Κόσμος

Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ θα εγκαινιάσει «τράπεζα ανταλλαγής επιστημονικής γνώσης»

παγκόσμιος οργανισμός υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα εγκαινιάσει πλατφόρμα για την ανταλλαγή δεδομένων για να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση σε ιατρικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις που επιτυγχάνονται στον αγώνα κατά του νέου κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του.
Με τους προέδρους της Κόστα Ρίκα, Κάρλος Αλβαράντο, και της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο Tέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κάλεσε έναν μέγιστο αριθμό χωρών και ερευνητικών φορέων να συμμετάσχουν "εθελοντικά" στη δημιουργία αυτής της πλατφόρμας συνεργασίας.
«Τράπεζα δεδομένων ιατρικής τεχνολογίας για εμβόλια, φάρμακα, διαγνώσεις»

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους αυτούς, πρόκειται για τη δημιουργία "μιας τράπεζας δεδομένων ιατρικής τεχνολογίας για εμβόλια, φάρμακα, διαγνώσεις και οποιοδήποτε άλλο εργαλείο" για την καταπολέμηση της νόσου Covid-19, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 300.000 ανθρώπους μετά την εμφάνισή της στην Κίνα στα τέλη του 2019.

Σε αυτήν την πλατφόρμα θα μπορούν να ανταλλάσσονται δωρεάν "γνώσεις, δεδομένα και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε υπάρχοντα ή νέα εργαλεία", διευκρίνισε. "Σε αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις, πρέπει να απελευθερώσουμε την πλήρη δύναμη της επιστήμης, για να φέρουμε εξελισσόμενες, εύχρηστες καινοτομίες που να ωφελούν όλους, παντού, ταυτόχρονα", δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Υπό τον κίνδυνο ανισότητας σε μελλοντικές ανακαλύψεις
Ο ΠΟΥ, ο ΟΗΕ, οι ανθρωπιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και ένας αριθμός φτωχών και αναπτυσσόμενων χωρών ανησυχούν από την έναρξη της πανδημίας για τους κινδύνους ανισότητας στην πρόσβαση στα μελλοντικά εμβόλια ή θεραπείες, ενώ οι πλουσιότερες χώρες επιδιώκουν ήδη να εξασφαλίσουν προτεραιότητα στις προμήθειες.

Περισσότερα από 100 προγράμματα διενεργούνται παγκοσμίως και περίπου δέκα κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένα φάρμακο για την ασθένεια. Οι εν δυνάμει οικονομικές προκλήσεις είναι κολοσσιαίες και μεγάλοι φαρμακευτικοί όμιλοι δίνουν μάχη με τον χρόνο με την ελπίδα να είναι οι πρώτοι που θα διαθέσουν ένα εμβόλιο στην αγορά.
 

Κόσμος

Ιαπωνία: Καταρρακτώδεις βροχές στη νήσο Κιούσου - 13 αγνοούμενοι

ιαπωνία βροχές

Καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν τη νότια νήσο Κιούσου της Ιαπωνίας, με τουλάχιστον 13 ανθρώπους να αγνοούνται και τις αρχές να προειδοποιούν για τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων και κατολισθήσεων, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό δίκτυο NHK.

Σε τηλεοπτικά πλάνα που μεταδόθηκαν φαίνονται σπίτια και αυτοκίνητα βυθισμένα στη λάσπη στην επαρχία Κουμαμότο, όπου σύμφωνα με το NHK πλημμύρισε ο ποταμός Κούμα εγκλωβίζοντας κατοίκους στα σπίτια τους και παρασύροντας μια γέφυρα.

Η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε τον υψηλότερο βαθμό προειδοποίησης για πλημμύρες και κατολισθήσεις λόγω των βροχοπτώσεων, η ένταση των οποίων είναι «πρωτόγνωρη» για την περιοχή, όπως μετέδωσε το NHK.

Οι τοπικές αρχές ζήτησαν τη συνδρομή του στρατού προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια περίπου 75.000 κάτοικοι από τις περιοχές Κουμαμότο και Καγκοσίμα, όπου περίπου 100 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους λόγω της υψηλής στάθμης των νερών, σύμφωνα με το NHK.