Περίεργα - Παράξενα

Τα γυαλιά του Μαχάτμα Γκάντι ταξίδεψαν χιλιάδες μίλια σε έναν χάρτινο φάκελο

μαχατμα γκαντι

Ο Ινδός ηγέτης, η εικόνα του οποίου είναι ιδιαίτερα γνωστή σε όλο τον κόσμο, συνήθιζε να φορά ένα ζευγάρι ολοστρόγγυλα γυαλιά οράσεως. Ένα από τα πρώτα ζευγάρια που φόρεσε ποτέ ο Μαχάτμα Γκάντι πίσω στη δεκαετία του ‘20, σε χρυσό χρώμα, βρέθηκε έπειτα από μια απίθανη διαδρομή σε οίκο δημοκρασίας στο Μπρίστολ της Βρετανίας.

Το ζευγάρι γυαλιών του Μαχάτμα Γκάντι αναμένεται να ξεπεράσει στη δημοπρασία τις 15.000 βρετανικές λίρες (16.596 ευρώ), στο σημαντικότερο αντικείμενο που θα δημοπρατήσει ο βρετανικός οίκος στο Μπρίστολ.

Τα γυαλιά του Γκάντι στάλθηκαν μέσα σε ένα φάκελο
Τα γυαλιά του Γκάντι στάλθηκαν μέσα σε ένα φάκελο

Τα πολύτιμα γυαλιά του Μαχάτμα Γκάντι σε χάρτινο φάκελο

«Κάποιος το πέταξε στο γραμματοκιβώτιό μας την Παρασκευή το βράδυ και έμειναν εκεί ως τη Δευτέρα – Κυριολεκτικά κρέμονταν έξω» από το κτίριο, είπε ο ιδιοκτήτης του οίκου δημοπρασίας Άντριου Στόου. «Ένας από τους υπαλλήλους μου, μού τα έδωσε και μου είπε πως συνοδεύονταν από σημείωμα που έλεγε πως είναι γυαλιά του Γκάντι. Σκέφτηκα “αυτό είναι ενδιαφέρον” και συνέχισα την ημέρα μου» είπε στο BBC ο Βρετανός.

Ο ίδιος σημειώνει πως ο οίκος δημοπρασίας προχώρησε τις επόμενες μέρες σε ενδελεχή έρευνα για το ζευγάρι γυαλιών και περιγράφει πως «έπεσε από την καρέκλα του», όταν ανακάλυψε πως τα χρυσά στρογγυλά, γυαλιά ανήκαν όντως στον μεγάλο Ινδό ηγέτη, Μαχάτμα Γκάντι.

Είναι ενδιαφέρον πως τα γυαλιά ταξίδεψαν σε έναν απλό χάρτινο φάκελο, χωρίς ιδιαίτερη προστασία και σαν από θαύμα κατέληξαν με ασφάλεια στα χέρια του οίκου δημοπρασιών. «Θα μπορούσαν να έχουν κλαπεί ή να παραπέσουν ή να καταλήξουν τελικά στο καλάθι των αχρήστων» λέει ενθουσιασμένος ο Στόου.

Τα γυαλιά του Μαχάτμα Γκάντι
Τα γυαλιά του Μαχάτμα Γκάντι

Πώς τα γυαλιά του Μαχάτμα Γκάντι πέρασαν από γενιά σε γενιά

«Τηλεφώνησα πίσω στον άνδρα και νομίζω πως κόντεψε να πάθει έμφραγμα» συνεχίζει ο Βρετανός που επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη του πολύτιμου αντικειμένου και τον ενημέρωσε για την τιμή που αναμένεται να πιάσουν τα γυαλιά του Μαχάτμα Γκάντι.

Όπως εξηγεί ο υπεύθυνος του οίκου τα γυαλιά αυτά πέρασαν από γενιά σε γενιά στην οικογένεια του ιδιοκτήτη, οδηγώντας πίσω στη δεκαετία του ‘20. Τότε, ο Μαχάτμα Γκάντι τα χάρισε σε πρόγονο της οικογένειας κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Νότια Αφρική.

«Τσεκάραμε τις ημερομηνίες και όλες ταιριάζουν, ακόμη και εκείνη κατά την οποία ο Γκάντι ξεκίνησε να φορά γυαλιά» λέει σήμερα ο Βρετανός. «Είναι πιθανότατα ένα από τα πρώτα γυαλιά του, καθώς φαίνεται πως δεν είναι υψηλού βαθμού» (οι φακοί του), συμπληρώνει ο ιδιοκτήτης του οίκου δημοπρασιών.

Στις 21 Αυγούστου σε δημοπρασία τα γυαλιά του Μαχάτμα Γκάντι

Φαίνεται πως ο Μαχάτμα Γκάντι συνήθιζε να χαρίζει τα υπάρχοντά του, στα πλαίσια της ακτιβιστικής δράσης του. Ο Στόου δηλώνει πως το ενδιαφέρον για τα γυαλιά του Μαχάτμα Γκάντι είναι τεράστιο, ιδίως από τη γενέτειρα του ηγέτη, την Ινδία.

Τα γυαλιά του Μαχάτμα Γκάντι, με την ιδιαίτερη ιστορία τους που έγιναν viral στα βρετανικά ΜΜΕ, αναμένεται να μπουν σε δημοπρασία – αποκλειστικά μέσω διαδικτύου λόγω των μέτρων περιορισμού για τον κορωνοϊό στις 21 Αυγούστου.

 

 

 

Περίεργα - Παράξενα

Αντιδήμαρχος κρύφτηκε πίσω από τη μάσκα για να μιλήσει Αγγλικά που δεν γνώριζε (βίντεο)

Αντιδήμαρχος κρύφτηκε πίσω από τη μάσκα για να μιλήσει Αγγλικά που δεν γνώριζε

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Ισπανία με αντιδήμαρχο της πόλης Βαλένθια ο οποίος εκφώνησε ομιλία σε άπταιστα αγγλικά αλλά όπως αποδείχθηκε είχε «ντουμπλάρει» τη φωνή του.

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, Κάρλος Γκαλιάνα, εκμεταλλεύτηκε για την απάτη του την υποχρεωτική χρήση μάσκας καθώς αν και έκανε κινήσεις με το στόμα του εντούτοις η φωνή που ακουγόταν δεν ήταν η δική του αλλά ενός Άγγλου που επιστράτευσε.

Η ομιλία του Γκαλιάνα είχε αποδέκτες μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

 

Πηγές από το δημοτικό συμβούλιο της Βαλένθια υποστηρίζουν ότι η απάτη δημιουργήθηκε λόγω έκτακτης ανάγκης. Όπως λένε οι ίδιες πηγές την ομιλία θα έπρεπε να εκφωνήσει ο δήμαρχος της πόλης ο οποίος, όμως, ήταν σε σύσκεψη την επίμαχη ώρα. Οπότε τη θέση του πήρε ο αντιδήμαρχος Γκαλιάνα, ο οποίος είναι και ηθοποιός.

Προσθέτουν, επίσης, ότι οι οδηγίες που είχαν λάβει ήταν εξαιρετικά αυστηρες: «Μόνο ο δήμαρχος ή ο αντιδήμαρχος θα πρέπει να εμφανιστουν μπροστά στην κάμερα».