Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με το δεξί η θερινή σεζόν στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Τι ισχύει στην Ιταλία με τα πιστοποιητικά
 clock 21:46 | 25/05/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Με το δεξί έχει μπει η θερινή σεζόν για τον ελληνικό τουρισμό, με τον Απρίλιο στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια να συνεχίζει ανοδικά καταγράφοντας αύξηση της συνολικής επιβατικής κίνησης κατά 4,9%, στα 1,75 εκατομμύρια επιβάτες. Αντίστοιχη, στο 4,9%, είναι η αύξηση της διεθνούς κίνησης, στα 1,14 εκατομμύρια επιβάτες, γεγονός το οποίο αποτυπώνει και τη δυναμική της φετινής χρονιάς.

Για το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2025 η επιβατική κίνηση στο σύνολο των 14 αεροδρομίων υπό τη διαχείριση της Fraport Greece (Ακτίου, Χανίων, Κέρκυρας, Καβάλας, Κεφαλλονιάς, Θεσσαλονίκης, Ζακύνθου, Κω, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Ρόδου, Σάµου, Σαντορίνης, Σκιάθου) ξεπέρασε τα 3,9 εκατομμύρια επιβατών, από 3,77 εκατομμύρια το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (+3,7%). Eιδικά, η διεθνής κίνηση αντιστοιχεί σε πάνω από 2 εκατομμύρια επιβάτες, με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, της τάξεως του 5,7%, σε σύγκριση με πέρυσι.

Ειδικά για τον Απρίλιο οι τοπ ξένες αγορές σε ό,τι έχει να κάνει με τη διεθνή κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο με συνολικό μερίδιο 24,1% και πάνω από 276 χιλιάδες επιβάτες, η Γερμανία με 22,6% μερίδιο και πάνω από 258 χιλιάδες επιβάτες, και ακολουθούν Γαλλία, Πολωνία και Ολλανδία με μερίδια 7,3%, 5,7% και 5,6% αντίστοιχα. Η Ryanair είχε το μεγαλύτερο μερίδιο ως προς τη διεθνή κίνηση, με 28,6%, ενώ στο δίκτυο εσωτερικού, πρώτη με μερίδιο 60,5% είναι η AEGEAN, και ακολουθούν η SKΥ express με 31,3% και η Ryanair με 8,1%.

 

 

Τόσο σε επίπεδο τετραμήνου, εκτός δηλαδή της υψηλής περιόδου αιχμής του ελληνικού τουρισμού, όσο και για τον μήνα Απρίλιο, τη μεγάλη διαφορά έκανε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, στο οποίο καταγράφεται ο μεγαλύτερος όγκος επιβατών: από τη συνολική κίνηση του τετραμήνου στη Θεσσαλονίκη αντιστοιχεί πάνω από το ήμισυ, ή αλλιώς πάνω από 2 εκατομμύρια επιβάτες, στο +8,3%, με την κίνηση εξωτερικού, ειδικά, να αγγίζει το +10%, φτάνοντας τα 1,247 εκατομμύρια. Η συμπρωτεύουσα φαίνεται να διατηρεί σταθερή την ανάπτυξη στο «Μακεδονία», με σημαντική αύξηση κατά 8,1% και στην επιβατική κίνηση του Απριλίου, με πάνω από 626 χιλιάδες επιβάτες. Η κίνηση εσωτερικού άγγιξε τις 202 χιλιάδες επιβάτες με ένα +5,5% σε σύγκριση με τον Απρίλιο πέρυσι, ενώ η διεθνής κίνηση σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο, κατά 9,4%, με μία κίνηση για πρώτη φορά λίγο χαμηλότερη των 425 χιλιάδων επιβατών. Ενδεικτικά ως προς τις αεροπορικές, πέραν των εγχώριων, η Ryanair συνέβαλε με κοντά 150 επιπλέον πτήσεις μέσα στον μήνα, με αποτέλεσμα επιπλέον 22 χιλιάδες επιβάτες, η Wizz Air πρόσθεσε σχεδόν 50 πτήσεις με επιπλέον 11 χιλιάδες επιβάτες έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2024, ενώ οι συνδέσεις με το Τελ Αβίβ από τις EL AL, Israir, Arkia και Tus Airways πρόσθεσαν επιπλέον 9 χιλιάδες επιβάτες. Η Jet2.com αύξησε επίσης τις συνδέσεις προς περιφερειακά βρετανικά αεροδρόμια (Μάντσεστερ, Στάνστεντ, Μπέρμιγχαμ) με επιπλέον 5,5 χιλιάδες επιβάτες.

