Επιστήμη

Η NASA ετοιμάζεται να στείλει την πρώτη γυναίκα στο φεγγάρι

γυναικα αστροναυτης

H Nasa ετοιμάζεται να στείλει την πρώτη γυναίκα στο φεγγάρι το 2024. Το πρόγραμμα Artemis που ονομάστηκε έτσι από την θεά της μυθολογίας η οποία ήταν δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα (Apollo 11) πρόκειται να στείλει την πρώτη γυναίκα αλλά όπως φαίνεται μαζί της θα είναι και ένας άντρας.

H τελευταία φορά που άνθρωπος ήταν στο φεγγάρι ήταν το 1972 ενώ η πρώτη φορά που κάποιος πάτησε στο φεγγάρι ήταν το 1969 με την αποστολή Apollo 11.

Πριν από 3 χρόνια το 2017 ο Αμερικάνος πρόεδρος Donald Trump υπέγραψε το σχετικό σύμφωνο Space Policy Directive 1, καλώντας τη NASA, να στείλει ανθρώπους στην σελήνη «για μακροχρόνια εξερεύνηση, χρήση και αποστολές σε άλλους πλανήτες».

Μέχρι το 2021 αναμένεται να εκτοξευθεί πιλοτικά η αποστολή Artemis I κάνοντας δοκιμαστικές πτήσεις γύρο από το φεγγάρι χωρίς όμως αστροναύτες. Όταν τελικά απογειωθεί κανονικά η αποστολή λέγεται ότι οι αστροναύτες πρόκειται να φοράνε μοντέρνες στολές και θα διεξάγουν ένα «φάσμα επιστημονικών πειραμάτων κατά τη διάρκεια σχεδόν επτά ημερών» στο οποίο θα αναζητήσουν πόρους όπως νερό.

Επιστήμη

Κορυφώνονται απόψε οι Ωριωνίδες

πεφταστερια

Οι Ωριωνίδες, η βροχή από «πεφταστέρια» του φθινοπώρου, κορυφώνονται τα βράδια της Τρίτης και της Τετάρτης στο βόρειο ημισφαίριο, το οποίο περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Οι Ωριωνίδες είναι μια μέτριας έντασης βροχή διαττόντων, που κάθε χρόνο εμφανίζονται από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου. Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση είναι με κατεύθυνση προς την Ανατολή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν την αυγή.

Ονομάσθηκαν έτσι, επειδή φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα, ενώ δημιουργούνται από την «ουρά» που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ. Δεκάδες μετέωρα -συνήθως γύρω στα 20 την ώρα- εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης.

Τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και συχνά κινούνται με μεγάλη ταχύτητα έως 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, αφήνοντας έντονα ίχνη στον ουρανό.