Κόσμος

Άρχισε η φόρτωση καυσίμου στο πυρηνικό εργοστάσιο του Αστραβέτς στη Λευκορωσία

εργοστάσιο του Αστραβέτς στη Λευκορωσία

Η Λευκορωσία άρχισε να φορτώνει καύσιμο στον πρώτο από τους δύο αντιδραστήρες του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στην Αστραβέτς, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας, Rosatom.

Η γειτονική Λιθουανία θεωρεί πως το εργοστάσιο, που έχει κατασκευαστεί κοντά στην πρωτεύουσά της, το Βίλνιους, και χρηματοδοτήθηκε από τη Μόσχα με ένα δάνειο 10 δισεκ. δολαρίων, συνιστά απειλή για την ασφάλεια της και την εθνική ασφάλεια.

Η Λευκορωσία αρνείται ότι το εργοστάσιο συνιστά απειλή.

 

Κόσμος

Το ΝΑΤΟ ζητά να σταματήσουν αμέσως οι συγκρούσεις στο Αζερμπαϊτζάν

Από τις συγκρούσεις

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΝΑΤΟ κάλεσε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να βάλουν αμέσως τέλος στις συγκρούσεις στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι δύο πλευρές «πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις συγκρούσεις», είπε ο Τζέιμς Απατουράι, ο ειδικός εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για την περιοχή του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας. Ζήτησε επίσης να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική επίλυση του ζητήματος. «Το ΝΑΤΟ στηρίζει τις προσπάθειες της Ομάδας του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Η Ομάδα του Μινσκ, όπου συμπροεδρεύουν η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, συγκροτήθηκε το 1992 με στόχο την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στο πρόβλημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.