Υγεία

Λίμπιντο: Τι την ρίχνει και πώς θα την… ανεβάσουμε

λίμπιντο

Εάν έχετε διαπιστώσει ότι η ερωτική σας επιθυμία και απόδοση έχουν σημειώσει έντονη κάμψη, τότε θα  πρέπει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να αναζητήσετε τα αίτια της ελαττωμένης λίμπιντο, ενδεχομένως και με τη βοήθεια ενός ειδικού.

Εάν λόγου χάρη ένας άνδρας έχει μειωμένη ερωτική διάθεση και παρουσιάζει δυσκολία στη διατήρηση της στύσης, καλό είναι να απευθυνθεί σε έναν ουρολόγο. Αλλά τα προβληματα μπορεί να προέρχονται και από τυχόν αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή ενός ασθενούς. Η αλλαγή της αντιυπερτασικής αγωγής λόγου χάρη μπορεί να επηρεάσει και την στυτική λειτουργία κάτι που συνήθως αναφέρεται και στο φύλλο οδηγιών του φαρμάκου. Σημειώνεται επισης ότι οι παθολογικές καταστάσεις που έχουν συσχετιστεί με μειωμένη λίμπιντο είναι η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριοσκλήρυνση και οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα.

Εάν δεν υπάρχει κάποιο οργανικό πρόβλημα, αλλά η διαταραχή οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες τότε η συμβολή ενός ψυχοθεραπευτή μπορεί να φανεί χρήσιμη. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, έχουν συσχετιστεί με υποτονική ερωτική επιθυμία. Σε ορισμένες περιπτώσεις πάλι το άγχος της απόδοσης είναι αυτό που μπλοκάρει την επιθυμία. Κάτω από την πίεση και το φόβο ότι ο άνδρας «δεν θα τα καταφέρει» τείνει να αποφεύγει την ερωτική επαφή στέλνοντας λάθος μήνυμα στη σύντροφό του την οποία σταδιακά αποδιώχνει. Οι ειδικοί εξηγούν ότι, παρότι το άγχος της απόδοσης συνήθως χαρακτηρίζει τους νεαρούς άνδρες, σε αρκετές περιπτώσεις, η ανησυχία αυτή κάνει ξανά την εμφάνισή της μετά τα 45, γεγονός που αποδίδεται στο φόβο πολλών ανδρών ότι λόγω ηλικίας, θα χάσουν και τη σεξουαλική τους ικανότητα.

Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ερωτική επιθυμία είναι το πόσο άνετα νιώθετε άνετα με το σώμα σας. Οι ψυχολόγοι εξηγούν ότι η άποψη που έχουμε για το σώμα μας, για το πως αυτό φαίνεται σε εμάς, αλλά και τον τρόπο που πιστεύουμε ότι το βλέπουν οι άλλοι, μπορεί να επηρεάσει και την λίμπιντο. Συνήθως οι γυναίκες ανησυχούν για τις αναλογίες τους και το βάρος τους, ενώ η μεγαλύτερη ανησυχία των περισσότερων ανδρών, ιδιαίτερα των νέων, αφορά το μήκος του πέους.

Ακόμη σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται στην κούραση, την έλλειψη χρόνου, αλλά και τις κακές διατροφικές επιλογές ή την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, οπότε με μια απλή κίνηση όπως λόγου χάρη κόβοντας το δεύτερο ποτήρι ουίσκι που συνήθως πίνατε τα βράδια, το πρόβλημα να λυθεί!

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πανδημία επηρέασε μάλλον αρνητικά την ερωτική διάθεση και επιθυμία όπως τουλάχιστον αποκαλύπτουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία βάσει των οποίων η συχνότητα των ερωτικών επαφών μειώθηκε στη διάρκεια των lockdown.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Η κλοπή - μυστήριο, το μεταλλικό κουτί και τα ίχνη που "δεν άφησαν"

Πότε σταματά η απαγόρευση κυκλοφορίας - 300 οι καλεσμένοι σε δεξιώσεις

Ηράκλειο: Αυτόφωρο και 30.000 ευρώ πρόστιμο για την κακοποίηση του αλόγου του

Υγεία

Κορωνοϊός: Πώς ξεχωρίζουμε τις απλές παρενέργειες των εμβολίων από τις καρδιακές επιπλοκές

εμβολιο

Να μην ανησυχεί ο κόσμος για τις καρδιακές επιπλοκές (περικαρδίτιδες και μυοκαρδίτιδες) που καταγράφονται, κυρίως από τα mRNA εμβόλια, τονίζει σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο καθηγητής Καρδιολογίας, και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνος Τούτουζας, διευκρινίζοντας ότι είναι εξαιρετικά σπάνιες, περίπου 15 με 16 περιστατικά ανά εκατομμύριο, και στην πλειονότητα διαχειρίσιμες, αφού όπως λέει παρατηρείται πολύ ήπια εξέλιξη. Αποσαφηνίζει μάλιστα, για όσους δεν γνωρίζουν τη διαφορά, ότι η μυοκαρδίτιδα είναι φλεγμονή της ίδιας της καρδιάς, ενώ η περικαρδίτιδα είναι φλεγμονώδης αντίδραση γύρω από την καρδιά, (στο περικάρδιο που την περιβάλλει) και προσθέτει ότι υπάρχουν διαφορές καμία φορά όσον αφορά τα συμπτώματα και την εξέλιξη.

