Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για την Ημέρα της Νίκης, την επέτειο από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν έφτασε στην Κόκκινη Πλατεία και πήρε την θέση του στην εξέδρα των επισήμων. Στο πλευρό του κάθεται ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ σε κίνηση υψηλού συμβολισμού της ενότητας των δύο χωρών.
Μαζί τους βρίσκονται βετεράνοι του Κόκκινου Στρατού.
Δείτε live
Η στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1995, με εξαίρεση τα χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού, για να τιμηθεί ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος της Ρωσίας, δηλαδή η μάχη που έδωσε ο Κόκκινος Στρατός εναντίον των ναζιστικών στρατευμάτων. Παραδοσιακά εμφανίζονται όλα τα στρατιωτικά σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας και το βαρύ αμυντικό οπλοστάσιο της, όπως πυρηνικά όπλα και αντιπυραυλικά συστήματα S-400.
Οι ρωσικές αρχές έχουν υποσχεθεί τελετές πρωτοφανούς έκτασης για την 9η Μαΐου, τη μεγαλύτερη πατριωτική γιορτή στη Ρωσία και σε άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
Οι δρόμοι της ρωσικής πρωτεύουσας είναι στολισμένοι με τα εθνικά χρώματα και τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια έχουν κολλήσει αφίσες που καλούν τους πολίτες «να θυμηθούν» τη νίκη του 1945 και να είναι «υπερήφανοι».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βραζιλία: Σκορπιοί «καταλαμβάνουν» τις πόλεις! - Αύξηση στα τσιμπήματα κατά 250%
Πάπας Λέων ΙΔ’: Τι αλλάζει στο Βατικανό με τον νέο Ποντίφικα;
Ο Ζελένσκι είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με την Ρωσία