Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

"Κιβωτός της Σελήνης": Επιστήμονες θέλουν να στείλουν 6.7 εκατομμύρια είδη στο φεγγάρι

Image
Έρευνες για νερό στη σελήνη
 clock 22:47 | 17/03/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Στο τελευταίο IEEE Aerospace Conference παρουσιάστηκε η 'Κιβωτός της Σελήνης', με τον εμπνευστή της να αντιγράφει την Κιβωτό του Νώε για να σώσει τη γη -ό,τι και αν γίνει. Στο φεγγάρι μπορούν να διατηρηθούν σπέρμα, αυγά και σπόροι.

Επιστήμονες θέλουν να αποθηκεύσουν στο φεγγάρι το DNA 6.7 εκατομμυρίων ειδών που 'κυκλοφορούν' στη γη. Για ποιο λόγο; Για παν ενδεχόμενο. Αυτός ήταν ο τίτλος άρθρου του Live Science που ενημέρωνε επίσης, ότι η 'Κιβωτός της Σελήνης' που θα είναι κρυμμένη στις σήραγγες λάβας του φεγγαριού, μπορεί να διατηρήσει σπέρμα, αυγά και σπόρους εκατομμυρίων ειδών που υπάρχουν στη γη.

 

Πώς θα πάνε τα είδη από τη γη στο φεγγάρι

Η τράπεζα “γονιδίων” θα είναι ασφαλώς κρυμμένη στις κοιλότητες και στις σπηλιές που 'δημιούργησε' η λάβα πριν περισσότερα από 3.000.000.000 χρόνια. Τροφοδότηση ενέργειας θα παρέχουν ηλιακοί συλλέκτες. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρείται το κρυογενώς διατηρημένο γενετικό υλικό από γνωστά είδη φυτών, ζώων και μυκήτων της Γης που θα φτάσουν στη Σελήνη με 250 εκτοξεύσεις πυραύλων. Ακόμα δεν υπάρχει ο τρόπος αποστολής, αλλά οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι πως θα προκύψει την προσεχή 30ετια. Το κόστος της Κιβωτού θα είναι εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και προφανώς θα χρειαστούν πολλά ρομπότ -για να κάνουν τις δουλειές στη Σελήνη, υπό θερμοκρασίες 180 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν.

 

Γιατί να γίνουν όλα αυτά;

Για να προστατευθεί η άγρια ζωή του πλανήτη, από φυσικά και ανθρωπογενή σενάρια αποκάλυψης -όπως έκρηξη υπερηφαιστείου, πυρηνικός πόλεμος, σύγκρουση αστεροειδή, πανδημία, επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής- “με τη δημιουργία ασφαλούς βάσης βιοποικιλότητας. Είναι σαν να αντιγράφεις φωτογραφίες και έγγραφα από τον υπολογιστή σε εξωτερικό δίσκο, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο αν πάει κάτι στραβά” εξήγησε ο Jekan Thanga (καθηγητής αεροδιαστημικής και μηχανολογίας στο Uarizona College of Engineering), ο οποίος μοιράστηκε την ιδέα του ενώπιον των συναδέλφων του, στο ετήσιο IEEE Aerospace Conference που έγινε στις 7/3. Η πηγή έμπνευσης του Thanga ήταν η Κιβωτός του Νόε. Όπως επισήμανε “το περιβάλλον και ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι πολύ εύθραυστα”.

Κιβωτός γονιδίων υπάρχει και τώρα, στο Svalbard μεταξύ της Νορβηγίας και του Βόρειου Πόλου. Απειλείται ωστόσο, από το λιώσιμο πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Στη Σελήνη, κρυμμένα μέσα στις σήραγγες τα είδη θα είναι προστατευμένα από τα πάντα.

via news274

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς θα φαινόταν το φεγγάρι αν ήταν τόσο κοντά στη Γη όσο ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

Θαλάσσια σαλιγκάρια αυτο-αποκεφαλίζονται και μετά δημιουργούν ένα ολόκληρο νέο σώμα!

Μυστήριο με μπάλα τιτανίου από το Διάστημα σε παραλία στις Μπαχάμες

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis