Οικονομία

Νέα ευρήματα για το διεθνές σκάνδαλο του Folli Follie Group

folli-follie-group.jpg

Αρκετά χρόνια πίσω φαίνεται πως θα πάει η έρευνα των αρμόδιων αρχών επί των οικονομικών καταστάσεων της Folli Follie, καθώς τα ευρήματα και οι ενδείξεις αυξάνονται συνέχεια. Στην ολοκλήρωση ελέγχου των οικονομικών στοιχείων χρήσης 2016 της εισηγμένης βαίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, ο έλεγχος θα πρέπει να συνεχισθεί και για παλαιότερες χρήσεις.
Το άνοιγμα των περίπου 290 εκατ. δολ. στα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου από τη δραστηριότητά του στην Κίνα και το περίπου 1 δισ. δολ. απόκλιση στα έσοδα φαίνεται ότι δεν αφήνουν «αποτυπώματα» κακοδιαχείρισης μόνο στη χρήση του 2017. Ήδη αυτό ανάγεται συμπερασματικά από τους πρώτους ελέγχους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο εταιρικό 12μηνο του 2016, γεγονός το οποίο φαίνεται ότι θα υποχρεώσει την αρμόδια ελεγκτική αρχή να επεκτείνει τους ελέγχους της και σε προηγούμενες χρήσεις, ώστε να ξετυλίξει το «κουβάρι» των παρατυπιών από την αρχή. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουν συναχθεί και τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα βάσει των οποίων η Ε.Κ. θα προχωρήσει σε μεγαλύτερο βάθος την έρευνά της, κινούμενη ανεξάρτητα από τον έλεγχο που διενεργεί η Alvarez & Marsal, όπως και οι αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές. 

Εξάλλου, το πρώτο καμπανάκι για την FF ήχησε για τη χρήση του 2017 μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης που κατάρτισε η QCM, ακολούθησε έλεγχος της ΕΚ για χειραγώγηση μετοχών και η επιβολή προστίμου, ενώ, σήμερα, η Ε.Κ. φέρεται να αμφισβητεί και τα οικονομικά στοιχεία του 2016.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι διαπιστώνει «κενά» σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας, όπως και με τον κύκλο εργασιών της, με συνέπεια να τίθεται συνολικό ζήτημα για την εικόνα που παρουσιάζει ο ισολογισμός της εισηγμένης.  
 
Στο μεταξύ, εντονότατη δυσφορία προκαλεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το γεγονός ότι η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων δεν έχει έως σήμερα πραγματοποιήσει κανέναν απολύτως έλεγχο, παρά το γεγονός ότι στις 7 Μαΐου η Ε.Κ. είχε ζητήσει από την ΕΛΤΕ να προβεί «σε κατά προτεραιότητα ποιοτικό έλεγχο της εργασίας του ορκωτού ελεγκτή - λογιστή της FFG επί των οικονομικών καταστάσεων για την οικονομική χρήση 2017».

Ανάλογη δυσφορία προκαλεί η παραμονή του κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Folli Follie. 
Εκατόν πενήντα ημέρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Folli Follie και οι ευθύνες δεν έχουν αποδοθεί ακόμα πλήρως, τα ερωτήματα παραμένουν πολλά, οι γκρίζες ζώνες επίσης.

Το διεθνών διαστάσεων σκάνδαλο που αιφνιδίασε, όπως αποδείχθηκε, όλη την αγορά -δοκιμάζοντας τα ανακλαστικά αρμόδιων και επενδυτών- τελεί εν εξελίξει καθώς σειρά διαδικασιών που σχετίζονται άμεσα με τη βιωσιμότητα της εταιρείας, αλλά και το μέλλον των βασικών μετόχων, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί ή ξεκινήσει καν σε κάποιες περιπτώσεις.

Ο τίτλος της εταιρείας βρίσκεται σε αναστολή από τις 25 Μαΐου και ενώ την ημέρα δημοσιοποίησης της έκθεσης του αμερικανικού hedge fund Quintessential Capital Management (QCM) η κεφαλαιοποίηση της Folli Follie στο ελληνικό Χρηματιστήριο ξεπερνούσε το 1 δισ., στις 24/5 -τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης προ της αναστολής- είχαν χαθεί περισσότερα από 705 εκατ. ευρώ. Αυτό για μία εταιρεία που τα προηγούμενα χρόνια περιλαμβανόταν σταθερά στον μικρό αριθμό εταιρειών με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ. 

Σε έναν μήνα ο τίτλος της FF Group κλείνει εξάμηνο σε αναστολή και στην παρούσα φάση το «χρηματιστηριακό μέλλον» της εταιρείας προφανώς δεν είναι το μείζον που έχουν να αντιμετωπίσουν οι βασικοί μέτοχοι αυτής. 

 Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, ενώ άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσει η συγκέντρωση όλων των στοιχείων και η επανασύνταξη των οικονομικών δεδομένων από ανεξάρτητο οικονομικό οίκο. 

Τόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και οι αρμόδιες δικαστικές αρχές δεν έχουν πλέον κανένα χρονικό περιθώριο κωλυσιεργίας προκειμένου να διαπιστώσουν από πότε υφίσταται «θέμα» με τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου, κυρίως δε στο σκέλος των ασιατικών δραστηριοτήτων. 

Το πρώτο μέρος ευρημάτων της Alvarez & Μarshal αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, πως το ταμειακά διαθέσιμα της Ασίας ανέρχ­ονται σε μόλις 6 εκατ. ευρώ, αντί 296 εκατ. ευρώ που ισχυριζόταν η εταιρεία. Η άρνηση της Folli Follie να προσκομίσει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη αυτού ακριβώς του ποσού -242,5 εκατ. ευρώ- στο ταμείο της εταιρείας, οδήγησαν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην επιβολή προστίμων συνολικού ύψους άνω των 4 εκατ. ευρώ, σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με την εισηγμένη. Η κατηγορία αφορούσε σε χειραγώγηση της αγοράς, καθώς μέσω των οικονομικών καταστάσεων η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκρινε πως η εταιρεία παρείχε πληροφορίες που έδωσαν ψευδείς ή παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με την τιμή της μετοχής της εταιρείας. Μετά την επιβολή διοικητικών κυρώσεων η υπόθεση εστάλη και στον αρμόδιο εισαγγελέα προς περαιτέρω έρευνα. 

Η διεθνής επενδυτική κοινότητα παρακολουθεί όλες τις σχετικές με την υπόθεση εξελίξεις κάνοντας λόγο για τακτικές και χειρισμούς αδιανόητους που εκθέτουν κάθε εμπλεκόμενο φορέα και δημιουργούν αδίκως εν μέρει κακό προηγούμενο για την αντιμετώπιση που στο εξής πιθανώς να έχει το σύνολο του ελληνικού επιχειρείν.  

Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Απαλλαγή και μείωση στο 50% – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

ΕΝΦΙΑ

Περισσότεροι αναμένεται να είναι τη φετινή χρονιά, όσοι δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, ή μείωση στο 50%. Παρότι φέτος δεν άλλαξαν τα κριτήρια για «ψαλίδι» 50% και για πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εν τούτοις οι δικαιούχοι θα είναι περισσότεροι, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που λόγω κορωνοϊού θα δηλώσουν χαμηλότερα εισοδήματα σε σχέση με το 2019.

Ειδικότερα, ανάμεσα στους δικαιούχους θα είναι και χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, ελεύθεροι επαγγελματίες με μειωμένο ή και μηδενικό τζίρο, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένα ενοίκια.

Αναλυτικά ποιοι δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Οι τρίτεκνοι με οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα 16.000 ευρώ

Οι πολύτεκνοι με εισόδημα 17.000 ευρώ – προσαύξηση στο όριο ειδοσήματος κατά 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο (άνω των τεσσάρων)

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες με 80% αναπηρία και φορολογητέο εισόδημα 12.000 ευρώ

Το σύνολο της επιφάνειας της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να μην ξεπερνά τα 150τ.μ.

Ποιες είναι οι 3.000 νέες περιοχές που «εισβάλλουν» στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού

Φέτος, για πρώτη φορά θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων ορισμένες περιοχές όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα και η Πάρος, όπου οι φορολογητέες αξίες θα είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιες σε σχέση με τις σημερινές, που επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες να καταβάλουν χαμηλό φόρο. Ως συνέπεια, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να φέρει μεγάλες αυξήσεις και έσοδα στο κράτος.

Έτσι,  για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την ένταξη στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού περίπου 3.000 νέων περιοχών, οι οποίες μέχρι στιγμής βρίσκονται στο απυρόβλητο της εφορίας.

Εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές

Στο ίδιο πλαίσιο, αναμένεται εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ορισμένες περιοχές οι εκτιμητές ακινήτων προτείνουν αυξήσεις της τάξως του 30%, 50%, 100% ή και 150%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις προτείνονται για τα νότια προάστια και το κέντρο της Αθήνας, πολλές περιοχές του οποίου έχουν επωφεληθεί σημαντικά από την αύξηση της ζήτησης τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω του Airbnb.

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να αποφέρουν στο κράτος ακόμη και 500 εκατ. ευρώ, ώστε να χρηματοδοτηθούν τα σχέδια για τη νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ. Ακόμη, αναμένεται αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου. Για παράδειγμα, σήμερα περιουσίες με αξία έως 60.000 ευρώ έχουν έκπτωση φόρου 30%, η οποία μπορεί να διαμορφωθεί στο 45%-50%. Επίσης, περιουσίες έως 80.000 ευρώ έχουν έκπτωση 27%, που ενδέχεται να διαμορφωθεί στο 35%-40%. Οι περιουσίες έως 100.000 έχουν έκπτωση 25%, που ίσως διαμορφωθεί στο 30%-35%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε

Κορωνοϊός: Ύφεση 8,2% για την ελληνική οικονομία το 2020

Οι… τυχεροί της εφορίας: Ποιοι θα δουν τις μεγαλύτερες επιστροφές φόρου