Κόσμος

Σκοπιανή προβοκάτσια: "Μακεδονία του Ίλιντεν" το όνομα

σκόπια

Πολλά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων επιχειρούν για λόγους προπαγάνδας και με προφανή προβοκατόρικο τρόπο, να δώσουν τη δική τους εικόνα για το όνομα των Σκοπίων
Οπως αναφέρουν αυτό που συμφωνήθηκε είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν». Το συγκεκριμένο όνομα αναφέρεται σε μάχη με στόχο την δημιουργία σλάβικου κράτους στην Μακεδονία που περιλαμβάνει όλα τα ελληνικά εδάφη. Το όνομα παραπέμπει στην εξέγερση του Ίλιντεν (Προφήτη Ηλία) το 1903, όταν ο σλαβικός πληθυσμός της ευρύτερης γεωγραφικής Μακεδονίας είχε εξεγερθεί εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 
Τα δημοσιεύματα, ένα στο site Koha, κι ένα στο a1on.mk, για την ονομασία δεν είναι μόνο από σκοπιανά αλλά και από κοσοβάρικα ΜΜΕ. Και φυσικά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά καθώς εμπεριέχουν αλυτρωτικές διαθέσεις.

Είναι το έκτο όνομα που βλέπει το φως της δημοσιότητας. Τα άλλα πέντε είναι: «Republika Nova Makedonija/Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας», «Republika Severna Makedonija/Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», «Republika Gorna Makedonija/Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», «Republika Vardarska Makedonija/Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» και «Republika Makedonija (Skopje)/Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)».

Το επικρατέστερο μέχρι στιγμής όνομα είναι το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», ωστόσο γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, αν και υπάρχει και το σενάριο του «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».
 

Κόσμος

Βαρθολομαίος: Προσκεκλημένος του Ερντογάν σε δείπνο ραμαζανιού

Βαρθολομαίος - Ερντογάν

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Recep Tayyip Erdoğan, που απηύθυνε προς τον ίδιο, αλλά και προς τους άλλους θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας, μετέβη χθες στην Άγκυρα, όπου ο Τούρκος Προέδρος παρέθεσε δείπνο Iftar, το οποίο προσφέρεται κατά την περίοδο του Ραμαζανιού μετά το τέλος της ημερήσιας νηστείας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης - όπως αναφέρει το orthodoxia.info - ο οποίος συνοδευόταν από τον μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, εξέφρασε τις ευχές του προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας και δι᾽ αυτού προς όλους τους μουσουλμάνους της χώρας, για το Ραμαζάνι και για την εορτή της Λύσης της Νηστείας που ακολουθεί.

Ευχήθηκε μάλιστα ο Θεός να προστατεύει κάθε άνθρωπο, ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο της πανδημίας, και να ενισχύει τις προσπάθειες των αρμοδίων Κρατικών και τοπικών αρχών, αλλά και των υγειονομικών υπηρεσιών, για την αντιμετώπισή της και την στήριξη των δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας.

Ευχαρίστησε δε τον  Πρόεδρο για τις θερμές ευχές του προς τους Χριστιανούς της Τουρκίας, με αφορμή την εορτή του Πάσχα. Προ του δείπνου, ο κ. Βαρθολομαίος και ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος είχαν ιδιαίτερη συνάντηση διάρκειας μίας ώρας με τον İbrahim Kalın, στενό συνεργάτη και σύμβουλο του τούρκου Προέδρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γενοκτονία των Ποντίων: Το έγκλημα των Τούρκων κατά του Ελληνισμού (Βίντεο)

To 1915 ξεκινά η Γενοκτονία των Αρμενίων (φωτο- βίντεο)

Οι Χριστιανοί επέστρεψαν στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο μετά από πέντε χρόνια (βίντεο)