβεβαιώσεις για θετικές εξελίξεις, όμως υπαρχει αναμφίβολα ένας προβληματισμός σχετικά με τα ζητήματα που έχουν ανακύψει για το μεγάλο έργο της διασύνδεσης της Κρήτης.
 
Από τη ΡΑΕ και το Υπουργείο τόνισαν πως δεν πρέπει να υπαρχει ανησυχία για την πορεία των διαδικασιών. Οπως είναι γνωστό έχει ήδη βγει στον «άερα» ο διαγωνισμός για τη μικρή διασύνδεση.
 
Πεποίθηση όλων είναι ότι τα προβληματα που προέκυψαν μετα την άγονη συνάντηση θα λυθούν και το έργο θα προχωρήσει, γιατί η ΡΑΕ πρέπει να «ανάψει» το «πράσινο» φως για να προχωρήσει το έργο.
Τα χρονοδιαγράμματα προβλέπουν τη μικρή διασύνδεση της Κρήτης (Χανιά - Πελοπόννησος) ως το τέλος 2020. Για τη μεγάλη διασύνδεση από Ηράκλειο ως Αθήνα, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την υλοποίηση του ως το 2022.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως  - όπως τονίζεται - έχει γίνει ήδη ένας σχεδιασμός για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών του 2019 και 2020, εφόσον υπάρξουν. Οπως έχει επισημανθεί μάλιστα αν υπαρξει κάποιο έλλειμμα ή πρόβλημα, μέχρι να μπει σε λειτουργία η μικρή διασύνδεση, υπαρχουν προτάσεις ώστε να μην υπαρξει το παραμικτό πρόβλημα.
 
Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι λένε πως είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να μείνει ακάλυπτη η Κρήτη, σε μια περίοδο σαν τους καλοκαιρινούς μήνες, από ενέργεια, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στους προβληματισμούς που έχουν κατά καιρούς εκφραστεί για την ενεργειακή κάλυψη του νησιού.
Παντως συμφωνα με τις διαβεβαιώσεις οι δύο ενεργειακές
 
Μητσοτάκης
 
Μάλιστα στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είπε πως  η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, μεγάλη διασύνδεση, είναι έργο απόλυτης προτεραιότητας για την Κρήτη αλλά και για την ευστάθεια και για το μέλλον του συστήματος διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα για λόγους τους οποίους γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα.
«Οι τελευταίες εξελίξεις πράγματι ήταν δυσάρεστες. Έχω ζητήσει από τους συμβούλους μου και από τους αρμόδιους τομεάρχες να μου προτείνουν λύσεις και επιλογές για το πώς θα αντιμετωπιστεί το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει. Λύσεις είναι δύο κατά πώς φαίνεται, είτε ο ΑΔΜΗΕ να κατασκευάσει ο ίδιος το έργο είτε το έργο να γίνει ως έργο με μορφή ΣΔΙΤ, σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Θα πρέπει να εξετάσουμε και τις δύο επιλογές, σημείωσε.
 
Και συνέχισε λέγοντας: «Αυτό πάντως που δεν είναι επιλογή είναι να μην γίνει το έργο αυτό. Διότι με αυτό τον τρόπο η Κρήτη θα παραμείνει ενεργειακά εκτεθειμένη και εξαρτημένη από παλιές μονάδες οι οποίες ούτως ή άλλως πρέπει να αποσυρθούν και χωρίς το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης δεν πρόκειται να μειωθεί και το κόστος των ΥΚΩ για όλα τα τιμολόγια τα οποία βαραίνουν σήμερα τους Έλληνες καταναλωτές, αλλά δεν μπορεί και η Κρήτη να εκμεταλλευτεί το πολύ μεγάλο και σε εν πολλοίς αναξιοποίητο ακόμα δυναμικό το οποίο διαθέτει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αν η Κρήτη γίνει ένα εργοστάσιο παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυτό δεν θα καλύψει μόνο τις τοπικές ανάγκες αλλά προφανώς θα συμβάλλει και στην εξαγωγή ανανεώσιμης ενέργειας προς την ηπειρωτική Ελλάδα μέσα από το μεγάλο καλώδιο.
 
 Άρα είναι μία δυσάρεστη εξέλιξη, δεν είμαι έτοιμος και δεν θέλω αυτή τη στιγμή να επιρρίψω ευθύνες στο τι έχει γίνει, αυτό το οποίο με ενδιαφέρει είναι να βάλουμε κάτω τις επιλογές και να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε».
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο ανήλικοι που έκαναν ποδήλατο - Σύγκρουση με αυτοκίνητο

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Η βόλτα με τα ποδήλατα για δύο ανήλικους στο Ηράκλειο παρολίγο να τους βγεί "ξινή" καθώς τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά.

Το ατύχημα σημειώθηκε γύρω στις 8 το απόγευμα της Κυριακής στις Μεσαμπελιές και συγεκριμένα στην οδό Ετεάρχου όταν αυτοκίνητο συγκρούστηκε με τα ποδήλατα που οδηγούσαν δύο 11χρονοι με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά.

Στο σημείο υπήρξε μεγάλη αναστάτωση ενώ εκλήθη και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο μετέφερε τους ανήλικους στο Βενιζέλειο νοσοκομείο που εφημερεύει.

Προανάκριση για να εξακριβωθούν οι συνθήκες που σημειώθηκε το ατύχημα διενεργεί το τμήμα τροχαίας Ηρακλείου.

Τροχαίο και στα Χανιά

Εξάλλου 4 άτομα τραυματίστηκαν το απόγευμα της Κυριακής σε άλλο τροχαίο που σημειώθηκε επί του ΒΟΑΚ στο ύψος του Καβρού στα Χανιά ότι δύο ιχ συγκρούστηκαν μεταξύ τους για άγνωστη αιτία

Διαβάστε επίσης: 

Κρήτη: Βρέθηκε ζωντανό το ζευγάρι που έψαχναν μετά από πολύωρες έρευνες (φωτο)

Κρήτη: Εγκαινιάστηκε στο ΙΤΕ η υπερσύγχρονη μονάδα απεικόνισης - Τέταρτη στον κόσμο