Τρία στα 4 περιστατικά είναι άνδρες κάτω των 30 και μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου

Πράγματι, λέει ο κ. Τούτουζας και ο ΕΜΑ, και στην Αμερική ο αντίστοιχος οργανισμός, και στο Ισραήλ, όπως και στην Ελλάδα, καταγράφουν πιθανές παρενέργειες κυρίως από τα mRNA εμβόλια, σε σχέση με μυοκαρδίτιδες και περικαρδίτιδες, σε πολύ μικρό ποσοστό. Αυτό που έχει παρατηρηθεί, εξηγεί, είναι ότι 3 στα 4 περιστατικά είναι άνδρες κάτω των 30 ετών, κυρίως μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου, και η πλειονότητα των περιστατικών, εξελίσσεται πάρα πολύ ήπια. «Αυτό που φοβόμαστε, κυρίως στην μυοκαρδίτιδα είναι να μην αφήσει μόνιμη βλάβη στην καρδιά, αλλά τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν συντείνουν προς κάτι τέτοιο. Υπάρχουν μόνο δύο περιστατικά στο Ισραήλ που ακόμη διερευνώνται».

Στην Ελλάδα 25 περιστατικά μέχρι τέλη Μαΐου σε 7 εκατ. δόσεις εμβολίων

Στην Ελλάδα μέχρι τέλος Μαΐου παρουσιάστηκαν γύρω στα 25 περιστατικά, κυρίως μετά από εμβολιασμούς από Pfizer και Moderna, πιο σπάνια από AstraZeneca, και μέχρι τώρα κανένα της Johnson, και μετά από 7 εκατ. δόσεις εμβολίων. Στην Ευρώπη συνολικά είναι γύρω στα 250-300 περιστατικά. Και άλλα τόσα περίπου έχουν αναφερθεί στην Αμερική, από τα mRNA εμβόλια, λέει ο κ. Τούτουζας. Και το ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι αν έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας, και με τα άλλα εμβόλια. Πολύ λιγότερα περιστατικά με τα κλασσικά εμβόλια απαντά ο κ. Τούτουζας, τονίζοντας ότι τα πράγματα δεν είναι άσπρα ή μαύρα, αφού κάποιος που έχει ήδη νοσήσει, μπορεί να αναπτύξει μυοκαρδίτιδα και σπάνια περικαρδίτιδα και ως εκ τούτου, όπως αναφέρει, δεν είναι πάντα ξεκάθαρη η αλήθεια. «Στην Ευρώπη από το AstraZeneca έχουν παρατηρηθεί γύρω στα 30-40 περιστατικά».

Πότε πρέπει να επικοινωνήσουμε με το γιατρό

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα εκείνα που θα μας υποψιάσουν για να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό; «Μπορεί να είναι κάποιος πόνος στο στήθος σταθερός, δηλαδή πόνος που δεν αλλάζει με το περπάτημα ή την ένταση της κίνησης (ειδικά για μυοκαρδίτιδα, γιατί στην περικαρδίτιδα μπορεί να αλλάξει με την αλλαγή της θέσης), επίσης πυρετός, αδιαθεσία, κούραση. Μετά από αυτά κάποιος μπορεί να πάει στον καρδιολόγο να κάνει ένα καρδιογράφημα, όπου η μυοκαρδίτιδα θα φανεί αμέσως, αλλά και ένα υπερηχογράφημα, όπου εκεί μαζί και με τις εξετάσεις αίματος φαίνεται η περικαρδίτιδα. Συνήθως κάνουμε και μαγνητική, κυρίως για τη μυοκαρδίτιδα». 

Ωστόσο, αδιαθεσία, πυρετός, πονοκέφαλος, είναι συνήθεις απλές παρενέργειες, που αρκετός κόσμος παρουσιάζει μετά τον εμβολιασμό. Και η απορία που προκύπτει είναι πώς θα ξεχωρίσουμε πότε πρόκειται για μία μυοκαρδίτιδα ή μία περικαρδίτιδα; «Κυρίως εμφανίζονται στο δεύτερο εμβόλιο, ενώ οι απλές παρενέργειες εμφανίζονται κυρίως στο πρώτο, κυρίως είναι σε νέους και κρατάνε περισσότερο από τις απλές παρενέργειες του εμβολίου. Περίπου μία εβδομάδα η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων αυτών».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρευνα: Οι καύσωνες αυξάνουν την επιθετικότητα των ασθενών στα ψυχιατρεία

Δεν φαίνεται βιολογικά εφικτό να μπει πραγματικό «στοπ» στη διαδικασία της γήρανσης

Johnson&Johnson: Ασφαλές κατά των μεταλλάξεων