Πολιτική

Μαριάς: Το Κίνημά μας επιθυμεί να ενώσει όλους τους Έλληνες

μαριάς

Σημαντική παρέμβαση του  Προέδρου του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Ευρωβουλευτή, Καθηγητή Νότη Μαριά στα πολιτικά δρώμενα της χώρας με συνέντευξή του, την Παρασκευή 15/09 στην 82η ΔΕΘ.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του Νότη Μαριά υπογραμμίζονται στη σχετική ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ η οποία ακολουθεί:
“Η κατάργηση των μνημονίων και η απομάκρυνση των δανειστών, η διαγραφή του χρέους, η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, η ανασυγκρότηση της πρωτογενούς παραγωγής και η υποστήριξη των εθνικών δικαίων απέναντι στην Τουρκία, είναι μερικές από τις βασικές θέσεις της ιδρυτικής διακήρυξης του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», όπως τις παρουσίασε ο Πρόεδρός του, Καθηγητής και Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, σε Συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.

Ο κ. Μαριάς ανέφερε ότι το νέο Πολιτικό Κόμμα επιθυμεί να ενώσει όλους τους Έλληνες, να υπερβεί τις διαχωριστικές γραμμές με στόχο την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τα οποία χαρακτήρισε ως «υβρίδιο» μέσα από το οποίο περνά η ξένη εξάρτηση.

Κατέθεσε μία σειρά από προτάσεις για το πώς να αξιοποιηθεί μέρος του δανειακού κεφαλαίου του τρίτου μνημονίου, που -όπως είπε- δεν θα δοθεί στην Ελλάδα, και το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 30% (24,7 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 86 δισ, που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο). Πρότεινε, λοιπόν, την απόδοση 14 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και την αξιοποίηση των ακινήτων τους, μέσω ενός ομολόγου ακινήτων, το οποίο θα αγοράσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης, την απόδοση 4,5 δισ. στη δημιουργία ενός δημόσιου ταμείου για τα κόκκινα δάνεια, που θα βάλει τέλος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, μείωση του ΕΝΦΙΑ ανάλογη με το ανεξόφλητο ποσό των δανείων, και 6 δισ. για τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας.

Ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» τόνισε την ανάγκη να μπει η χώρα σε ένα «ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», μίας ειδικής σχέσης που να διασφαλίζει πλήρη εθνική κυριαρχία στα πεδία εφαρμογής του ειδικού καθεστώτος, όπως, για παράδειγμα, ειδικές ρυθμίσεις στους κλάδους γεωργίας-κτηνοτροφίας, ενέργειας, ναυπηγικής βιομηχανίας κ.ά., σύμφωνα με τα παραδείγματα της Ιρλανδίας, της Δανίας και της Βρετανίας (πριν το δημοψήφισμα για το Brexit).

Έκρινε εφικτή την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, καθώς υπάρχουν απαιτήσεις δικαστικά διεκδικήσιμες και μία θετική συγκυρία, αφού παρόμοιο θέμα έχει εγείρει ήδη και η Πολωνία. Σε ό,τι αφορά την στάση της κυβέρνησης στο θέμα δήλωσε: «Περιμένουμε ακόμη να γίνει η εγγραφή των γερμανικών αποζημιώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό», όπως είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές, κάλεσε την ΕΕ να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και να εφαρμόσει την μετεγκατάσταση προσφύγων και σε άλλες χώρες, ενώ σημείωσε ότι η χώρα μας πρέπει να βγει από τη συνθήκη Σένγκεν. Χαρακτήρισε εθνικά καταστροφική και επικίνδυνη την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι εφόσον δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα θα πρέπει να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις ένταξης και τελωνειακής ένωσης και η χρηματοδότηση. Εμφανίστηκε αρνητικός σε οποιαδήποτε αναφορά στην ονομασία των Σκοπίων με γεωγραφικό προσδιορισμό, ενώ για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας είπε ότι θα πρέπει να σταματήσει η «ρωσοφοβία», να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της, να αναπτυχθούν οι διμερείς σχέσεις.

