Κόσμος

ΠΟΥ: Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων δε σημαίνει το τέλος της επιδημίας

κορωνοϊός νεκροί

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε σήμερα ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων δε σημαίνει το τέλος της επιδημίας και ότι θα απαιτηθoύν «διαρκείς προσπάθειες» από τις κυβερνήσεις και τους πολίτες.

Η επιβολή μέτρων lockdown μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση της πίεσης της επιδημίας επί μίας χώρας, αλλά τα περιοριστικά μέτρα δεν μπορούν μόνα τους να αντιμετωπίσουν την επιδημία. Οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν την δυνατότητα «να εντοπίζουν, να πραγματοποιούν τεστ, να απομονώνουν και να περιθάλπουν κάθε κρούσμα και να ιχνηλατούν κάθε επαφή», δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ο γενικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού δήλωσε επίσης ότι περί τα 600 νοσοκομεία στον κόσμο θα είναι έτοιμα να δεχθούν ασθενείς για κλινικές δοκιμές φαρμάκων υπό την αιγίδα του ΠΟΥ και ότι ο οργανισμός θα αποστείλει 180 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες αυτόν και τον επόμενο μήνα σε χώρες.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Τα ζευγάρια μεταθέτουν το γάμο τους για το 2021 - Τί γίνεται με τις βαπτίσεις

κουφέτα γάμος

Ζημιά που αγγίζει το 90% έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις στο Ηράκλειο που φιλοξενούν δεξιώσεις για γάμους και βαφτίσεις, απόρροια των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν εξ’ αιτίας της πανδημίας του κορωνοιού.

Οι ακυρώσεις αυτών των εκδηλώσεων φτάνουν το 70% με 80% σύμφωνα με τον υπεύθυνο πωλήσεων γνωστού ομίλου εστίασης στο Ηράκλειο Στέλιο Ρουσοχατζάκη που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή της Μαρίας Ορφανάκη.

Ζοφερή αναμένεται η εικόνα και τον ερχόμενο χειμώνα καθώς όπως είπε ο κ. Ρουσοχατζάκης το ενδιαφέρον είναι μηδαμινό, ενώ ακόμα κι αυτοί που ενδιαφέρονται για κάποια εκδήλωση, προσέρχονται αρκετά συγκρατημένοι.

Οι αλλαγές είναι πολλές και τόσο τα ζευγάρια όσο και οι άνθρωποι που ασχολούνται με τους γάμους εφαρμόζουν όλα τα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων και ταυτόχρονα να το γλεντήσουν. Οι εκδηλώσεις γίνονται φέτος σε υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων, οργανωμένες στη βάση των νέων συνθηκών που επιβάλλει ο κορωνοϊός, «παντρεύοντας» το γλέντι με την ασφάλεια.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο εφημέριος του Ιερού Ναού των Αγίων Κων/νου και Ελένης Κάτω Γουβών π. Δημήτριος Μιχούδης ανέφερε την μεγάλη μείωση που παρατηρείται μετά την καραντίνα στους γάμους καθώς τα ζευγάρια φοβούνται να προχωρήσουν – υπό αυτές τις συνθήκες – στο μυστήριο. Κάποιοι γάμοι θα γίνουν από τον Ιούλιο έως το φθινόπωρο, ενώ οι περισσότεροι φαίνεται πως μετατέθηκαν για το 2021.

Σε ό,τι αφορά στις βαπτίσεις δεν ισχύει το ίδιο καθώς γονείς και ανάδοχοι προχωρούν κανονικά στο μυστήριο, έστω και με λιγότερους προσκεκλημένους.