Ελλάδα

Σε εξέλιξη η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Πανδημία - κορωνοϊός

Ο κορονοϊός βρήκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με πολλά προβλήματα. Αυτά που το χαρακτήριζαν πριν από οκτώ μήνες, όταν χρειάστηκε να δώσει τη μάχη με την πανδημία ήταν οι πολλές ελλείψεις. Ελλείψεις σε προσωπικό, σε υποδομές, σε υλικά και τεχνολογικό εξοπλισμό. Κοινός τόπος ήταν πως επρόκειτο για ένα σύστημα υγείας «γερασμένο».

   Μοιραία έπρεπε να δώσει την πρώτη μάχη με τον κορονοϊό και ταυτόχρονα να βελτιώνεται σε όλους τους τομείς, ώστε να είναι πιο έτοιμο για τις επόμενες, αφού από την αρχή ήταν φανερό πως δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα και γρήγορα από την πανδημία. Η μεγαλύτερη υγειονομική κρίση που έχουμε γνωρίσει κατέδειξε την αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός σύγχρονου και δυνατού δημόσιου συστήματος υγείας και «απαίτησε» γρήγορες βελτιώσεις και ενίσχυση του «γερασμένου» ΕΣΥ.

   Η εικόνα σήμερα και, ενώ είναι σε εξέλιξη η δεύτερη μάχη ίσως σκληρότερη από την πρώτη, είναι σαφώς βελτιωμένη. Υπήρξαν γρήγορες παρεμβάσεις σε έναν αγώνα δρόμου, ώστε το σύστημα να αντέξει και να μπορέσει να ανταποκριθεί και στις νέες ανάγκες της υγειονομικής κρίσης. Σίγουρα χρειάζονται πολλά ακόμη, ωστόσο ο κορονοϊός κατέστησε σαφές ότι η υγεία δεν μπορεί παρά να είναι σε μεγάλο ποσοστό δημόσια. Σε αυτό το πλαίσιο ένα σύγχρονο και λειτουργικό ΕΣΥ είναι η βάση για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες και αυτό είναι εθνικό ζήτημα. 

    Η ανάγκη αυτή αναδείχτηκε και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς το βάρος αντιμετώπισης της πανδημίας σηκώνουν τα δημόσια συστήματα υγείας και η συζήτηση για την ενίσχυσή τους γίνεται παντού.

   Στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας αποφασίστηκε από την κυβέρνηση η ενίσχυσή του. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία προσλήψεων, ώστε να καλυφθούν τα κενά, ανοίγουν νέες κλίνες ΜΕΘ, ανανεώνεται ο εξοπλισμός και μέχρι στιγμής τόσο το πρωτοβάθμιο όσο και το δευτεροβάθμιο σύστημα υγείας «ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών», είχε δηλώσει πρόσφατα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε εγρήγορση, προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες ανάγκες προκύψουν.

   281 εκατ. ευρώ έκτακτη επιχορήγηση

   Φέτος η δημόσια δαπάνη στην Υγεία θα είναι αυξημένη εξαιτίας της πανδημίας. Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 281 εκατ. ευρώ ως έκτακτη επιχορήγηση. Το ύψος της χρηματοδότησης του κράτους προς τα νοσοκομεία είναι στο 75% του τακτικού προϋπολογισμού και η ροή των χρηματοδοτήσεων είναι κανονική.

   Σχέδιο προσλήψεων

   Ξεπερνούν τις 6.000, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού, απόλυτα στοχευμένες για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας για την αντιμετώπιση της covid-019 από τον Μάρτιο του 2020.

   Μέχρι το τέλος του έτους 1.423 νέοι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων θα εισέλθουν στο ΕΣΥ, καλύπτοντας μόνιμες θέσεις τακτικού προσωπικού. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία νέας προκήρυξης 400 θέσεων ιατρικού προσωπικού, εκ των οποίων περίπου 200 θα αφορούν τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και οι υπόλοιπες θέσεις συγκεκριμένων ειδικοτήτων που χρειάζονται ενίσχυση.

    Ολοκληρώνεται με γρήγορες διαδικασίες η πρόσληψη 942 μόνιμων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία προκήρυξης 81 θέσεων μόνιμων γιατρών διάφορων ειδικοτήτων για τα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές, η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 1.209 θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού διάφορων κλάδων και κατηγοριών προσωπικού.

   Επιπλέον του επικουρικού προσωπικού υπάρχουν 2.250 νοσηλευτές οι οποίοι έχουν ξεκινήσει και συνεχίζεται τις επόμενες ημέρες η ένταξή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προκειμένου να κάνουν την ειδικότητά τους.

    

   Ανάπτυξη Μονάδων Εντατικής Θεραπείας

   Βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο δημιουργίας και επέκτασης 253 νέων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ και παράλληλα αύξησης των διαθέσιμων κλινών απλής νοσηλείας με κορονοϊό. Το βάρος πέφτει σε νοσοκομεία της Αττικής, όπου σήμερα λειτουργούν 324 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων 122 για covid-19 και οι υπόλοιπες για άλλα νοσήματα.

