Απόψεις

Ήρθε η ώρα. Του Μιχάλη Βλατάκη*

μιχάλης βλατάκης

Οι μονομερείς ανακοινώσεις, με ορισμούς ημερομηνιών έναρξης της τουριστικής περιόδου ,παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Υπουργείου Τουρισμού, ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ. Η Επανεκκίνηση θα γίνει όταν υπάρχουν κρατήσεις,

Το ‘’Πράσινο πιστοποιητικό’’ που σωστά πρότεινε ο Πρωθυπουργός της χώρας, εάν λάβουμε υπόψη την γνωστή βραδύτητα της ΕΕ, θα αργήσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι Αεροπορικές Εταιρείες και οι Τour Operators, αδημονούν να ξεκινήσουν, με την αβεβαιότητα όμως που επικρατεί και το κυριότερο με την έλλειψη ενδιαφέροντος και την επιφυλακτικοτητα των ταξιδιωτών, δεν το τολμούν.

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι προηγείται η Υγεία και η Ασφάλεια, όμως και τα όρια αντοχής της οικονομίας είναι συγκεκριμενα.

Διακίνηση με ασφαλεια φωνάζουν όλοι, η οποια ωστόσο ως βροντοφωναζουν οι ειδικοί, εξασφαλίζεται μόνο με test, άποψη την οποια και υιοθετούν οι κυβερνώντες. Με PCR τεστ μέχρι 72 ώρες, ή για άλλες χώρες μέχρι 48 ώρες πριν το ταξίδι. Δυστυχώς, το κόστος τεράστιο, η διαδικασία πολύπλοκη και πολυήμερη, απόλυτα μη συμβατή για ταξίδια, όμως, το πιο σημαντικό, μη ασφαλής τελικά. Και τούτο διότι όλα τα κρούσματα που ανακοινώνονται τις τελευταίες εβδομάδες ως θετικά στις πύλες εισόδου, είναι ατυχείς ταξιδιώτες που αν και έκαναν το test 72 ώρες πριν το ταξίδι για να έχουν έγκαιρα το αποτέλεσμα, στο διάστημα ωστόσο των 3 ημερών,ο ιός που ‘’δούλευε’’ στον οργανισμό τους, εκδηλώθηκε την ημέρα της άφιξης τους και ανιχνεύθηκε σε ταχεία δοκιμασία αντιγόνων ,κοινώς rapid test, στο αεροδρόμιο (ήταν η εξήγηση που λάβαμε από τα χείλη των ειδικών). Εάν όμως, είχαν κάνει το rapid test την ίδια ημέρα μερικές ώρες πριν το ταξίδι, θα ήταν ευκολότερο, γρηγορότερο, πολύ φτηνότερο και το σημαντικότερο, δεν θα έμπαιναν στην ταλαιπωρία να περάσουν 14 ημέρες σε καραντίνα, αντί να κάνουν διακοπές.

Τι γίνεται όμως στην επιστροφή τους;

Με τα σημερινά δεδομένα ,οι χώρες από όπου αντλούμε τους Τουρίστες μας ,ζητούν να υποβληθούνσε PCR τεστ όταν επιστρέφουν. Κανένας μα κανένας τουριστικός προορισμός στην χώρα δεν διαθέτει αυτή την δυνατότητα, κατά την διάρκεια της σαιζόν, να εκτελέσει τόσα πολλά test, ενώ παράλληλα δε θα πρεπει να παραγνωριζουμε το υπέρογκο οικονομικό κόστος που θα επιβαρύνει τον ταξιδιώτη .Όλοι οι Τour Operators ενημερώνουν ότι εάν ισχύσει τελικώς αυτό, θα υπάρξει τεράστια μείωση της Τουριστικής κίνησης.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ταχεία δοκιμασία αντιγόνων (rapid test) αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (η παρακάτω σημείωση είναι από την επίσημη σελίδα της ΕΕ)

η οδηγία της ΕΕ
η οδηγία της ΕΕ

Ήρθε η ώρα …παράλληλα με το πρασινο πιστοποιητικό,η χώρα μας να βγει μπροστα, ώστε σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες Τουριστικές χώρες, να αντικατασταθεί ,όπου αυτό ζητείται, το PCR με το RAPID test σε όλες τις χώρες της ΕΕ αλλά και μέσω διακρατικών συμφωνιών και στις Τρίτες χώρες που συνεργαζόμαστε.

Ήρθε η ώρα… να καταλάβουμε όλοι, ότι εάν η χώρα μας δεν επανέλθει στην ‘’Πράσινη Ζώνη’’, να μην περιμένουμε Τουρίστες.

* Ο Μιχάλης Βλατάκης είναι Πρόεδρος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης - Α΄ Αντιπρόεδρος της ΓΕΠΟΕΤ-Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κωδικός «Επόμενη μέρα». Tου Θανάση Παπαμιχαήλ

Η Συνθήκη του Μοντρέ και η Τουρκία. Του Πέτρου Μηλιαράκη

Τελικά πόσο κοστίζει κάθε εμβόλιο; Του Γιώργου Πιπερόπουλου

Ελλάδα

Κορωνοϊός - Σχολεία: Ένα self test την εβδομάδα για τους μαθητές από τη Δευτέρα

κορωνοϊός σχολεία μαθητές

Με ένα αντί για δύο self test  θα πηγαίνουν στο σχολείο οι μαθητές της χώρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας έπειτα από σχετική εισήγηση των ειδικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο: Από τη Δευτέρα 17/5 θα απαιτείται η διενέργεια self-test μία φορά εβδομαδιαίως για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας.

Το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί, θα δηλώνεται το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/ σύμφωνα με τις οδηγίες, και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα φέρουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ, που θα επιδεικνύουν στο σχολείο.

Όπως σημειώνει το υπουργείο:

«Βήμα-βήμα επιστρέφουμε στην κανονικότητα, τηρώντας τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό, με διπλό γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας και ατομικής υγείας και τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Τι προβλέπεται αν το self-test είναι θετικό

1. Για τους μαθητές, δηλώνεται το θετικό αποτέλεσμα στη σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test.

2. Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό των σχολείων, εκδίδεται η δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test.

Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr.

3. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί/προσωπικό λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο. Έχουν δοθεί οδηγίες για την κάλυψη της ύλης;

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς μας σχετικά με την κάλυψη της ύλης και για την Πρωτοβάθμια και για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δεδομένης της προηγούμενης αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας. Παράλληλα, από το ΙΕΠ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, έχουν δοθεί οδηγίες για την ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής προσαρμογής των παιδιών κατά την επιστροφή στο σχολείο στην περίοδο της πανδημίας.

Πώς θα προμηθευτείτε τα τεστ

Σημειώνεται πως η προμήθεια των τεστ από τα φαρμακεία από ενήλικους μαθητές και εκπαιδευτικούς γίνεται βάσει του ΑΜΚΑ τους. Για τους ανήλικους μαθητές, τα τεστ παραλαμβάνουν γονείς και κηδεμόνες με τον ΑΜΚΑ των μαθητών.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι η δωρεάν διάθεση self-test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

ειδησεις σημερα

Κορωνοϊός - σχολεία: Με self test και σήμερα για μάθημα

Άρση lockdown: Τι αλλάζει από αύριο - Όλα τα μέτρα

Κορωνοϊός: Self test και από τα σούπερ μάρκετ;