Σε ιδιαίτερα ακανθώδες ζήτημα για όλες τις πλευρές –δανειολήπτες, Δημόσιο και τράπεζες– έχει αναχθεί το θέμα των παλαιών στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο και πιέζει για λύσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναζητείται ειδική ρύθμιση στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, για να περιλάβει όλα αυτά τα δάνεια.
Οι μεν δανειολήπτες έχουν βρεθεί με ένα υπέρογκο χρέος από το συναλλαγματικό ρίσκο του δανείου, με το ελβετικό φράγκο να έχει ανατιμηθεί περί το 60% έναντι του ευρώ από τη χρονική περίοδο που δόθηκαν αυτά τα δάνεια, κυρίως μεταξύ των ετών 2006-2009.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της επείγεται να δώσει μία λύση καθώς, παρά την τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου σε βάρος τους, οι δανειολήπτες είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν ξανά τόσο στην Ελλάδα εναντίον του Δημοσίου αυτή τη φορά όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και το πρόβλημα απειλεί να υποτροπιάσει προς δύο κατευθύνσεις:
- Είτε ανοίγοντας ζήτημα έστω και για μικρό ποσό των εγγυήσεων του "Ηρακλή" σε βάρος του Δημοσίου,
- Είτε με νέα πληγή στα κόκκινα δάνεια, για ένα σύνολο δανείων που υπολογίζεται να έχει αξία 2,85 δισ. για όλες τις συστημικές τράπεζες.
Τα περισσότερα από τα 70.000 δάνεια σε ελβετικό φράγκο ακόμα εξυπηρετούνται με δυσκολία από τους δανειολήπτες, με ρυθμίσεις που κάνουν οι ίδιες οι τράπεζες. Οι τελευταίες δεν θέλουν να μετατραπούν τα δάνεια αυτά σε ΜΕΑ, σε μια περίοδο κατά την οποία βλέπουν ότι αφήνουν οριστικά πίσω τους αυτό το πρόβλημα.
Το πρόβλημα που έχει κάθε πλευρά
Οι τράπεζες έχουν υποχρέωση έναντι των μετόχων τους να επιτύχουν την πλέον επωφελή λύση και κρατούν "ζωντανά" και εξυπηρετούμενα τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια, με ρυθμίσεις που κάνουν οι ίδιες, αλλά ένα τμήμα τους ήδη δεν εξυπηρετείται και μέρος αυτών μάλιστα έχει τιτλοποιηθεί, έχοντας περιπλέξει με αυτό τον τρόπο το ζήτημα και τις πιθανές λύσεις. Έχουν κερδίσει την υπόθεση στον Άρειο Πάγο, αλλά θα γράψουν ζημίες αν τα δάνεια γίνουν ΜΕΑ.
Το Δημόσιο έχει υποχρέωση έναντι των φορολογούμενων να μην επιτρέψει να καταπέσουν οι εγγυήσεις του "Ηρακλή", ενώ στην περίπτωση που χάσει υπόθεση σε βάρος των δανειοληπτών, μπορεί να επιβαρυνθεί περαιτέρω.
Οι δανειολήπτες αισθάνονται αδικημένοι από την εις βάρος τους απόφαση. Θέλουν να μη χάσουν τα ακίνητά τους, αλλά έχουν επιβαρυνθεί με υπέρογκο κόστος και επικαλούνται τις δικαστικές αποφάσεις σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες προέκυψαν υπέρ των δανειοληπτών, για το ίδιο θέμα. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν και δημοσίευσε το capital. gr, σε άλλες χώρες ανέκυψαν δικαστικές αποφάσεις υπέρ των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, που είχαν ανάλογο πρόβλημα. Σε Ισλανδία, Γαλλία, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, Γερμανία, Ρουμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σλοβενία και Κύπρο δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες δικαιώθηκαν.
Οι αποφάσεις σε γενικές γραμμές ακύρωναν τα παλαιά δάνεια, με το σκεπτικό ότι οι δανειολήπτες δεν είχαν ενημερωθεί πλήρως και ενδελεχώς για τους σοβαρούς κινδύνους από δάνειο σε άλλο νόμισμα. Δικαστικές αποφάσεις αποφάσιζαν τη μετατροπή των δανείων σε ευρώ, με ισοτιμία της ημερομηνίας εκταμίευσης του δανείου.
Οι πιθανές λύσεις που επεξεργάζεται το Δημόσιο
Από πλευράς Δημοσίου από καιρό προσανατολίζονται σε δύο λύσεις:
- Η πρώτη λύση είναι να μετατραπούν τα δάνεια σε ευρώ, αλλά το αγκάθι είναι στην ισοτιμία μετατροπής.
- Η δεύτερη λύση, που ήρθε στο προσκήνιο με τη διεύρυνση των ορίων του εξωδικαστικού συμβιβασμού, είναι να ενταχθούν τα δάνεια αυτά στον συμβιβασμό και να γίνει ρύθμισή τους με ευνοϊκούς όρους, συμπεριλαμβάνοντας τα δάνεια αυτά. Οι πληροφορίες θέλουν περίπου το 80% των 10.000 κόκκινων δανείων σε ελβετικό φράγκο να μπορούν ήδη να ενταχθούν σε ρύθμιση του εξωδικαστικού.
Για τους δανειολήπτες προβλέπεται "κούρεμα" του δανείου και μέχρι 240 δόσεις, δηλαδή το δάνειο θα πρέπει να εξοφληθεί στα επόμενα 20 χρόνια, για δάνεια τα οποία δόθηκαν πριν από 15 χρόνια.
Ωστόσο ο σύλλογος των δανειοληπτών αυτών των δανείων δεν το βλέπει θετικά, εστιάζοντας στο γεγονός ότι όποιος υπαχθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό υποχρεώνεται να παραιτηθεί από ένδικα μέσα.
Μελετάται η περίπτωση να γίνουν παρεμβάσεις, ώστε να μπορέσουν να υπαχθούν όλοι οι δανειολήπτες στα νέα διευρυμένα οικονομικά όρια της ρύθμισης.
Διαβάστε επίσης:
Υποχρεωτική πληρωμή ενοικίου μέσω τραπεζών - Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση
Εντός 60 ημερών ο έλεγχος φακέλων και συμβολαίων για μεταβιβάσεις ακινήτων