   Σε επίπεδο επικράτειας λειτουργούν σήμερα 945 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων 771 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 32 στα στρατιωτικά και 142 σε ιδιωτικές δομές υγείας. Για νοσηλεία με covid-19 έχουν διατεθεί 274 κλίνες, εκ των οποίων κατειλημμένες είναι 99 και 175 κενές. Για άλλα νοσήματα διατίθενται 671 κλίνες, όπου κατειλημμένες είναι 507 και 164 κενές.

   Επίσης, όπως έγινε και στην πρώτη φάση της πανδημίας δεσμεύονται και απλές κλίνες για νοσηλείες covid-19 σε όλα τα νοσοκομεία της επικράτειας. Στην πρώτη φάση ο αριθμός αυτός έφτασε τις 2.500 κλίνες. Κάτι ανάλογο γίνεται και τώρα που βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

   Η προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ έχει μία δυναμική, δήλωσε πρόσφατα ο κ. Κοντοζαμάνης, εξηγώντας ότι ανάλογα με τις ανάγκες θα υπάρχουν αυξομειώσεις στις κλίνες ΜΕΘ για covid-19. Σημείωσε δε, ότι γίνεται με τέτοιο τρόπο η διαχείριση έτσι ώστε να υπάρχει διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ και υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός προκειμένου όσο χρειάζεται οι κλίνες να αυξάνονται για να αντιμετωπιστεί το οποιοδήποτε περιστατικό.

Ελλάδα

Πανελλήνιες 2021: Πως σχολιάζει η ΟΕΦΕ τα θέματα σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία

πανελληνιες ηρακλειο

Δεύτερη μέρα εξετάσεων στις Πανελλήνιες 2021 σήμερα για χιλιάδες υποψήφιους των ΓΕΛ, με τα μαθήματα Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία.

«Βατά» και «διατυπωμένα με σαφήνεια» χαρακτήρισε η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών ενώ για τα Μαθηματικά κάνει λόγο για «Βατά και κλιμακούμενης δυσκολίας τα Μαθηματικά».

Αρχαία Ελληνικά

«Τα θέματα είναι διατυπωμένα με σαφήνεια και χαρακτηρίζονται βατά. Στο διδαγμένο κείμενο οι μαθητές καλούνται να επεξεργαστούν την 6η Διδακτική ενότητα από τον Πρωταγόρα του Πλάτωνα. Οι ερωτήσεις κατανόησης προϋποθέτουν καλή γνώση των σχολίων του σχολικού εγχειριδίου και ουσιαστική προσέγγιση του κειμένου. Οι λεξιλογικές ασκήσεις και η άσκηση της εισαγωγής δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας, ενώ η παρατήρηση που αφορά το παράλληλο κείμενο και τη σύγκρισή του με το κείμενο αναφοράς προϋποθέτει αφαιρετική και κριτική ικανότητα, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερα προσκόμματα. Το αδίδακτο κείμενο του Ξενοφώντα είναι αρκετά προσεγγίσιμο νοηματικά, με εύληπτη παρατήρηση κατανόησης. Οι ασκήσεις Γραμματικής και Συντακτικού μπορούν να απαντηθούν από καλά προετοιμασμένους μαθητές», ανέφερε ο ΟΕΦΕ.

Μαθηματικά

«Τα θέματα στα Μαθηματικά προσανατολισμού κρίνονται βατά και κλιμακούμενης δυσκολίας. Εξετάζουν σχεδόν το σύνολο της ύλης και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο σχολικό βιβλίο. Απαιτείται μεγάλη ευχέρεια στις πράξεις η οποία αποκτάται σ’ όλη τη σχολική διαδρομή. Τα ερωτήματα Δ3 και Δ4 θα κρίνουν το ποιοι θα αριστεύσουν. Τα θέματα δίνουν τη δυνατότητα να αποτιμηθεί η προσπάθεια όλων των παιδιών με δίκαιο τρόπο», σχολιάζει ο ΟΕΦΕ.

Βιολογία

«Οι καλά προετοιμασμένοι θα αντεπεξέλθουν» στη Βιολογία

«Θέμα Α και Θέμα Β→ Αναμενόμενα θέματα, μειωμένης δυσκολίας.

Θέμα Γ→ Μέτριας δυσκολίας αλλά οι μαθητές πρέπει να προσέξουν τις λεπτομέρειες.

Θέμα Δ→ Αναμενόμενο, χωρίς κάποιες ιδιαίτερες παγίδες.

Γενικότερα τα θέματα ήταν μέτριας δυσκολίας. Οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές θα αντεπεξέλθουν».

ειδησεις σημερα

Ιερέας «πολιορκούσε» 14χρονη: Της ζητούσε να εγκαταλείψει την οικογένεια της

Δίκη Γιακουμάκη: Διακόπηκε για τις 6 Ιουλίου η εκδίκαση των 8 εφέσεων

Γλυκά Νερά: Τι συμβαίνει με την έρευνα για την δολοφονία της Καρολάιν – Τα 20 κρίσιμα ερωτήματα