Για την υπόθεση της El Dorado, ο κ. Μαριάς επέστησε την προσοχή της κυβέρνησης από τις 21 Σεπτεμβρίου και μετά, καθώς τότε μπαίνει σε ισχύ η προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας CETA (για τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Καναδά), όπου υπάρχουν διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες οι επενδυτές θα μπορούν να κάνουν αγωγές για αποζημιώσεις. Όπως επισήμανε, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αποκλίνουν από τους νόμους, δεν πρέπει να υπάρχουν καταστροφικές για το περιβάλλον παρεμβάσεις και δεν θα πρέπει η συγκεκριμένη εταιρεία να συνδέει τις απολύσεις δικών της εργαζομένων με το μέλλον της επένδυσης.

Γενικότερα για το επενδυτικό περιβάλλον, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας Επενδυτικής Τράπεζας, και ταυτόχρονα να υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσει η Τράπεζα της Ελλάδος ελληνικά εταιρικά ομόλογα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.’’

Πολιτική

Χαρδαλιάς για την προμήθεια των self test: Στη διαδικασία τηρήθηκε απαρέγκλιτα η νομιμότητα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς κάνει δηλώσεις

Απάντηση στη σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα self tests έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να κριθεί έκπτωτη από τον πρώτο δημόσιο διαγωνισμό για την προμήθεια αυτοδιαγνωστικών τεστ η εταιρεία Swiss Med.

Η απόφαση προβλέπει επίσης την κατάπτωση υπέρ του Δημοσίου της εγγυητικής επιστολής ύψους 504.000 ευρώ, που αφορούσε τη συμμετοχή της Swiss Med στον διαγωνισμό.

«Η κυβέρνηση έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη Δημόσια Υγεία, προχώρησε με ταχύτητα, αλλά και πλήρη διαφάνεια, στη διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού για την προμήθεια selftest, που θα επιτρέψουν να ανοίξει με ασφάλεια σειρά δραστηριοτήτων.

Εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε την προσπάθεια με αθλιότητες, fake news και τη γνωστή του μικροψυχία. Το ίδιο κάνει και τώρα που το συμπληρωματικό αυτό εργαλείο εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στη στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Χαρδαλιάς. και προσθέτει:

«Στη διαδικασία τηρήθηκε απαρέγκλιτα η νομιμότητα. Έγινε πλήρης έλεγχος των δικαιολογητικών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο διαπίστωσε ότι η νομιμότητα τηρήθηκε απολύτως.

Αυτός ήταν και ο σκοπός της εγγυητικής επιστολής υπέρ του Δημοσίου σε περίπτωση που κάποιος εκ των αναδόχων δεν τηρούσε στο ακέραιο τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Διασφαλίστηκαν πλήρως τα συμφέροντα του Δημοσίου και με την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής το Δημόσιο ωφελήθηκε με ένα σημαντικό ποσό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, αλλά επιβεβαιώνεται ότι έχει χάσει οποιαδήποτε επαφή με την αλήθεια.»

Η αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε νωρίτερα ότι «μετά τις αποκαλύψεις, τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και αφού το θέμα έφτασε πια στη Βουλή, η κυβέρνηση έσπευσε το βράδυ του Σαββάτου - σαν τον κλέφτη και πάλι - να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία στην οποία επιχείρησε μέσα από ένα στημένο διαγωνισμό να δώσει 10 εκατ. ευρώ». Μια εταιρεία «η οποία ιδρύθηκε λίγο καιρό πριν αυτός προκηρυχθεί, με ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο και μόνα "προσόντα" τα χρέη και την "εμπειρία" των ιδιοκτητών της σε άσχετες δραστηριότητες».

«Φυσικά τα self tests ουδέποτε παραδόθηκαν όπως αναγκάστηκε να ομολογήσει η κυβέρνηση» πρόσθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι «όπως αποκαλύφθηκε χθες η εταιρεία αυτή, λίγο καιρό μετά την εξασφάλιση των 10 εκατ. πουλήθηκε σε άλλη εταιρεία με ανάλογα χαρακτηριστικά».

Διαβάστε επίσης: 

Θεσσαλονίκη: Στυγερό έγκλημα - 71χρονος βρέθηκε μαχαιρωμένος

Η Ελλάδα και το Ισραήλ υπέγραψαν την μεγαλύτερη ως σήμερα αμυντική συμφωνία