Κόσμος

Αίγυπτος: «Μένουμε σπίτι», το μήνυμα από τις πυραμίδες την Παγκόσμια Ημέρα Κληρονομιάς

πυραμίδα- Αίγυπτος

Στη δίνη του κορωνοϊού βρίσκεται ολόκληρος ο πλανήτης, με εκατομμύρια κόσμο να αναγκάζεται να αναπροσαρμόζει τις συνήθειές του, ανάλογα με τους κανόνες της δημόσιας υγείας. Σε σχεδόν κάθε γωνιά της γης η επέλαση του φονικού ιού είναι φανερή.

Στην Αίγυπτο, μια από τις πυραμίδες της Νεκρόπολης της Γκίζας φωτίστηκε στο χρώμα του μπλε για να εκπέμψει το μήνυμα «Μείνετε σπίτι».

Με μεγάλα φωτεινά γράμματα το νόημα της προστασίας, εν μέσω κορωνοϊού, υπογραμμίστηκε την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο υπουργός Τουρισμού της Αιγύπτου, Καλέντ αλ Ανάνι, διεμήνυσε τα εξής: «Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς με μήνυμα στη δεύτερη πυραμίδα. Μείνετ σπίτι, μείνετε ασφαλείς και γνωρίστε την Αίγυπτο αργότερα. Μοιραστείτε τον πολιτισμό, την κληρονομιά, την υπευθυνότητα».

Κόσμος

Αλάσκα: Σε αυτήν την πόλη οι κάτοικοι δεν θα ξαναδούν τον ήλιο για 2 μήνες (βίντεο)

αλασκα

Μια πόλη της Αλάσκας αποχαιρέτησε το φως της ημέρας για τους επόμενους δύο μήνες. Συγκεκριμένα, ο ήλιος ανέτειλε στο Ουτγκιαγκβίκ, για τελευταία φορά πριν από λίγες μέρες, για μια περίοδο άνω των 60 ημερών.

Η μικρή πόλη που βρίσκεται βόρεια του Αρκτικού Κύκλου έχει εισέλθει στην ετήσια φάση του σκοταδιού, γνωστή ως πολική νύχτα. «Η πολική νύχτα είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που συμβαίνει κάθε χειμώνα στο Ουτγκιαγκβίκ, αλλά και για άλλες πόλεις εντός του Αρκτικού Κύκλου» δήλωσε η μετεωρολόγος του CNN, Άλιστον Τσίνκαρ.

Γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο σε αυτή την μικρή πόλη της Αλάσκας

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει κάθε χειμώνα, λόγω της κλίσης του άξονα της Γης. «Αυτή η κλίση σημαίνει ότι κανένας από τους δίσκους του Ήλιου δεν είναι ορατός πάνω από τον ορίζοντα» εξηγεί η μετεωρολόγος.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η πόλη θα είναι εντελώς σκοτεινή. Τις περισσότερες ώρες της ημέρας θα υπάρχει ένα διακριτικό φως που είναι γνωστό ως αστικό λυκόφως. «Σκεφτείτε πώς μοιάζει ο ουρανός λίγο πριν την ανατολή ή αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα» πρόσθεσε η μετεωρολόγος. «Αυτό βλέπουν για αρκετές ώρες την ημέρα, από χθες έως τις 22 Ιανουαρίου, όταν ο Ήλιος θα ‘επιστρέψει επίσημα ξανά’».

Η συγκεκριμένη πόλη δεν είναι η μόνη στην Αλάσκα που βιώνει αυτό το φαινόμενο, αλλά είναι η πρώτη στην λίστα, λόγω της μακρινής τοποθεσίας της. Πάντως, για όσους το βρίσκουν αρκετά καταθλιπτικό, να σημειωθεί πως το καλοκαίρι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, με το φαινόμενο της πολικής ημέρας, όπου επί 24ωρου υπάρχει ηλιακό φως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυστρία: Χωριό αλλάζει ονομασία λόγω... ανεπιθύμητης τουριστικής έλξης