Πολιτική

Σχοινάς: Η Ευρώπη θα επανέλθει μετά την κρίση του κοροναϊού

Μαργαρίτης Σχοινάς

Στις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο Εurogroup αλλά και για το πόσο είναι εφικτή μια λύση χωρίς την προοπτική ευρωομολόγου, αναφέρθηκε ο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο MEGA, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αναφέρθηκε στο αν πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, με αφορμή και την υγειονομική κρίση του κορoναϊού.

Για το αν είναι εφικτή μια λύση χωρίς ευρωμόλογα στο Eurogroup είπε:

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συζήτηση που γίνεται στο Eurogroup είναι μια από τις τρεις τέσσερις πλευρές της συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης για την οικονομικής επανεκκίνηση μετά την πανδημία. Όπως επίσης και ότι η ΕΚΤ έχει ήδη βάλει στο τραπέζι τα 750 δισ. ευρώ ρευστότητας. Έχει εγκρίνει και την αγορά των ελληνικών ομολόγων. Έχουμε στο τραπέζι ένα σχήμα 100 δις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που θα πάνε για την ασφάλιση των ανέργων».

Πρόσθεσε ότι «θέλω να κάνω μια αισιόδοξη ανάλυση της πραγματικότητας. Σίγουρα συγκλονιστήκαμε και πολλές σταθερές της ζωής μας όπως τις ξέραμε δεν είναι οι ίδιες. Αλλά δεν θεωρώ καθόλου αυτονόητο ότι μετά από αυτή την κρίση η ζωή μας θα είναι διαφορετική. Θα επανέλθουμε και θα τα ξανακαταφέρουμε».

Αναφορικά με το αν πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών στην ενδοχώρα, σχολίασε:

«Νομίζω ότι υπάρχει μια παρανόηση, την οποία διαβάζω συχνά στον ελληνικό Τύπο. Η αποσυμφόρηση των νησιών και οι κινήσεις μεταναστών-προσφύγων προς την ενδοχώρα είναι κάτι που έχει ήδη συντελεστεί. Είναι μια διαδικασία που είχε αναγγείλει η νέα κυβέρνηση και την οποία συνειδητά υλοποίησε. Γύρω στους 10.000 ανθρώπους έχουν ήδη μετακινηθεί από τα νησιά. Μη ξεχνάτε ότι έχουμε σε εξέλιξη ένα νέο σχήμα για εθελούσιες επιστροφές κυρίως Αφγανών μεταναστών. Υπολογίζουμε περίπου 5.000 επιστροφές από αυτό το σχήμα και δεν πρέπει να ξεχνάμε και το τρέχον πρόγραμμα αλληλεγγύης για τα ασυνόδευτα ανήλικα το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μέσω του οποίου γύρω στα 10-12 κράτη μέλη θα πάρουν  περίπου 1.600 ασυνόδευτα ανήλικα από τα ελληνικά νησιά».

Συμπλήρωσε πώς «έχουμε ένα νέο σχέδιο της Επιτρόπου Γιόχανσον που έχει συμφωνήσει με τους ομολόγους της στην Ελλάδα, πρόκειται για ένα σχέδιο δράσης για τον ενδεχόμενο αντίκτυπο του κοροναϊού στα μεταναστευτικά κέντρα. Εκεί, η ελληνική κυβέρνηση που έχει και την ευθύνη των αποφάσεων, πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου, έχει πει ότι είναι πολύ πιο λογικό να προστατεύσουμε τους ευάλωτους πληθυσμούς στα κέντρα στα νησιά, όπου δεν υπάρχουν ακόμη κρούσματα, παρά να τους μετακινήσουμε στην ενδοχώρα που όντως ήδη υπάρχουν. Οι συνεννοήσεις έγιναν στο πλαίσιο της συνεχούς επαφής με τις ελληνικές αρχές. Η Αθήνα αποφασίζει, οι Βρυξέλλες στηρίζουν».

Πολιτική

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Mετά τη μάχη της πανδημίας, θα κερδίσουμε και τη μάχη της οικονομίας"

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

«Είμαστε αποφασισμένοι μετά τη μάχη της πανδημίας να κερδίσουμε και τη μάχη της οικονομίας» σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας «γενναία και φιλόδοξη», ενώ το χρηματοδοτικό ποσό των 32 δισ. ευρώ, που αναλογεί στη χώρα μας, είναι το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις και «αποτελεί γενναία ώθηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

«Είναι μία πράξη εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στέλνει επίσης ένα μήνυμα ότι, παρά τις διαφορές, μπορεί να υπάρξει κοινός βηματισμός και έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών. Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα δεν χωρούν χαρακώματα ούτε διαχωριστικές γραμμές. Στα μεγάλα ζητήματα χρειάζονται κοινές απαντήσεις», σημειώνει.

Αναφέρει δε πως το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: τη στήριξη της εργασίας, τη μείωση των φόρων και την τόνωση της επιχειρηματικότητας, ενώ προσθέτει πως το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται «και σε ποσότητα και σε αποτελεσματικότητα» και το χαρακτηρίζει «προχειρογράφημα».

Όσον αφορά στα «κέρδη» από την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει πως η χώρα μας έχει ανακτήσει σημαντικό κεφάλαιο αξιοπιστίας διεθνώς και η επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας έχει αναγνωριστεί καθολικά.

Προσθέτει δε πως έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης και διαρκούς αμφισβήτησης των θεσμών, δημιουργήθηκε μία νέα εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος. Η σωστή διαχείριση της πανδημίας έδωσε χρόνο να οργανώσουμε καλύτερα τις υπηρεσίες υγείας, ενώ έτρεξε πιο γρήγορα το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων, κάτι που το βλέπουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες, τόνισε ο αν. υπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζει πως η Ελλάδα δεν κάνει εκπτώσεις και παραχωρήσεις στην εθνική κυριαρχία και τονίζει πως ο φράχτης θα γίνει. «Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να φυλάει τα σύνορά της -τα σύνορά μας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης», σημειώνει και προσθέτει: «Η Ελλάδα δεν περιορίζει τα περιθώρια να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος με την άλλη πλευρά, αρκεί οι γείτονές μας να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση σε ένα περιβάλλον διαρκών προκλήσεων και ακραίων ενεργειών».

Τέλος, σχετικά με την ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει πως αποτελεί «μία ακόμη ευκαιρία για τη χώρα μας να διαδραματίσει ρόλο πρωταγωνιστή στα διεθνή fora». Κεντρικό θέμα της θα είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθερίων και του κράτους δικαίου την εποχή του κορονοϊού, ενώ πολλές από τις δράσεις θα γίνουν ψηφιακά.

«Η χώρα μας χτίζει από την αρχή την εθνική της αξιοπιστία, στην οικονομία, στα εθνικά θέματα και στα ανθρώπινα δικαιώματα», καταλήγει.