Οικονομία

Στενεύουν τα περιθώρια για ρυθμίσεις οφειλών ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ

ΕΦΚΑ

Στενεύουν τα περιθώρια για περίπου 80.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, που επιθυμούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, πριν το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ενεργοποιήσει τις διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για τη διαδικασία διαχωρισμού των οφειλών σε εισπράξιμες, επισφαλείς και σε αυτές που είναι ανεπίδεκτες είσπραξης. Διάταξη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί έως την ερχόμενη Πέμπτη από τη Βουλή, μειώνει την προθεσμία που έχουν περίπου 50.000 οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων, και την έχασαν, να επανενταχθούν.

Συγκεκριμένα, ενώ ο προηγούμενος νόμος όριζε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης στο ΚΕΑΟ έως το τέλος Μαΐου, η νέα διάταξη περιορίζει το διάστημα έως τις 31 Μαρτίου 2020. Παραμένει βέβαια ως προϋπόθεση η υποχρέωση πληρωμής όλων των δόσεων που χάθηκαν καθώς και των τρεχουσών υποχρεώσεων που δεν έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση.

Στον αντίποδα, για τους οφειλέτες που έχουν ήδη υποβάλει την πρώτη αίτηση ένταξης στη ρύθμιση, όμως δεν έχουν ακόμη βεβαιωθεί οι οφειλές τους ώστε να ρυθμιστεί το ποσό σε δόσεις, το χρονικό περιθώριο υποβολής παραμένει στις 31 Μαΐου 2020. Αλλωστε, σε αυτήν την περίπτωση η υπαιτιότητα για την καθυστέρηση οφείλεται στον ΕΦΚΑ και κατά κύριο λόγο στο πρώην ΕΤΑΑ, καθώς τα αρχεία του Ταμείου δεν είναι πλήρη ώστε να προσδιοριστούν με ακρίβεια και να αναρτηθούν οι παλαιές οφειλές μέχρι το 2017.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ, στο τέλος του 2019 το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών διαμορφώθηκε στα 35,383 δισ. ευρώ, ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (κατά 159,3 εκατ. ευρώ). Η μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις  διαγραφές οφειλών μη μισθωτών βάσει του επανυπολογισμού που προβλέπει ο ν. 4611/2019, ενώ συνέβαλαν επίσης οι μειώσεις και οι συμψηφισμοί οφειλών καθώς και οι εκπτώσεις προσαυξήσεων λόγω ένταξης των οφειλετών σε ρύθμιση.

Ειδικότερα, στο τέλος του 2019 οι ρυθμισμένες οφειλές προς το ΚΕΑΟ άγγιξαν συνολικά τα 5,3 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 3,8 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές που εντάχθηκαν στη διαδικασία ρύθμισης που ορίζει ο ν. 4611/2019) σημειώνοντας σημαντική αύξηση, καθώς στο τέλος του Ιουνίου του 2019 βρισκόταν σε ρύθμιση το ποσό των 2,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα, συνεχίστηκε και στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 η ένταξη νέων οφειλετών, η εισαγωγή νέων οφειλών και η αύξηση των πρόσθετων τελών για τους οφειλέτες που είναι ήδη ενταγμένοι στο ΚΕΑΟ.

Ανεπίδεκτα είσπραξης

Την ίδια στιγμή βέβαια, το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΚΕΑΟ προχωρούν στη διαδικασία χαρακτηρισμού των οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης, ύστερα από έρευνες για τον εντοπισμό των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, ξεκινώντας σαφάρι ώστε να βρει καταθέσεις, ακίνητα και πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία. Μεταξύ των στοιχείων που ερευνώνται είναι τυχόν μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, οι οποίες να υπόκεινται σε διάρρηξη, λόγω καταδολίευσης, καθώς και πιθανές χρηματικές απαιτήσεις του οφειλέτη, όπως μισθωμάτων, μισθών, συντάξεων, απαιτήσεις στις τράπεζες και στα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα.

Τα χρέη χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτα είσπραξης εφόσον ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα σε κάθε περιουσιακό στοιχείο που εντοπίστηκε κι επιβληθούν κατασχέσεις για το σύνολο της οφειλής εις χείρας όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Σε περίπτωση πτώχευσης του οφειλέτη, θα πρέπει να πιστοποιείται ότι έχει κηρυχθεί η παύση των εργασιών της πτώχευσης ή έχει επέλθει περάτωση αυτής. Τέλος, σε περίπτωση θανάτου του οφειλέτη ή συνυπεύθυνου προσώπου, όλες οι έρευνες, ενέργειες και μέτρα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ή ληφθεί και κατά των κληρονόμων του.

 

 

Οικονομία

Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία άνοδος 12,31%, κέρδη 19,68% για τις τράπεζες

χρηματιστήριο ανάκαμψη

Ράλι ανακούφισης κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαία κέρδη 12,31%. Σημειώνεται πως αύριο Παρασκευή 10/4 και τη Δευτέρα 13/4 το Χρηματιστήριο θα είναι κλειστό λόγω του Πάσχα των Καθολικών.

Η αγορά ακολούθησε την έντονη ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών οι οποίες κινήθηκαν έντονα ανοδικά στηριζόμενες στα σημάδια ύφεσης της πανδημίας και στα σχέδια για απόσυρση των lockdown.

Όμως οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ισχυρή ανοδική κίνηση των αγορών δεν είναι τίποτε άλλο από ένα «bear market rally» το οποίο θα τελειώσει σύντομα.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με εβδομαδιαία κέρδη 19,68%, μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα δέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρο, γεγονός που θα δώσει «ανάσα» ρευστότητας στο Δημόσιο αλλά και στις τράπεζες.

Τεχνικά στηρίξεις υπάρχουν στα επίπεδα των 580 και χαμηλότερα στις 540 μονάδες, ενώ αντιστάσεις εντοπίζονται στις 630 μονάδες και υψηλότερα στις 650 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 607,29 μονάδες, έναντι 540,74 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 12,31%, ενώ από τις αρχές του 2020 σημειώνει πτώση 33,75%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 12,30%, ενώ ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με άνοδο 10,83%.

Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες: άνοδος 19,68%, Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών: άνοδος 10,84%, Βιομηχανικά Προϊόντα: άνοδος 11,20%, Εμπόριο: άνοδος 6,63%, Προσωπικά & Οικιακά Προϊόντα: άνοδος 7,82%, Τρόφιμα- Ποτά: άνοδος 14,86%, Πρώτες Ύλες: άνοδος 11,89%, Κατασκευές: άνοδος 12,33%, Πετρέλαιο: άνοδος 19,05%Ταξίδια- Αναψυχή: άνοδος 11,07%, Τεχνολογία: άνοδος 10,92%, Τηλεπικοινωνίες: άνοδος 7,71% και Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας: άνοδος 8,36%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις τέσσερις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ανήλθε στα 283,946 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 70,987 εκατ. ευρώ, από 57,798 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδος.

Η συνολική κεφαλαιοποίησης της αγοράς αυξήθηκε κατά 4,241 δισ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.