Κρήτη

Ηράκλειο

Πολιτική

Ερώτηση Λ. Αυγενάκη για τους πυρόπληκτους της Ιεράπετρας

αυγενάκης 4

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Γραμματέας Π.Ε. Ν.Δ. – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης σχετικά με τους πυρόπληκτους της Ιεράπετρας του 2016:
 
«Ατελείωτα τα … «Θα»  της Κυβέρνησης:  16 μήνες από την πυρκαγιά του Απριλίου του 2016 στην Ιεράπετρα, που έκαψε 3.500 στρέμματα ελαιώνων, θερμοκηπίων με κηπευτικά, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις και οι αγρότες δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση, ενώ οι περισσότεροι έχουν χρεωθεί και υποχρεωθεί σε επιχειρήσεις για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις ζημιές και να καταφέρουν να φυτέψουν στα θερμοκήπιά τους τη φετινή χρονιά.

Απαντώντας στη σχετική μας Ερώτηση τον Απρίλιο του 2017, ο Υπουργός κ. Β. Αποστόλου (305/24-05-2017), περιορίζεται σε αόριστες  υποσχέσεις όπως: «Οι καταγραφές … για το φυτικό κεφάλαιο αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα», «Ο φάκελος ΚΟΕ … θα αποσταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών», «Μετά την έκδοση ΚΥΑ, ο ΕΛΓΑ θα προβεί σε ανακοίνωση», «Θα καλέσει τους ενδιαφερόμενους … να υποβάλλουν αίτηση ζημίας», «Μετά την έγκριση του νέου Κανονισμού ΚΟΕ …αναμένεται η υπογραφή…».

Στη συνέχεια, και αφού μας διαβεβαιώνει ότι «οι χρόνοι συντόμευσαν πολύ», καταλήγει θριαμβευτικά ότι «θα καταβληθούν σύντομα οι αποζημιώσεις»! Όμως, ακόμη και σήμερα, οι πληγέντες αναμένουν να λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Φαίνεται, πως ο κ. Υπουργός έχει διαφορετική αντίληψη της έννοιας «σύντομα»!   

Αυτό είναι το αισιόδοξο το σενάριο της Κυβέρνησης για τους πληγέντες, που βρίσκονται σε απόγνωση:  16 μήνες αφού έγιναν τα σπίτια τους στάχτη,  έχασαν την περιουσία τους σε μια στιγμή, χρεώθηκαν και  υπέφεραν,  αντί να λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται για να συνεχίσουν τη ζωή τους,  εισπράττουν  την κυβερνητική αδιαφορία, αναλγησία και απαξίωση».
 
Ο κ. Λ. Αυγενάκης κατέθεσε Κοινοβουλευτική Ερώτηση για το θέμα, στον αρμόδιο Υπουργό. 
 

Πολιτική

Δένδιας: χρησιμοποιήσαμε την τουρκική επιθετικότητα ως όπλο εναντίον της

Νίκος Δένδιας

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (Council for International Relations – Greece) με θέμα «Συζήτηση για την Ελληνική Υψηλή Στρατηγική: Η Διάσταση της Εξωτερικής Πολιτικής». Τη συζήτηση συντόνισε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Χρήστος Χατζηεμμανουήλ και συμμετείχαν επίσης, οι Καθηγητές Κ. Λάβδας, Κ. Μπότσιου και Π. Σκλιάς.

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε την προώθηση μιας νέας αντίληψης στην ελληνική εξωτερική πολιτική με πολυεπίπεδη θεματολογική και γεωγραφική διπλωματική προσπάθεια.

Απαντώντας στα ερωτήματα του πάνελ, ο Υπουργός σκιαγράφησε τους κύριους άξονες ενός εξωστρεφούς εθνικού σχεδιασμού και αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα Βαλκάνια, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, την προώθηση της συνεργασίας με φίλους και εταίρους στην ευρύτερη περιοχή και τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας, το δίκαιο της θάλασσας και τις οριοθετήσεις ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, το ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση των αποφάσεων της ΕΕ, την αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων με τους εταίρους και τους συμμάχους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά και στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια εκσυγχρονισμού στο Υπουργείο Εξωτερικών με αναβάθμιση μεταξύ άλλων της δημόσιας διπλωματίας.

Μεταξύ άλλων, o κ. Δένδιας επεσήμανε όσον αφορά τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, «Με δεδομένες τις δυνατότητες που είχε η χώρα, το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και την γεωγραφική της θέση,  πρέπει να δηλώσω ότι είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι για αυτό το οποίο έχει επιτευχθεί τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Θεωρούμε ότι αντιμετωπίστηκε, στο βαθμό που μπορούσε να αντιμετωπιστεί, μία μεγάλη τουρκική επιθετικότητα, ένας μη πραγματικά γνωστός σε εμάς, μέχρι αυτό το χρονικό σημείο, νεοοθωμανισμός.

Μπορέσαμε και χρησιμοποιήσαμε την τουρκική επιθετικότητα σαν όπλο εναντίον της ίδιας της Τουρκίας, δηλαδή η ίδια η Τουρκία μας βοήθησε στο να δημιουργήσουμε κατανοήσεις και συμμαχίες. Αισιοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε με την ίδια τακτική και με τη συνεχή κινητικότητα να διευρύνουμε τους ορίζοντες και να δημιουργήσουμε τελικά αυτό το οποίο είναι το απόλυτο ζητούμενο για τη χώρα,  που είναι οι συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας».

Καταλήγοντας ο Υπουργός υπογράμμισε ότι στην υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής συντελούν αναμφίβολα η αναπτυσσόμενη οικονομία που ενισχύει τις δυνατότητες προβολής και επιρροής της χώρας, η διπλωματική δραστηριοποίηση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη που καθιστά την Ελλάδα οιονεί παράδειγμα για άλλες χώρες και γέφυρα με την ΕΕ και βέβαια, η εθνική ομοψυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Στρατηγός Φλώρος: Πέταξε με F-16 πάνω από το μνημείο του Νικόλαου Σιαλμά (βίντεο)

Δένδιας: Η παράδοση των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή

Ερντογάν: Μας ικανοποιεί η ώθηση που έχουμε πετύχει τελευταία στις σχέσεις με την Ελλάδα