Τα υπόλοιπα αεροδρόμια

Η πλειονότητα των περιφερειακών αεροδρομίων υπό τη διαχείριση της Fraport Greece είχε αυξημένη κίνηση μέσα στον Απρίλιο, με σημαντική αύξηση στην Κεφαλλονιά, στο +22,2%, με ένα σύνολο σχεδόν 15 χιλιάδων επιβατών λόγω και της νέας σύνδεσης της ΕL AL προς το Τελ Αβίβ, της προσθήκης πτήσεων από την easyJet προς Λονδίνο, αλλά και της AEGEAN προς την Αθήνα. To αεροδρόμιο της Σάμου είχε επίσης σημαντική αύξηση, κατά 21,5%, στην κίνηση, κυρίως λόγω της προσθήκης πτήσεων επίσης από τον μεγαλύτερο εγχώριο αερομεταφορέα, προς την Αθήνα, αλλά και της Τransavia προς το Αμστερνταμ.

Από τους μεγάλους προορισμούς, δυνατά ξεκίνησε η Ρόδος με +12% έναντι του περυσινού Απριλίου, στις 378 χιλιάδες επιβάτες. Το αεροδρόμιο κατέγραψε μεν μείωση στην κίνηση από τη Ryanair (από 78.000 επιβάτες το 2024 σε 64.000 το 2025), αλλά αυτό αντισταθμίστηκε από την αυξημένη δραστηριότητα των AEGEAN, easyJet, SKY express, Jet2.com και TUI.

Τα Χανιά, με επίσης αύξηση κίνησης στο +6,5%, στις 199 χιλιάδες επιβάτες, είχαν επίσης μείωση από τη Ryanair (από 49 χιλιάδες σε 43 χιλιάδες επιβάτες), η οποία, όμως, επίσης αντισταθμίστηκε από τις αυξημένες πτήσεις των AEGEAN και easyJet, καθώς και από τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη (Αirbus) της SKY express στη σύνδεση με την Αθήνα, με περισσότερους επιβάτες ανά δρομολόγιο.

Πιο ήπια άνοδο κατέγραψε η Ζάκυνθος, στο +6,3%, ενώ η Kως, με ένα +14,3% και πάνω από 77 χιλιάδες επιβάτες, επωφελήθηκε από την αυξημένη παρουσία των AEGEAN, Sky Express και Lufthansa. Aντίστοιχα ΑΕGEAN και SKY express πρόσθεσαν πτήσεις στις συνδέσεις με Μυτιλήνη, με αποτέλεσμα το νησί να σημειώσει αύξηση κατά 17,3% στην κίνηση, ενώ στην ηπειρωτική Ελλάδα η Καβάλα κατέγραψε άνοδο 37,7% λόγω της προσθήκης πτήσεων κυρίως από τις AEGEAN και Lufthansa.

Αύξηση κατά 4,9% κατέγραψε ο μεγαλύτερος προορισμός του Ιονίου, η Κέρκυρα, στις 171 χιλιάδες, με μείωση δραστηριότητας από τη Ryanair, αλλά αύξηση από την έτερη αεροπορική χαμηλού κόστους, την easyJet.

Η Σαντορίνη είναι η μεγάλη χαμένη του Απριλίου, με -27,8% λίγο πάνω από τις 129 χιλιάδες επιβάτες, σε συνέχεια της σεισμικής δραστηριότητας τον περασμένο Φεβρουάριο που έφερε μειωμένη ζήτηση και μετάθεση προς τα πίσω για τη λειτουργία πολλών καταλυμάτων, με τις προσδοκίες πάντως για ανάκαμψη στο νησί να είναι απτές. Οριακή άνοδο 1% καταγράφει η Μύκονος με λίγο πάνω από τις 46 χιλιάδες επιβάτες και μείωση 9,3% στη διεθνή κίνηση (κοντά στις 17,5 χιλιάδες).

Διαβάστε επίσης:

Δυο λύσεις στο τραπέζι για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Μόλις δύο στα δέκα νοικοκυριά που υποβάλουν φορολογική δήλωση έχουν παιδιά -Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis