Ελλάδα

Διαδοχικές επισκέψεις του Αρχηγού ΓΕΣ σε μονάδες της Μακεδονίας

στρατος καμπας.jpg

Έμφαση στα στοιχεία της αμέσου αντιδράσεως και πλήρους ετοιμότητας έδωσε ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, κατά τις διαδοχικές επισκέψεις του τις τελευταίες ημέρες σε μονάδες του Γ' Σώματος Στρατού και της Ιης Μεραρχίας Πεζικού (Ι ΜΠ «ΣΜΥΡΝΗ» στη Μακεδονία.
 
Συγκεκριμένα, ο Αρχηγός ΓΕΣ επισκέφθηκε την 33η μηχανοκίνητη ταξιαρχία (33 Μ/Κ ΤΑΞ «ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΥΔΩΝΙΩΝ»), την 181 μοίρα κατευθυνόμενων βλημάτων «HAWK» (181 ΜΚ/Β «HAWK») της ζώνης ευθύνης του Γ' Σώματος Στρατού.
 
Κατά την επίσκεψη του στην 33 Μ/Κ ΤΑΞ «ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΥΔΩΝΙΩΝ» παρακολούθησε την ανάπτυξη του στρατηγείου της, έλεγξε τα τμήματα αμέσου αντίδρασης, ενώ διαπιστώθηκε ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας του σχηματισμού.
Κατά την επίσκεψη του σε πυροβολαρχία της 181 ΜΚ/Β «HAWK», παρακολούθησε τις διαδικασίες μεταπτώσεως της πυροβολαρχίας σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας. Διαπιστώθηκε η άριστη γνώση της αποστολής και το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού του προσωπικού επιφυλακής της μοίρας.
 
Επιπλέον, ο Αρχηγός ΓΕΣ επισκέφθηκε το Κέντρο Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ) και τον θερινό παιδικό σταθμό στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής, όπου ενημερώθηκε για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την πρόσφατη θεομηνία, επιθεώρησε την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασής τους και καθόρισε χρονικά όρια επαναλειτουργίας των υποδομών, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΣ.
Τον Αρχηγό ΓΕΣ συνόδευε ο διοικητής του Γ΄ ΣΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κούτρας.
 
Περαιτέρω ο Αρχηγός ΓΕΣ επισκέφθηκε την έδρα της Ιης Μεραρχίας Πεζικού (Ι ΜΠ «ΣΜΥΡΝΗ») και την 1η Ταξιαρχία ΚΔ - ΑΛ «ΕΛ ΑΛΑΜΕΪΝ». Ο Αρχηγός ΓΕΣ ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες της μεραρχίας, έδωσε κατευθύνσεις, ενώ εξήρε το το προσωπικό για το πολύπλευρο έργο του σχηματισμού, τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
 
Τέλος, κατά την επίσκεψη του στην 1η Ταξιαρχία ΚΔ - ΑΛ «ΕΛ ΑΛΑΜΕΪΝ», επισήμανε την σπουδαιότητα των ειδικών δυνάμεων και την συνεισφορά τους στην επίτευξη του σκοπού των Ενόπλων Δυνάμεων που στηρίζεται σε δυο πυλώνες: την «επιχειρησιακή χρηστικότητα» και την «κοινωνική αρωγή».

Ελλάδα

Κορωνοϊός – Μόσιαλος: Μέσα στον Απρίλιο ο σχεδιασμός για επιστροφή σε μερική κανονικότητα

Ηλιας Μοσιαλος

Η Ελλάδα θα αρχίσει να συζητά και να σχεδιάζει την επιστροφή στη μερική κανονικότητα μέσα στον Απρίλιο, εκτιμά ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, που διευκρινίζει ότι η ολική επιστροφή θα γίνει με την ανακάλυψη του εμβολίου.

«Δεν μπορούμε ζούμε για χρόνια σ' αυτή την κατάσταση τόσο για λόγους οικονομικούς αλλά και συστήματος υγείας, αλλά θα πρέπει να βρούμε την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο κ. Μόσιαλος στο iefimerida.gr. Μάλιστα υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει στην Ελλάδα πιο νωρίς απ’ ότι άλλους, ενώ θα πάρουμε ιδέες και από άλλες χώρες, όπως η Δανία που αρχίζει να το μελετά, από την επιχειρηματική κοινότητα και τους φορείς των εργαζομένων όπως την ΓΣΕΕ.

«Ο Τσιόδρας και η ομάδα του κάνουν εξαιρετική δουλειά».

Ο κ. Μόσιαλος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του σε αυτούς που έχουν αναλάβει τη μάχη κατά του κορωνοϊού. «Είμαστε σε καλά χέρια, ο Τσιόδρας και η ομάδα του κάνουν εξαιρετική δουλειά και είναι από τους καλύτερους του κόσμου» ανέφερε.

Εύσημα έδωσε και στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, καθώς όπως είπε, έδρασε έγκαιρα συνάπτοντας συμφωνίες με Έλληνες και ξένους φαρμακοβιομήχανους προκειμένου να εξασφαλίσει επάρκεια στην φαρμακευτική αγωγή.

Προτείνει σταδιακά το άνοιγμα των σχολείων

Ο κ. Μόσιαλος καταθέτει προτάσεις για σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, γιατί όπως σημειώνει, δεν θα πρέπει να ανοίξουν όλα μαζί και πρέπει να γίνει σε διαφορετικά ωράρια (πρωί-απόγευμα).

«Χαιρόμαστε και δικαίως για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, γιατί αν χαλαρώσουμε τις επόμενες εβδομάδες, δεν θα πηγαίνουν το ίδιο ευνοϊκά τα πράγματα, αλλά θα πρέπει να ευχόμαστε να τα πάνε καλά και οι άλλοι στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο» επισημαίνει. Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή στην κανονικότητα προϋποθέτει ότι θα δεχθούμε προσωρινή παραβίαση των ατομικών μας ελευθεριών με διακομματική συναίνεση.

Για το φάρμακο και το εμβόλιο

Ο εκπρόσωπος της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς υγείας αναφέρει ότι όλα τα φάρμακα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα. Σε περίπου δύο μήνες θα ξέρουμε ποιες από τις φαρμακευτικές αγωγές με τα κοκτέιλ φαρμάκων που δοκιμάζονται κλινικά θα είναι αποτελεσματικές για την πρόληψη, τις ήπιες και τις πιο βαριές μορφές κορωνοϊού.

Για το εμβόλιο, αναφέρει ότι γίνονται 40-42 προσπάθειες σε όλον τον κόσμο. Στο καλό σενάριο, τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι δοκιμές και πιθανώς σε 1 χρόνο από σήμερα να είναι διαθέσιμο. Αλλιώς ο ορίζοντας πάει στους 18 μήνες και ίσως και πιο μακριά. Ο κ. Μόσιαλος πρότεινε στον ΠΟΥ να αγοράσουν οι κυβερνήσεις τις πατέντες, προκειμένου να μην τύχουν κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης από τις εταιρείες.

Για τον τουρισμό, ο κ. Μόσιαλος παραπέμπει για τον Μάιο, προκειμένου να διαπιστωθεί το επίπεδο ανοσίας στον γενικό πληθυσμό, ενώ σημειώνει ότι σε πολλές χώρες υπάρχουν σκέψεις για πιστοποιητικό ότι κάποιος πέρασε την ασθένεια και έχει αναπτύξει ανοσία.